Karamanlı Kavşağına Ne Zaman Üst Geçit Yapılacak?

.

Yıl: 2012,  ay: ocak, mevsim kış. Türkiye’nin bütün bölgeleri soğuk bir kış mevsimi yaşıyor. Her yere kar yağıyor. Don oluyor. Sıcaklık -1 ile -20 dereceye düştü. Yollardaki gizli buzlanmadan dolayı trafik kazaları oluyor. Can kayıpları yaşanıyor. 

Türkiye’nin diğer bölgeleri gibi Kahramanmaraş da  bu kışı  ağır yaşıyor.  Yağmur  şiddetli yağınca sele dönüşüyor. Şehrin içine  dağlardan taş, kaya ve çamur getiriyor. Allahtan şehrimizin arazisi meyilli olduğu için su baskınları az oluyor. Afete dönüşmüyor. Tabii ki dere yataklarına yapılan yapılar ile altyapısı yetersiz olan yerlerdeki yapılar her an  su baskınlarına ve afete maruz kalabilir. Can kayıpları olabilir. Aman dikkat.

Kahramanmaraş’ın şehir içi yol ve kavşaklarının hepsinin revizyona ihtiyacı var. Şehir büyüdü, nüfus arttı, araçlar çoğaldı, yollar ve otoparklar yetersiz gelmeye başladı. Bu nedenle şehrimizin geleceğine projeksiyon sunan ulaşım mastır planı yapılmalı ve acilen hayata geçirilmelidir. Geç kalınmış ta olsa bu konu ivedilikle ele alınmalıdır.   

Bu gün şehrimizin sorunlu olan en önemli kavşaklarından 1- KARAMANLI KAVŞAĞI, 2- ULU CAMİİ  ÇEVRESİNDEKİ KAVŞAĞI gündeme taşıyalım.  Öncelikle basit çözümü olan Karamanlı kavşağını ele alalım. Ulu Cami kavşağını başka bir yazıda ele alacağım. Çünkü entegre bir çalışma gerektiriyor.

Karamanlı kavşağı eğimin fazla olduğu ve 7 adet yolun birleştiği bir yer. Aynı zamanda Şekerdere yolunda araç yoğunluğu çok fazla.Trafik ışıklarında duran araçlar rampa yukarı kalkmakta zorlanıyorlar.  Bir de kar yağdığı zaman araçların trafikteki halini bir düşünün. Bu kavşak sürekli sıkıntı üretiyor. Bu yol şehrin en önemli arterlerinden biridir. Çünkü  yol güneyi kuzeye bağlıyor. Yani eski Maraş’ı yeni Maraş’a bağlıyor. Bu yol ihmal edilemez.

İtalya’da bütün yolların Roma’ya çıktığı gibi; Kahramanmaraş’ın bütün yolları da Kıbrıs meydanına çıkar. Bu alternatifsizliktir. Çözümsüzlüktür. Şehrimizin topoğrafyası gereği yol açmak için  bazı zorluklar vardır. Bunu kabul edelim ama. Çözümsüzde değildir. Daha zor coğrafyalarda bile mükemmel yollar yapılıyor ve ulaşım rahatlıyor. Yurt içi ve yurt  dışına biraz teknik gezi yapılırsa örnekleri görülecektir.

Bu kavşağın rahat çalışması için: araçlar için üst geçit yapılmalıdır. Ulu camii tarafından gelen ve Şekerdere yokuşunu çıkan araçlar trafik ışığında durmadan transit geçiş yapmalıdır. Arazinin durumu buna uygundur.  Masrafları azaltmak için  reklam sponsorları bulmak  gerekir. Bu mümkündür. Belediye tarafından Bununla ilgili proje çalışmaları derhal başlatılmalıdır. Zira bu çok geç kalınmış bir projedir.

Belediye başkanı sayın Mustafa Poyraz’a bu hususta önerilerim var. Projeleri oldu bittiye getirmemek lazım. Doğru projenin ortaya çıkması için; önce fikir projelerine ihtiyaç vardır. Bunu sağlamak çok kolaydır. Öncelikle bu şehirde yaşayan ve bu yolları kullanan insanlar konuya daha vakıftırlar. Bu nedenle çok parlak fikirler sunabilirler. Bu nasıl olacak diyebilirsiniz.

Çok basit: şehrimizde Mimar ve Mühendis odaları var. Bu odalar ile temasa geçip konu iyi anlatılırsa; çok ilginç fikir projeleri ortaya çıkacaktır. Şehre bedelsiz katkı sunmak isteyen çok teknik adam vardır.Yeter ki kendi insanımıza güvenelim.

Doğru proje elde etmek ve doğru uygulama yapmak için şu kriterlere dikkat etmek gerekir.

1- Fikir projesinin uygulama özelliği var mı

2- Estetik mi, kaba mı, araziye uygun mu

3- Ekonomik mi, pahalı mı

4- Trafik akışını sorunsuz sağlayabilir mi

Sevgili  Belediye başkanı Mustafa Poyraz çıraklık dönemini bitirmiş ve ustalık dönemini yaşamaktadır. Başkanlık süresi bitmeden şehir içinin ulaşım sorununu çözmelidir. Her yolu Kıbrıs meydanına çıkmayan alternatif yollar  ve kavşaklar  yapmalıdır.

Kavşaklarda sık, sık  yapılan değişiklikler çözüm değildir. Kalıcı çözümler üretmek lazım. Yeni sanayi kavşağındaki yapılan düzenlemenin yol aksını bozduğu  görülmektedir.Teknik açıdan sakıncalıdır. Bu  Trafik akışını da sıkıntıya sokacaktır. Buranın  hangi acil ihtiyaçtan dolayı değiştirildiğini anlamış değilim. Birisi bunu anlatmalı. Eğer belediye  başkanının teknik danışmanları bu fikri başkana verdiyse başkanı yanlışa düşürmüştür. Yazıktır.

Öz eleştiri yapma zamanı geldi. İş bu kavşak düzenlenirken mimarlar odası, İnşaat mühendisleri odası  şehir plancıları odası ve peyzaj mimarları odası neredeydi. Basın bülteni ile herhangi bir görüş ortaya koydular mı ben duymadım! Sahi odalar ne iş yapar?

Mimarlar odasını ayrı bir yere koymam lazım. Şehrimizle ilgili birçok projeye olumlu katkı sunmak için çalıştı. Başkan Poyraza sunumlar yaptı. Yani mimarlar odası üzerine düşeni kısmen yaptı. Ben buna şahidim. Diğer odalar sadece yapılanları  seyir etmekle yetindi. Benim anlayışıma göre: yaşadığın şehre duyarsız kalmak, hem insani, hem meslek etiği, hem de sorumluluk bilincine aykırı bir durumdur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri