“HAYIR” DİYEBİLMEK

.

Evlatlarımıza ve Öğrencilerimize “HAYIR” demeyi mutlaka öğretmeliyiz. Gerektiği an gerektiği yerde “HAYIR” diyebilmek özellikle gençlerimizin geleceği adına bence çok önemlidir. “HAYIR” diyebilmek saflık, dürüstlük ve kendine güven gerektirir.

“HAYIR” demek, herkesin cesaret edemediği, söyleyemediği bir kelimeyi söyleme eylemidir. Elbette kolay bir iş değildir ama onurlu bir davranış biçimidir. Çok kolay “HAYIR” diyenlerin, çocuklar olduğunu tahmin etmişsinizdir. Yaşamlarının en saf ve doğal ortamında bulunan çocuklar kolayca hayır diyebilmektedir.
Sizce de her teklife evet diyerek sıkıntı çekmek ve sonraki günlerde ah keşke demektense "HAYIR" diyebilmeyi öğrenmek daha yararlı olmaz mı? “Sizi yürekten destekliyorum ama teklifinize ‘HAYIR’ demek zorundayım" tarzı ifadelerle daha huzurlu bir yaşama kavuşmamız mümkün olmaz mı?
Etrafınızda ‘HAYIR’ diyebilen birileri varsa onları daha yakından tanımak için gayret sarf etmeliyiz. Bu insanların kendi kendileriyle barışık, “el âlem ne der?” korkusunu yenmiş cesur insanlar olduğunu göreceğiz.

“HAYIR” diyebilmek elbette kolay bir şey değildir. Çoğu zaman sırf “HAYIR” dememek için bir takım acılara veya zorluklara katlanıp inanılmaz fedakârlıklar yaptığınız günleri hatırlamaya çalışın.
En kötüsü, herhangi bir teklife “HAYIR” diyememenin, bize türlü türlü zararlar vereceğini bilmemize rağmen, “HAYIR” demeyi beceremiyor olmamızdır.
 “HAYIR” demek, karşımdakini incitecektir diye düşünürüz. Karşımızdakine evet demediğimiz zaman onu kaybedeceğimize inanırız.
Bir ilişkinin kalitesini arttıran en önemli etkenlerden birisinin “dürüstlük ve şeffaflık” olduğunu unutmayalım. Bu yüzden,             “HAYIR” demek, bazen yapılacak en iyi yoldur.
Her zaman evet diyerek nazik göründüğümüz doğrudur. Ancak, bu tutum, kendi kendimize karşı haksız bir tutumdur. Yapmayı arzu etmediğimiz şeyleri yapmaya kendi kendimizi mecbur ederek “HAYIR” diyememenin bedelini ve sıkıntısını uzun yıllar çekmek zorunda kalabiliriz.
Birisine “HAYIR” demek için kişi üzerine değil, isteğin reddi üzerine odaklanmalıyız. “HAYIR” diyorsunuz, çünkü zorla evet diyemezsiniz. “HAYIR” demekle siz kendi yürek sesinizi dinlediniz şimdi sizi anlama görevi karşınızdakindedir. “HAYIR” dediğiniz zaman reddettiğiniz karşınızdaki kişi değildir. Reddettiğiniz sadece onun isteğidir.
Karşınızdakinin sizin reddedişinizi anlamadığı durumlar olacaktır. Ona “HAYIR” deyiş nedenlerinizi iyi anlatın. Eğer “HAYIR” demenin gerekli ve uygun bir seçim olduğundan eminseniz, bu durum, artık sizin sorununuz değildir. Karşınızdaki sizi anlamaya çaba göstermelidir. Siz, kendinize ve karşınızdakine karşı doğru ve adil olduğunuzdan eminseniz, gerisi çok da önemli değildir.
 “HAYIR” demek, öğrenilebilen olumlu bir davranıştır. Yürümeye yeni başlayan bir çocuğun adım adım ilerlemesi ile gelişir. Bu konuda hayal gücü de çok önemlidir. Kendinizi nazikçe ve ustalıkla gerektiğinde ve inandığınız durumlarda “HAYIR” derken hayal edin. Ayrıca, ilk önce en yakın gördüğümüz kişilere hayır demeye başlayarak, alıştırma yapabiliriz.
 “HAYIR” demeyi öğrenmek, sağlıklı ilişkiler geliştirmek ve amaçlarımıza erişmek için gereklidir. “HAYIR” demeyi bilerek, bizlere onulmaz yaralar açmaya çalışan dış güçlere karşı direnebiliriz. Allahtan, bu özellik, doğuştan kazanılan bir özellik değildir ve üzerinde çalışılabilir.

Gençler arkadaşlarına, anne ve babalar çocuklarına, iş arkadaşları bir birlerine “HAYIR” diyebildikleri oranda mutlu olacaklardır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri