Hükümet Kurma Senaryoları

.

7 Haziran seçim sonuçları bir partiye tek başına iktidar olma imkanı vermedi.

TBMM'ye 4 parti % 10 seçim barajını geçerek girmeyi başardı. Bu gün (23 Haziran 2015) TBMM'de seçilen milletvekilleri yemin töreni yapacaklar.

En yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal TBMM'yi açacak ve yeni Meclis Başkanı seçilenceye kadar da bu görevini sürdürecek.

TBMM açıldıktan sonra 5 gün içinde yeni Meclis Başkanı seçimi yapılacak. Bundan sonra ise Cumhurbaşkanı Sayın Tayyip Erdoğan seçimde en çok oyu alan Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi verecek.

Anayasa'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Genel başkanların toplamda 45 gün süreleri var. Bu 45 gün içinde hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı TBMM'yi fesh ederek tekrar seçim kararı alabilir.

**

Bu durumda Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu dışında kimseye vermez.

Başbakan Davutoğlu ortaklık noktasında bir siyasi parti ile hükümeti kuramaz ise görevi iade eder. Sonra Kılıçdaroğlu bu görevi alır ve hükümeti kurmaya çalışır. Olmaması halinde ise ufukta erken seçim gözükür. Bunun başka bir seçeneği de görülmüyor.

İşin esasına bakacak olursak; Ak Parti'nin içinde olmadığı bir hükümetin kurulması da hiç mümkün gözükmüyor.

Ya Ak Parti hükümeti kuracak ya da sandık tekrar vatandaşın önüne konulacak.

Bu durumda iki seçenek ortaya çıkıyor.

Ak Parti- CHP

Ak Parti- MHP

Bu iki seçenek dışında bir başka ihtimal gözükmüyor.

**

İş Dünyası öncelikle Ak Parti- CHP ortaklığını istiyor. Çünkü her iki partinin milletvekili sayısı yeni bir Anayasa için yeterli olacaktır. Türkiye'nin siyasal noktada normalleşmesi, ekonominin büyümesi ve Türkiye için yeni bir yol haritası oluşturulmasında sağ ve sol partinin ortaklık yapmasının iyi olacağı yönünde görüş belirtiyorlar.

Eğer bu mümkün olmaz ise Ak Parti- MHP ortaklığı yapılamsını ancak kurulan hükümetin yeni anayasa, çözüm süreci v.s. gibi konularda elinin bağlanacağını olsa olsa erken seçim hükümeti olacağını da ifade edenler büyük çoğunluktadır.

Bunun yanısıra hükümet ortaklıklığı ile ilgili yapılan anketlerde ise vatandaşların en çok Ak Parti-MHP ortaklığına da onay verdiğini hatırlatmakta fayda vardır.

**

Sizler bu köşe yazısını okurken TBMM'de Milletvekilleri yemin ediyor olacaklar.

Ülkemizin selameti için toplumsal gerilimlerin azalması ve gerginliğin sona ermesi için siyasi partilerin koalisyonu denemesi gerektiğini düşünenlerdenim.

Bu mümkün olmaz ise yapılacak bir erken seçimde tek başına bir iktidarda şimdilik gözükmüyor. Sandıktan tekrar koalisyonun çıkması büyük bir ihtimal.

Ancak seçimler öncesinde siyasi partiler radikal kararlar alırlar, Genel Başkan değişiklikleri, parti içi demokrasiye uygun aday belirleme yöntemleri belirlenir ve bunlar süratle hayata geçirilirse açık konuşmak gerekirse Ak Parti'nin tekrar tek başına iktidar olma şansı doğar. Mevcut koşullarda bir aday belirleme yöntemi ile sandığa gidilirse de mevcut oyların bile korunmasının zor olacağını da en azından görebiliyorum.

**

11 Ayın Sultanı Ramazan ayında, Ülkemize huzur gelmesi için dua etmeliyiz. Bu mübarek ayın barışa ve kardeşliğe vesile olmasını diliyorum.

Hayırlı Ramazanlar!...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri