Kahramanmaraş’ın Kültür Bakanlığına bağlı tek kütüphanesi; Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi. Başarılı ve gayretli bir idarecisi ve kitapsever personelleri… İdare ve personel açısından bu ikili uyum gerçekleştiğinde ortaya birçok güzellik çıkmakta. Bu güzelliklerden birisi de ayda iki defa yapılan KİTAP ANALİZ programı. Yirmi dördüncüsü gerçekleşti. Yoğun katılım, ‘Elfida’ ve yazarına yakışır nitelikteydi. 24. Kitap analiz programında ele alınan kitap “Elfida” idi. Yazarı Kadriye Kırdök... Yazar okuyucu buluşması kapsamında ‘yazarın katıldığı özel bir program’ oldu. “Elfida’dan” hareketle kitabın içeriksel değerlendirmesi, majör yapı ve teknik bakımından değerlendirmeler yapıldı.
Programın moderatörü Özlem Kıraç, kütüphanecilik Lisans programından mezun bir hanımefendi olmakla beraber, aynı zamanda Türk Dili ve Edebiyatı mezunu bir gönüllü kitap dostuydu…
Tarihi süreç itibariyle baktığımızda Türk romanı, Tanzimat’la beraber başlayan ‘yeni anlayışın’ ürünüydü. Roman, gizli hazinelerin ifşası, bir tür ‘ütopyaya uzanma..’ anlayışının toplumsal karşılığıydı. Karakter çözümlemeleri, kadının toplumsal hayattaki yeri…
Buna benzer teknik konulardan başlayan sohbetimiz, Kadriye Kırdök ’ün roman anlayışına sürükledi bizleri. Kadriye Kırdök ‘ün roman kahramanları hüznü kudretle birleştiren ideal karakterlerdi.
Romanın konusu üzerinde daha çok duruldu.
Konunun perçinlediği yeni konulara geçişler yapıldı.
Özlem Kıraç’ın başarılı moderatörlüğü analiz programının seviyesini artırdı.
Kadriye Kırdök, roman yazma sürecini, roman okuma hiyerarşisinden bahsetti bizlere.
Kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.
Bir başka kitap analiz programı konuğumuz Vedat Ali Kızıltepe olacaktır.
Bu vesileyle;
Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Bilal Horasan’a
Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Selma Yıldıran Atçı’ya
Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi tüm personellerine
Programın kitap yazarı Kadriye Kırdök’e
Program moderatörü Özlem Kıraç’a
Yazar Hacı Ali Özturan’a
Şair Lütfi Bilir’e
Şair Yalçın Yücel’e
Yazar Salman Kapanoğlu’na
Yazar Ali Avgın’a
Zekeriya Caka’ya
Ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz.
Son söz;
Kitabın ateşiyle ısınalım…