Kahramanmaraş’ta hayatın her alanında kısır çekişmelerin şehre verdiği zararı gözlemleyebiliyoruz.
Bunun sonu iyi gözükmüyor. Böyle ilgisizlik devam ederse, Kahramanmaraş Sanayisi geriye gider. Bunu ben görüyorum da bu şehri yönetenler görmüyor mu?
Müsaadenizle anlatayım efendim;
Kahramanmaraş’ta Tekstil, çelik sektöründe satın alınan ekipmanların, makinaların ömürleri doluyor. Yakında bu tesisler, fabrikalar ya yeni makinalar kurarak çağa uygun, rekabet yapabilecek işletmeler haline gelecek ya da kapılarına kilit vuracaklar.
Şu anda 3000 m3 kapalı alanı olan bir işletme de kullanılan makinalar 20 personel ile iş çıkartırken yeni geliştirilen makinalar 5000 m3 alan içine kuruluyor ve 10 kişi ile aynı üretimi yapabiliyor.
Eski teknoloji de maliyet 3 birim ise yeni teknoloji de bu 2 birime düşüyor. Şimdi bu işletmenin rekabet etme imkanı var mı?
Gelecek 3 yıl içinde Kahramanmaraş’ta sanayiciler için arsa üretemez isek birçok sanayici cazip koşullarla sunulan başka şehirlerde ki Organize sanayi Bölgelerine zorunlu olarak gidecektir.
Bizim uzun yıllardır uğraştığımız Tomsuklu Organize sanayi Bölgesi ile ilgili çok sağlıklı bilgiler gelmiyor.
Yine yıllardır yazıp çiziyoruz. Diyoruz ki; Gaziantep- Adana yolu arasında kalan bölge Islah Organize Sanayi Bölgesi olarak ilan edilsin en azından Kahramanmaraş’a birkaç yıl zaman kazandırsın.
Bu konuda da laf olsun torba dolsun tarzında çözüm odaklı olmayan açıklamaları duyunca üzülüyorum.
Arkadaşlar artık bizim laf değil icraat istemeye hakkımız var. Cek, çak ile bir yere varılmıyor.
İşte size bir örnek;
Cengiz Onaran yüreği Kahramanmaraş için atan mangal yürekli bir insan. Sağlık alanında faaliyet gösteriyor. İstanbul’da bile bir çok kimsenin cesaret edemediği üretim tesisini Kahramanmaraş’a kurdu. Şimdi işini büyütmek istiyor. Ama yatırım yapacak arsa bulamıyor. Geçmişte kimi isimler fazla fazla arsa satın almışlar, şimdi aldıkları bu arsaları fahiş fiyatla satma derdine düşmüşler.
Kim olursa olsun isim önemli değil. Yatırım yapmayan insanların elinden bu arsalara el konularak küçük yatırımcılara arsa verilmelidir. Kahramanmaraş’ta küçük yatırımcılar ihmal edilmemelidir.
Cengiz Onaran’ın çığlığını önemsiyorum. Yatırım yapacak arsa bulamıyor. Beleş istemiyor. Ama yatırımcının da boğazı sıkılmamalıdır.
İşin özü; birkaç yıl içinde yatırımcının arsa talebi karşılık bulmaz ise Adana- Gaziantep yolu arasında kalan bir çok işletme ya kapanacak ya da başka şehirlere gidecek. Ve Kahramanmaraş’ta köy olma sürecine girecek.
Bunu görebiliyorum. Feryadım bunun içindir. Elimizi çabuk tutalım…