Kahramanmaraş Şiir Festivali Ardından Yorumlar

.

 

23-28 Mayıs’ta Kahramanmaraş’ta Necip Fazıl Rüzgarı esti. Şiirin başkentinde şairlerimiz buluştu. Dört gün boyunca meşhur şairlere şehrimiz ev sahipliği yaptı. Farklı mekanlar da  şiirlerini okudu. Okullarda  “çatkapı” sınıflara girerek öğrencilerle şairlerimiz şiir söyleşileri yapıldı.

Hepside çok güzeldi, festival kültür dünyamıza yeni bir heyecan kattı. İlk olmasına rağmen Kahramanmaraş Şiir Festivali ile bu şehir, bu ülkeye vefa borcunu ödemiş oldu.

Mayıs ayında, bir bahar pazarında, Kahramanmaraş kalesi şiirleşti. Festival proğramı çerçevesinde kalede şairlerimiz kendi şiirlerini okudular.

Türk edebiyatımızın köşe taşlarından, şair, yazar, fikir adamı, muhterem Mustafa Miyasoğlu hocamız kaledeki konuşmasında; Üstad Necip Fazıl’ın fikir dünyasından, şiirlerinden, çileden, Büyük doğu felsefesinden örnekler verdi.

Şair dostumuz Mustafa Önyurt beyefendi, kaledeki proğramda, şiir dostlarına kendisine ait Maraş Şiirini okuyarak izleyicileri coşturdu.

İstanbul yıllarından tanıdığı, kadim dostu olduğunu öğrendiğimiz Mustafa Miyasoğlu hocayla, kalede Mustafa Önyurt bey vesilesiyle tanıştık. Hocayı yakından tanıdığımız için mutlu olduk. Bu festivalin belki de en önemli amaçlarından biride budur. Şairlerimizle Kahramanmaraş halkını, bu şehirde buluşturmak.   

 

Mustafa Miyasoğlu hocayla sohbetimizde festivali konuştuk. Değerlendirmelerini aldık.” Çok güzel bir çalışma. İlk olması açısından ve Necip Fazıl adına yapılması açısından çok önemli görüyorum. Bundan sonrada her yıl bir şair adına anılması da çok önemlidir” Diyerek festivali tertipleyen Kahramanmaraş belediyesine ve başkanı Mustafa Poyraza teşekkür etti.

“İbadetin bile az ve devamlı olanı makbuldür. Daha az, daha yoğun proğramlarla festival daha vurucu olurdu. Beş popüler medyatik sanatçı ve altmışa yakın şair katılımı var. Bu sayılar yarıya düşerse daha verimli olacağı kanaatındayım ”

Mustafa Miyasoğlu festival değerlendirmelerini, Yeni Akit gazetesindeki köşesine” Maraş’ta Necip Fazıl Rüzgarı Esti “ ismiyle taşıdı. Köşesinde özetle “Kahramanmaraş belediyesi tarafından düzenlenen bu şiir festivali bu şehirde yapılan onlarca kültür faaliyetlerinin en önemlisi olmaya adaydır. “ dedi.

Ülkemizde; Bu tür organizelerde olduğu gibi, Kahramanmaraş Şiir Festivali sonrasında da “ artçı yorumlar” yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Bu tahlillerin, müsbet-menfi, olumlu-olumsuz diye kutuplaştırmasının doğru olmadığını düşünüyoruz.

“Kadd-i yare kimisi ar’ar dedi, kimi elif / Cümlenin maksûdu bir amma rivâyet muhtelif. “ Kanuni Sultan Süleyman han, sevgilinin boyu için, kimi selvi dedi, kimi elif, hepsinin anlatmak istediği aynı ama ifadeler farklı, diyordu.

Kahramanmaraş şiir festivali için, yerel ve ulusal basında çeşitli yorumlar, tahliller, eleştiriler yapılmıştır. Hepsinin samimiyetine inanarak, bir kısmını aşağıda özet olarak aktarmak istedim.

Ali Çolak Zaman gazetesindeki köşesinde;

“İki gün sonra bir uçak dolusu şairle Kahramanmaraş'a indik. İtiraf edeyim, bunca yıldır festivallere giderim, etkinliklere katılırım, bu kadar şairi bir arada görmüş değilim. Uluslararası kimlikle yola çıkan festival, Maraş'ın 'şairler şehri' unvanını pekiştirmeyi hedefliyor. Belediyenin açtığı Şairler Evi ve Şairler Parkı da, içleri ne kadar doldurulur bilinmez ama insanın gönlünü okşuyor. Maraş'ta dolaşanlar, üç gündür her sokaktan bir şairin çıktığına tanık olmuştur. Bu coşku ve katılımla sürerse, Kahramanmaraş Şiir Festivali yakın gelecekte hemen her şehrin kıskanacağı bir etkinlik olabilir”

Cevat Akkanat. Milli Gazete “ Maraş için şiir vakti” ;

Büyük düşünmek yahut büyük denizde boğulmak... Hangisini kullanırsınız bilmem, fakat Maraş'ın ileri gelenleri şehirlerinin şiirden bir belde olduğuna inanmışlar. Buna nispeten ben de inananlardanım, fakat bunu ispatlamak için bunca şiir insanını bir araya toplamanın gereği var mı diye düşünürüm! Hele ki Maraş'ı temsil kabiliyeti gösteren ehl-i şuaranın bu şehri 'şiir şehir' yapmaya muktedir olduğu bilinirken...

Cafer Keklik, Milli Gazete “4 gece 4 şiir “;

Kahramanmaraş Havaalanı'na indiğimizde vakit öğleye yaklaşıyordu. Ali Çolak'la birlikte uçağın merdivenlerinden inerken Çolak, Kahramanmaraş Havaalanı için; "Tipik bir kasaba garajı" dedi; sanki Dostoyevski romanlarından bir cümle okur gibi bir eda ve halet-i ruhiye ile.

Festival ekibi Kahramanmaraş Havaalanı'nda bizi karanfillerle karşıladı. Karanfilleri bize sunanların genç kızlar olması dikkatimden kaçmadı; sistemin sanat etkinliklerine dayattığı bu yapay kızlı karşılamalar, şiir için gelen insanlarla çelişkiliydi. Ki karanfil cenaze çiçeğidir bir nevi; içimden Türk şiirinin cenazesine geldik galiba dedim.

Her şeye rağmen, Türkiye'de en fazla şair çıkmış bir şehirde, şiir festivali yapılması çok güzel oldu. Emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Gelecek yıllarda devam etmesini diliyoruz. Festivale, belli bir ölçü koyup o ölçü çerçevesinde (örneğin 3 şiir kitabı yayımlanmış veya 3 merkez dergide şiir yayımlamış olma şartları gibi) 20 şair çağrılmalı, afişler düzgün hazırlanmalı; değer verip davet edilen isimler afişlerde yok sayılmamalı.

Fatih uğurlu haber vaktim de;

Şairler doğrusu çok kırılgan, hassas, naif bir yapıya sahipler. Maraş Kalesi'ni geziyoruz, "Hani bizim çayımız?" diye başlıyor şairler. Ev sahibi, "Efendim burada çay servisi yok, ama size Maraş dondurması getirtelim" diyor. Hemen telefonla Mado'dan istek yapılıyor kurye ile dondurmalar geliyor. Hani neredeyse olmadık yerde pamuk şeker isteyecekler.

Ahmet Sandal “haber46.com” ; Her şeyden önce şunu belirtmeliyim ki, bu şiir festivali bir “şuur festivaliydi.” Neyin şuuru? Elbette ki, şiir adına, fikir adına ve manevi değerlerimizi adına bir şuur festivaliydi.

Süleyman Canbolat “kanal46.com”; Kahramanmaraş’ın gelişmişlik sırasında 60. sırada iken büyük paralarla yapılan şiir festivalinin gereksizliğinden bahsederek ” Paran çoksa şiir festivalide yap, caz festivali de yap” diyor.

“marasgundem.com “köşe yazarları;

Abdurrezzak Akbaba “Şiir festivali düşüncesi çok güzeldi “ yazısında,  yerel şairlere önem verilmediğinden yakınarak, festivale harcanan paranın ne kadar? olduğunu merak ediyor.

Tuncay Kazancı “ Muhteşem bir festival oldu” yazısında,tanıtım adına yapılan her faaliyetin turizmimizi geliştireceğine inandığını belirtiyor.

Mehmet Taş  “Şiir festivali, Büyükşehir hayali ve biz “ yazısında, festivalin gelecek yıllarda uluslar arası şiir festivaline dönüşeceğine inandığını, “buna emek verenlere, belediye başkanı Mustafa Poyraz şahsında kutluyorum” derken, keşke sol görüşlü şairleri de  festivalde görebilseydik diyor.

Kanuni’nin dediği gibi, Cümlenin maksudu bir amma, rivayet muhtelif. Farklı pencerelerden,  yapılan bu yorumların, önümüzdeki yıllarda yapılacak olan festivallerde, tertip heyetine katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Selam ve sevgilerle.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri