Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde İki Önemli Başarı

.

KSÜ, Ülkemizin En Girişimci ve Yenilikçi 33. Üniversitesi oldu.

TÜBİTAK tarafından her yıl ülkemizdeki üniversiteler çeşitli kriterlere göre incelenmekte ve En Girişimci ve Yenilikçi İlk 50 Üniversite sıralaması açıklanmaktadır. Üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına geçen yıl 41. sırada yer alan Üniversitemizin bu yıl 8 sıra birden yükselerek 33. sıraya yerleşmiştir.

Üniversitemizin, geçen yıla göre puanını 9,7 artırarak 37, 7 puanla 8 sıra birden yükselmesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün basın açıklamasında takdire şayan görüldü. Ergün açıklamasında bazı üniversitelerin önemli sıçramalar gösterdiğini ifade ederek Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin 8 sıra yükselmesinden övgüyle bahsetti.

Çalışmanın, Türkiye’deki 168 üniversite arasında 136 üniversiteyi kapsadığını kaydeden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, girişimci ve yenilikçi üniversiteleri sanayide başrol oynayacak bir sistem olarak gördüklerini söyledi.

Üniversiteler arasında girişimcilik ve yenilikçilik performansının ölçülmesi, geliştirilmesi ve rekabetin artırılmasına yönelik olarak oluşturulan endeks her yıl kamuoyu ile paylaşılıyor.

“Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi” beş boyuttan oluşuyor ve toplamda 23 gösterge üzerinden değerlendirme yapılıyor. Bu boyutlar ve katkı oranları; bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği (% 20), fikri mülkiyet havuzu (% 15), işbirliği ve etkileşim (% 25), girişimcilik ve yenilikçilik kültürü (% 15) ile ekonomik katkı ve ticaretleşme (% 20) başlıklarından oluşuyor.  

Bu beş boyut altında incelenen 23 gösterge ile ilgili veriler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından TÜBİTAK, YÖK, TPE, KOSGEP, TTGV, TÜBA ile Kalkınma Bakanlığından derlenerek değerlendiriliyor.  

Bunun yanı sıra üniversiteleri akademik başarılarına göre derecelendiren URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından değişik kategorilerde yapılan sıralamalarda Üniversitemiz, 38 ile 55. sıralar arasında yer alıyor.

Tüm dünyada 20 binden fazla üniversite ile ilgili derecelendirmeler yapan webometrics internet sitesindeki Türkiye sıralamasında ise Üniversitemiz, 34. sırada yer alıyor.

TEKNOKENT AŞ’DE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KURULUYOR.

Ayrıca üniversitemizde diğer önemli gelişmelere de şahit oluyoruz.

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda Üniversitemiz bünyesinde  TEKNOKENT AŞ kurulmuştu. Şimdi ise bir adım daha ileriye geçerek Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) kurdular.

Teknoloji Transfer Ofisi (TTO); akademik araştırma sonuçlarının verimli ve hızlı bir şekilde ticarileşmesine ilişkin faaliyetlerin yürütüldüğü birimin adıdır.

Proje hazırlama aşamasında gerekli desteği vermek üzere yapılan sözleşme çerçevesinde Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade ve Genel Müdür Yardımcısı Selçuk TTO Proje Yürütücüsü Yeliz Erenler Kahramanmaraş Teknokent Yönetici A.Ş.’nin konuğu olarak Kahramanmaraş’a geldiler.

5 Eylül 2013 tarihinde Teknokent toplantı salonunda yapılan görüşmelerde Selçuk TTO’nun proje süreci hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Soru-cevap şeklinde gerçekleştirilen sunumun ardından Kahramanmaraş’ın ve Üniversitenin mevcut durumu hakkında da konuklara bir brifing verildi.

Toplantıya; Teknokent Genel Müdürü Mesut Bilginer, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakkı Alma, Yrd. Doç. Dr. Ömer Okan Fettahlıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Arif Selim Eren, Uzman Bircan Demir ve Uzman Ahmet Hikmet Zabun katıldı.

Kahramanmaraş Teknokent’in, TTO konusundaki heyecanını belirgin bir şekilde gözlemlediklerini ifade eden Prof. Dr. Bayram Sade, disiplinli bir proje hazırlama sürecinin ardından Kahramanmaraş’a TTO kazandırmanın mümkün olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş Teknokent Yönetici A.Ş. Genel Müdürü Mesut Bilginer Kahramanmaraş’ın ve Üniversitenin imkânlarının Teknoloji Transfer Ofisi için oldukça elverişli olduğunu belirterek bu konuda yoğun bir çaba sarf edileceğini ve Kahramanmaraş’a TTO kazandırılacağını kaydetti. Bilginer, “yükseköğretim kurumlarında üretilen bilgi ve teknolojinin, uygulamaya dönüştürülerek ticarileştirilmesine ve bu süreç sonucunda ekonomik/sosyal/kültürel değer kazanmasına yardımcı olmak, üniversite ve özel sektör kuruluşları arasında işbirliği oluşturmak, mevcut işbirliklerini artırmak, sanayinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknolojinin üniversitede üretilmesine yardımcı olmak, bu işbirlikleri sonucunda üniversite ve sanayi arasında bilgi ve teknoloji aktarımına ve somut çıktıların geliştirilmesine katkı sağlamak için kurulmuş veya kurulacak organizasyonlara TTO denir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Üniversitemizde meydana gelen olumlu gelişmeler en başta bu şehrin insanının göğsünü kabartmakta. Yeni KSÜ yönetimin üniversitemizdeki gayretli çalışmalarını biliyoruz. Başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Fatih KARAARSLAN’ın şahsında tüm akademik kadroya teşekkür ediyor; başarılarının daim olmasını diliyoruz.

Selam ve sevgilerle,

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yazarlar Haberleri