Kimse kusura bakmasın, Kahramanmaraş’ın son 35 yılını mercek altına aldığımızda bu şehirde şehrin modernleşmesi adına atılan adımların sadece rantsal bir bakış açısıyla olduğunu görüyoruz.
Kahramanmaraş’ta daha yeni diyebileceğimiz İmam Hatip Lisesinden Kılavuzlu köprüsüne kadar uzanan bu büyük alanda ortaya konulan mimari, imar uygulamaları belki de dünya çapında en kalitesiz imarlaşma olarak örnek gösterilecek bir yerdir.
Kimi insanların arsalarına göre yolların şekillendirildiği bu yeni yerleşim alanında rant ve daha çok para için o güzelim bölge talan edildiği gibi özellikle daha önce şehrin en güzel yerleri olan Yörükselim, Mağralı, Serintepe, Fatihler gibi deprem açısından en sağlam olan bu yerlerde yoğunluk verilmeyerek oralar eskisi gibi bırakılırken şehir büyümesi eski Kayseri yolu dediğimiz Hanefi Mahçiçek Bulvarının alt kısmına insanları adeta mahkum ettiler. O bölgeyi geçmişte çok ucuz paralar ile satın alanlar bu bölgede çok katlı bina ruhsatları, tadilatlar, yolların yılan eğrisi gibi olmasına sebebiyet verdikleri gibi çok büyük de haksız kazançlar elde ettiler. Okul yeri, park alanları, sosyal tesisler gibi bırakılan yerler bile tadilat ve imar değişiklikleri ile konut ve ticari alanlara dönüştürerek o bölgenin birer beton yığını haline gelmesine sebep oldular.
Yöneticiler aynı aymazlıklarını da devam ettirmektediler. Belediyelerin yaptıkları konut projelerine baktığımızda geçmişte demir perde ülkelerinde yapılan getto semtlerinden bir farkı yoktur. İnsanlar beton yığınları içinde yaşamaya mahkum edilmektedir. Bu anlayış 1984 yılında Kahramanmaraş Belediye Başkanı olan Hacı Ali Özal’dan bu yana devam etmektedir.
Sığ ve derinliği olmayan bu anlayışa artık bu şehirde yaşayan insanların dur demesi gerekmez mi?
Belediye meclislerinde Kahramanmaraşlıların toplu menfaatlerine uygun projeler için kafa yorulması gerekirken kişiye özel uygulamalar yapılmaktadır.
Caddelerin büyüme ve genişletilmesi imkanları bir iki imtiyazlı insana verilen inşaat ruhsatları ile bloke edilmekte, şehrin geleceğine ipotek konulmaktadır.
Bizler bu konuları gündeme getirdiğimizde, bizlerle ilgili iftiralar birbiri ardına yapılmakta olup yazma ve eleştirme hakkımız gasp edilmektedir.
Biraz önce yukarıda ifade ettiğim Yörükselim, Mağralı, Serintepe, Fatihler ve o civarlara yoğunluk verilmesi halinde binevler, Haydarbey mahallesi ve o civarında arsa fiyatları düşecek, o bölge rant alanı olmaktan çıkacaktır. Bu da rantçıların işine gelmemektedir.
Kahramanmaraş İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulmuş nadir şehirlerden biridir. Ancak kötü yönetimler bu şehri adeta büyük bir köy haline getirmişlerdir.
Bu şehirdeki imar üzerindeki rantın önüne geçilmelidir. Belediye Başkanları şehrin imarı için yeni bir imar planı yapmalıdırlar. Şimdiki Kayseri yolunun alt taraflarına verilen yoğunluk şehrin en güzel yerleri olan bu kenar mahallelere neden verilmedi?
Bilindiği gibi geçmişte Trabzon caddesinden aşağı kısımlara deprem riski nedeniyle yoğunluk verilmezken şimdi ne değişti de bu alivyon zeminlere bu denli yüksek yoğunluk verilmektedir?
Burada kötü yönetim ve rantçıların egemenliği söz konusudur. Çamlık civarında yapılan TOKİ konutlarına çok kat izni veren irade bu konutların 100 metre aşağısındaki yerlere neden vermiyor?
**
BÜYÜKŞEHİR BAŞKANINA SESLENİYORUM
Sayın Başkan;
Kahramanmaraş’ta ki bu rantsal dönüşüm mafyasını önlemek zorundasınız.
Yörükselim, Mağralı, Serintepe, Fatihler, Çamlık Mahallesi gibi yerler bu şehrin en güzel yerleridir.
Buralar ile ilgili imar planları yapılmalıdır. Buraların park, sosyal tesis alanları ortaya çıkartılmalı ve yoğunluk verilmelidir.
Buralarda ki evlerin fiyatları bellidir. Arsa fiyatları rant bölgelerine göre daha ucuzdur.
Özel sektör mütahitlerinin önü açılmalıdır. Buralara yoğunluk verilmesi halinde 5 yıl gibi bir zaman içinde bu mahallelerin şimdiki görüntüsünden eser kalmayacak, kentsel dönüşüm kendiliğinden sağlanacaktır.
Bu konuda hemen girişim yapılması gerekmektedir. Kahramanmaraş’ta kat karşılığı inşaatlarda % 60 gibi rakamlar konuşuluyor. Şehrin belli yerlerindeki arsalar belli isimlerin eline geçmiş, onlar paralarına para katarken zengin fakir arasındaki uçurum dağ gibi büyürken, zengin ve fakir mahalleleri oluşmaktadır. Bunun da vebali sizin üzerinizdedir.
Hiç kimsenin etkisinde kalmadan zemini sağlam olan yerlerde yoğunluk artırımı yapılmalıdır. Bu yapılmadan önce imar planı gözden geçirilmelidir. Dikey verilen yoğunlukla; aynı zamanda yeşil alan artırımı da sağlanacaktır. Geçmişten bu yana yapılan yılan eğrisi yollar görmek istemiyoruz.
Dün Kayseri’yi gezdim.
Kayseri ile Kahramanmaraş’ı karşılaştırma imkanı bulamadım. Bu şehirde adınızın hayırla yad edilmesini istiyorsanız, vatandaşın önünü açmanız gerekiyor.
Kahramanmaraş’ın kentsel dönüşümü devlet eliyle yapılamaz. Vatandaşa imkan verilmesi halinde vatandaş kısa sürede bunu yapar. Eğer ben yapacağım diyorsanız, kusura bakmayınız bu çok zordur.
Sizden radikal karar almanızı ve bu şehirdeki rantsal dönüşümü önlemek için bunu yapmanızı istiyoruz.