Gergedan Kafatası Fosili Bulundu

.

Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde (Çankırı), 2018 yılı itibariyle yürütülmekte olan kazı çalışmalarında, 8.5 milyon yıllık gergedan kafatası bulunmuştur.

Keza, bu çalışmalarda ayrıca, 140 fosil daha bulunmuştur.

15 Türde Fosil Bulundu

Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde, 1997 yılından beri sürmekte olan kazı çalışmaları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında devam etmektedir.

Bugüne dek milyonlarca yıllık pek çok kalıntıya ulaşılan kazılarda, bu yıl, 15 türde yaklaşık 140 parça fosile ulaşılmıştır.

Ki; bunlardan en önemlisi 8.5 milyon yıllık gergedan kafatası fosili.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi ve kazı alanı başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, bu yılki kazı çalışmalarında 140 fosil bulduklarını ve bunlardan en önemlisinin gergedan kafatası fosili olduğunu söyledi:

”Gergedanın pek çok parçasını bulduk. Kafatası ise tam olarak bulundu. 8,5 milyon yıllık olduğunu düşünüyoruz.”

Prof. Dr. Erol, gergedangillerin atası olan bu çok iri hayvanın yanı sıra kılıç dişli kaplan, su samuru, oklu kirpi, domuz, fil, zürafa, geyik, ceylan gibi değişik hayvanlara ait 5 bin civarında fosil bulunduğunu kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri