Yaşlanmak öyle güzel ve öyle bir ayrıcalıktır ki, yıllar geçip gitmeden anlayamaz insan. Hakkını vererek yaşlanmak bilgece yaşlanabilmek herkesin harcı değildir. Yaşlanmak yaş kazanmaktır, yıllara meydan okumak ve her gün kazanmaktır.
Yaşlanmak, yıllarla birlikte ileriye doğru gitmek demek değildir her zaman. En çok geriye doğru gitmektir aslında. Anılarınız ne kadar çoğalmışsa, ne kadar çocukluğunuza özlem duyuyorsanız ve ne kadar çok geçmişe dönük anı biriktirmişseniz o kadar çok uzaklaşmışsınızdır geçmiş zamanlardan.
Aynalar doğruyu söyler derler ama bu her zaman doğru değildir. Yüz olarak ,beden olarak yaşlanmış olabilirsiniz ama aslında ruh bahar bahçesi gibidir. Bazen de tam tersi olur yüz yaşlanmaz fakat ruh içerde kırış kırış olmuştur. İşte aynalar bunu görmez ve söylemez. Yaşlanmak bütün bir iştir aslında. Hayatın tüm sıkıntı ve mutluluklarını sırtlayabilmek ve yaşamdan her şeye rağmen kopmamaktır. Bazı insanlarda vardır ki yaşlanmayı kabul edemez ve yaşlanmaktan korkanlar vardır. Bu tür insanlar hayatın kendilerine sunduğu lezzetleri içine sindirememiş, kendi hayat tatlarını hazırlamaktan aciz açıkçası korkarak yaşarlar.
Oysa yaşlanmak; yaş kazanmaktır. Yıllara meydan okumak ve hergün kazanmaktır. Hakkını vererek yaşamak büyük beceri ister. Yaşlanmak bu dünyada geçici olmamaktır, yer kaplamaktır, var olmaktır. Kalıcı olmaksa o yılları nasıl ve ne şekilde doldurduğunuzla ilgilidir.
Ve yaşlanmak bugüne ait olup, dünün anılarıyla zenginleşmektir. Yaşlanmak yaşanmış yıllardan kaçmak değil, dimdik durup hayatı kabullenmektir. Kısaca yaşlanmak , yaşamaktır.
Beden yaşlanması ve ruh yaşlanmasının dengeye gelememesi yaşanmışlıklar ve yaşanamamışlıklarla ilintilidir.
***
Oysa yaşlanmak yaş kazanmaktır ve bir yerde olgunlaşmaktır. Tabi ki eskimek anlamına da gelir yaşlanmak. Oysa eskimek ana rahmine düştüğünü andan itibaren başlar yaşlanmak. Yaşlanmak engellenemez. Eskiler ne demiş” yaşlılık bir cekettir çıkaramazsın” Doğru kim ister ki yaşlanmayı ve sağlığını kaybetmeyi. Lakin bunun bir çaresi yok. Fakat uzun ve sağlıklı yaşamak için uyulması gereken bazı davranışlar vardır.
Geceleri yedi veya sekiz saat uyku
Kilo kontrolü
Egzersiz
Sınırlı alkol kullanımı
Sigara içmemek
Kahvaltı etmek
Nadiren abur cubur yemek
Her türlü gıdadan yeterince alıp, dengeli beslenmek
Hastalık durumunda gereken diyet ve uygulamalara riayet etmek
Zaman zaman sağlık taramasından geçmek
Vücudu susuz bırakmamak
Ayrıca insanlardan ve çevreden pozitif etkiler alabilmek, alınamayan yerde kalmamakta insanın sağlığı için önemli derecede katkı sağlar. Çünkü olumlu ve pozitif bir çevrenin ve insanların etkisi küçümsenemez.
Yaş almanın ve güzelliklerini keşfedebilmek ve günlerin , geçen her zamanın kıymetini bilmek dileği ile…