Geçmişten Günümüze Aşure Geleneği

.

Efendimizin Şehrullah’i Muharrem dediği bu ayda “ Her kim Aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak’da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder” mesajı bütün Müslümanlarda olduğu gibi, ecdadımızda büyük karşılık bulmuştur.

Yüzyıllardır Müslümanlar, bu özel günü Rahmet, bereket ve hayır umarak birlikte geçirmiş, manevi havasını birlikte solumuş… Öyle ki o günün adına bir tatlı icad edilmiş, evlerde, mahalle aralarında kazanlar kurulmuş… Aşureler pişirilip eşe dosta, konu komşuya ikram edilmiştir.

OSMANLI GELENEĞİNDE AŞURE

Osmanlı’da Aşure geleneği o kadar önemliydi ki Aşure dağıtan, gönüllü “ Aşure Sebilcileri” görevlenir. Kazanlarla kaynatılan aşureler ev ev dağıtır, bir kase aşure ile, yoksul, kimsesiz, kalbi kırık insanların gönüllerine dokunulur. Şimdiki ifadesi ile bir nevi toplumsal barışa katkı sağlanırmış.

Osmanlı geleneğinde Sivil toplum kurumu niteliğindeki, tekke ve zaviyelerde Aşure’nin yeri bir başkaydı. Aşure kazanının içine on iki çeşit malzeme konur. Allah’ın isimlerinden her birine, ya da on iki İmam’a işaret ederdi.

AŞURE MALZEMELERİ DUALARLA KONUR

Kazana her ne konacaksa Fatiha okunarak konması usuldendi. Aşure malzemelerinin her birine okunacak, sure, dua ve zikrlerde farklıydı. Bu gelenek günümüzde şehrimizdeki bazı dergahlarda halen uygulaması devam ediyor.

Tekkelerde aşure kazanını karşılıklı iki derviş mablak adı verilen özel tahta küreklerle karıştırır. Önce ortadan kendilerine doğru bir Elif çizerler, sonra devam ederek Arap harfleriyle Allah yazarlar.

Bazı sufiler özellikle de Bektaşiler kazanı karıştırıken sağdan sola ve soldan sağa çifte vav harfi yazarlar. Ebced hesabında vav  6 dır. Yan yana iki vav 66 eder. Allah lafzının Ebced karşılığı da 66 dır. Dolayısıyle çifte vav çevirmek Allah ismini anmak sayılırdı.

FARKLILIKLAR AŞURE KAZANLARINDA ERİYİP “ BİR ” OLUYORLAR

Günümüzde Aşure geleneği ülkemizin her köşesinde aynı heyecanla yaşatılmaya devam ediliyor. Anadolu insanının paylaşma duygularıyla çarpan sımsıcak gönlü, aşure kazanlarında sevgi kaynatıp insanlara neşe sunuyor. Farklılıklarımız aşure kazanlarında benliklerinden eriyip bir oluyorlar.

BİRLİK BERABERLİĞİMİZE KATKI SAĞLIYOR

Son yıllarda her sokak başında kaynayan aşure kazanlarını görüyoruz. Her ne kadarda kurumlarımızı tanıtıcı reklam amaçlıda olsa, şov amaçlıda olsa, inanıyoruz ki neticede hepside geleneklerimizi yaşatma açısından bizim güzelliklerimizdir. Hepsinin Allah rızası için yapıldığına inanıyoruz.

Her aşure kazanı tamda ihtiyaç duyduğumuz birlik ve beraberliğimizin yıkılmaz binasına eklenen bir tuğla gibidir. Bu vesile ile kardeşliğimizin farkına varıyoruz. İnanan kalpler bir kez daha kendini sorgulama ve yenileme fırsatı buluyor. 

MALİ MÜŞAVİRLER ODASININ GELENEKSELLEŞEN AŞURESİ

Bir çok esnafımız, kurumlarımız bu özel dönemi fırsat bilerek Aşure kazanları kaynattılar Gelenekselleştirdiler. Bu kurumlarımızdan biriside Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasıdır.

Eski Yenişehir hastanesi arkasındaki, Gazeteci Ali Çelik sokakta, Oda binalarının önünde beş yıldan beri Aşure Günü geleneğini devam ettiriyorlar. Geçtiğimiz Pazartesi günüde her yıl olduğu gibi bu yılda çift kazanla, bol malzemeli lezzetli aşurelerini burada pişirerek dağıttılar.

SMMM Oda başkanı Arif Şen, ikinci başkan Abdullah Kalın, Sayman Aydoğan Düzgüner ve yürütme kurulu üyeleri, güzel bir organizasyonla gelenekselleştirdikleri beşinci Aşure gününe ev sahipliği yaptılar. 

BAŞKANLARIMIZ AŞURE KAZANINI “BİR OLMAK” İÇİN KARIŞTIRDILAR

Büyükşehir belediye başkanımız sayın M.Fatih Erkoç, 12 Şubat belediye başkanımız Sayın Hanefi Mahçiçek ve Dulkadiroğlu belediye başkanımız Sayın Necati Okay  SMMM Odasının aşure gününe icabet ettiler. Kazanların başına geçerek, farklı lezzetleri “bir olmak” için karıştırdılar.

Davetliler arasında; Vergi dairesi başkanı Sayın Abdullah Coşkuner, Vergi denetim kurulu başkanı Sayın Nuh Ateş ve vergi dairesi mensupları. SGK İl müdürlüğü ve diğer kurum amirleri, mensupları ve çok sayıda çevre sakinleri katıldılar.

Bilhassa SMMM Odası mensubu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler; mensubu bulundukları odalarının geleneksel beşinci Aşure günlerinde hem ev sahibi, hem misafir olarak yer aldılar. Aynı kazandan misafirlerle birlikte aynı lezzeti paylaştılar.

Kahramanmaraş SMMM Odasının beşinci geleneksel Aşure günü, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda çok güzel geçti. Bilhassa Ehlibeyt sevdalılarının çokça bulunduğu Gazeteci Ali Çelik sokağında yapılan bu aşurenin, birlik ve beraberliğimizi artırma açısından da çok önemsiyoruz. Her zaman olduğu gibi Oda ikinci başkanı Abdullah Kalın’ın organizasyondaki gayretleri dikkatlerden kaçmadı. Kendilerine bu vesile ile teşekkür ederiz.

Geçmişten günümüze taşınan Aşure geleneğimizin daim olmasını,Yapılan Aşurelerin kalplerde şifa bulmasını, bilhassa birlik ve beraberliğimizi artırmasına vesile kılması temennisi ile, Allah kabul buyursun diyoruz.

Selam ve sevgilerle.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri