CNBC-e Bussines Dergisi tarafından bu yıl ikincisi yapılan Türkiyenin en yaşanabilir kentleri sıralamasında Kahramanmaraş ancak 53. Sırada kendine yer bulabildi.
Bundan 10 yıl önce Türkiyede bu sayılan 34 kriter göz önüne alınarak bir çalışma yapıldı mı? Bunu bilmiyorum ama, 10 yıl önce biz bu tür bir sıralama içinde ilk 30 kent arasına girerdik diye düşünüyorum.
On yıl önceki Kahramanmaraş ekonomik ve sosyal anlamda, eğitim, sağlık ve diğer devlet yatırımlarında bu günkü durumundan çok daha iyiydi.
On yıl önce Kahramanmaraş kent merkezinde ilkokullarımızda her sınıfta ortalama 30 ile 35 öğrenci eğitim görürken bu gün bu sayı 50-60 rakamlarına ulaşmıştır.
Halep oradaysa arşın burada diye bir sözümüz var. 1999 yılı yatırımlarına bakıldığında bu gün yapılanın çok çok üstündedir. Devlet yatırımları alabildiğince fazladır. Bu gün ise 400 yataklı hastane inşaatı dışında Kahramanmaraşta neredeyse devlet yatırımı yoktur.
Kahramanmaraş Belediyesi 2000 yılından sonra Kamunun yapması gereken yatırımlara girişince asli görevini yapacak mali kaynağı bulamaz oldu.
12 Şubat Stadyumu, Karasu içme suyu, İlköğretim okulu gibi yatırımları gösterebiliriz.
Daha açık ifade ile Dere yatakları DSİ tarafından yapılması gerekirken şehir merkezinde onları da bizim belediyemiz yaptı. Ve yapmaya da devam ediyor. Malum biz zengin bir Belediyeyiz ya!...
Kurumların sorumluluk alanları bellidir. Kurumlar kendi sorumluluk alanı dışında başka alanlara da el atmaya kalkıştığında kargaşa çıkar, kaos çıkar.
Kahramanmaraşta yatırımların yapılması, izlenmesi ve takip edilmesi ile ilgili kurumlar bana ne, beni ilgilendirmez, benim görevim değil gibi laf ebeliğine girişerek görevlerini yapmamışlardır.
Bunun sonucu Kahramanmaraş bazı alanlarda on yıl öncesine göre iyi durumda gözükse bile aslında öyle değildir.
Kahramanmaraşta on yıl öncesinin ekonomik zenginliği yoktur.
Kahramanmaraşta on yıl öncesinin kamu yatırımları yoktur.
Kahramanmaraşta insanlar on yıl önceki kadar mutlu da değillerdir.
Kahramanmaraşta on yıl önce ödenmeyen çek ve senetler, icra takibi v.s. hangi alandan bakarsak bakalım.
Bundan on yıl önce Kahramanmaraşta karasu içme suyu yoktu. Bunun dışında ben bir şey hatırlayamadım.
Bu arada on yıl önce cadde ve sokaklarımız bu kadar asfalt ve parke ayrıca park ve yeşil alanlarımızda yoktu. Haksızlık etmeyelim.
Kimi dostlarımız Gaziantepin yaşanılabilinir kentler arasında bizden geri olduğunu yazıp çizdiler. Son iki, üç yılda Gaziantepin aldığı dış göçün farkında mısınız? Kahramanmaraş neredeyse bu şehrin sanayi bölgelerinin taşıdığı yüz ölçümü kadar ancak var.
Bu ifadeler Gaziantep hayranlığı değildir. Bir karşılaştırmadır. Yanlış anlaşılmasın.
Bir gazeteci olarak komşu kentler olduğu kadar yurdumuzun farklı şehirlerine de gitmek nasip oluyor.
Kahramanmaraşı hiç Kayseri ile kıyaslamadım, karşılaştırma yapmadım. Çünkü hangi alanda karşılaştırma yapabiliriz ki?
Eskiden Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş nüfus dışında birbirlerine yakın olan kentler görünümündeydi.
Bu gün Adana ve Antep başını alıp gitmiş. Biz Malatya, Adıyaman ve Sivas gibi kentler ile aynı düzeylerde kalmışızdır. Haksızlık etmeyelim. Malatya böyle devam ederse birkaç yıl sonra her alanda Kahramanmaraşı geçecektir.
Velhasıl yerimiz ve sıramız bu değil