Yerli basında ülkemizin ekonomik, siyasi , magazin, spor veya diğer haberler yapılır. Ancak yabancı basın haberler dediğimiz ülkemizde yaşamayanlarında ülkemizi gerek siyasi, gerek magazin, gerek spor gerekse diğer konularda takip edip haber yaptığını duyar ve görürüz, yazılı veya görsel basından. Özellikle şu günlerde önem taşıyan gündemimiz batılı ve doğulu birçok ülke tarafından takip edilmekte eğrisi , doğrusunun yanında kendi fikirlerini de aldıkları habere katık etmekte ve kendi halklarına servis edilmekte. Gelişmekte olan ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Batılı bunu biliyor ve yakın takibe almış durumda ki ülkemizin iç haberlerini kendi halklarına onların anlayacağı dilden hitabedilerek yazılıp, çiziliyor.
***
İngiliz Financial Times Gazetesi”Türkiye’de istikrarın tek yolu reformlar” başlıklı yazıda ,”otoriterlik ve vatanseverlik yapısal zayıflıkları onaramaz,” diyor ve ekliyor “Türkiye’nin birden çok tehlike ile karşı karşıya olduğunu korkunç bir şekilde hatırlattı” deniyor. Tehlike olarakta “ekonomik zayıflık ve terörü ” gösteriyor.Ayrıca yazıda: “Ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan otoriterlik ve vatanseverlik ile istikrarın yeniden sağlanacağını sanıyor. Ancak yanılıyor.” Deniliyor.
İngiliz I Gazetesinde Simon Calder imzalı “ Türkiye’de tatil rezervasyonları yaparak teröristlere karşı çıkabiliriz” başlıklı yazıda,” Bu saldırılara en güzel yanıt normal yaşantınızı değiştirmemektir. ” diyor. BBC Türkçe’nin aktardığı yazı devam ediyor:” Muhtemelen ben de en az sizin kadar ölüm riskinden sakınıyorum ve ailemin hayatını tehlikeye sokacak risklere karşı toleransım çok düşük. Ama aynı zamanda seyahatin hem turist hem de ziyaret edilen ülke için ödüllendirici bir durum olduğunu düşünüyorum.”
En güzel beş yıldızlı otellerde çok ucuz fiyatlarla uzun süreli tatil yapma .Yabancı turistler yerli turistlerden daha çok rağbet görüyor ve oteller yabancı turistleri daha uygun fiyata ağırlıyor. Halk olarak misafirperlik ve yabancı hayranlığı eklenince, tarihi ve doğal güzellikler olarak muhteşem yerleri olan bir ülkeye değil miyiz ?
***
Alman basınından Westfalische Nachrichten Avrupa –Türkiye ilişkilerini ele alıyor:”Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısmen antidemokratik tutumunu eleştirenler aynı zamanda Alman Hükümeti ve AB’nin hatalarından da bahsetmeli. Kürt çatışmasını alevlendirdiği ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu azlettiği için, Merkel ve Hükümeti ve AB’nin Erdoğan’a karşı daha sert tutum takınmasını isteyenler, mülteci anlaşmasının Başbakan Merkel ve AB’nin pozisyonunu Türkiye’ye karşı ne kadar zayıf hale getirdiğini unutmasın. Şu da söylenebilir : Erdoğan’ı eleştirisinde ciddi olanlar Brüksel ve Berlin’in korumacı politikasının sonlandırılması için de mücadele etmeli. Alman Hükümeti ve AB’nin ölçülü göç politikası desteklenmeli ki Suriye’deki iç savaştan kaçmak için her şeyi riske etmesinler. Ancak bu çözüm olasılığını da AB üyeleri dayanışma içermeyen tutumlarıyla engelledi.
Yine Alman basınından Mitteldeutsche Zeitung Gzaetesi terör örgütü IŞİD’in ağına düşen çocuklara nasıl yardım edilmesi gerektiğini anlatan bir yorum yapmış:”Hollanda anayasayı koruma yetkililerine göre örgüt 9 yaşındakileri bile savaşçı olarak yetiştirmekten çekinmiyor. Üstelik sistematik olarak… Ancak yine de anayasayı koruma dairesinin kaydı konusunda dikkatli olunmalı. Bu, bu durumdan etkilenenlerin damgalanmasına yol açabilir. Görevdeki güvenlik görevlileri, başka çözümlerde olabileceğini genellikle unutuyor. Danışma merkezleri aşırı yoğun durumda buralar güçlendirilmeli. Şu kesin ; ideolojik açıdan yolunu şaşırmış çocuklar öncelikle pedagojik sorundur. Başka bir perspektife alışanlar, sonunda teröristlerin mantığını izler.”
***
New York Times Gazetesi 2017 yılında dünya genelinde ziyaret edilmesi gereken 52 yeri belirledi. Listede Türkiye’den Bozcaada yer alıyor. Bozcaada için “Türkiye’yi görmenin yavaşlamış hali” olarak bahsediliyor. Üzüm ve şarap bahçeleri, temiz ve sakin koyları, Osmanlı Kalesi, tarihi kalıntılar ve Arnavut Kaldırımlarının olduğu trafiğe kapalı sokaklarına yer verilmiş.
***
İngiliz Indepedent Gazetesi “Indy 100” isimli sayfasında Nusret’in videolarını haber yaptı. Kendine has tavrıyla et kesen Nustret için “gerçekten, 32 saniyelik video boyunca bir adam biftek kesiyor. Bize inanmıyor musunuz? O zaman izleyin. ”ve “Herkes aynı fikirde. O inanılmaz.” denilen haberde Nusret’in restoran sahibi olduğu belirtiliyor.
Evet Nusret’in yeri et gösteri sanatı gibi.Güzel pişmiş et masanıza gelinceye kadar bir şölene dönüşüyor. Lokum gibi eti lezzetli. Fiyatları biraz uçuk. Dört kişilik ortaya karışık için bin lirayı iki yüz elli eksik ödüyorsunuz.
***
Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO)somut olmayan Kültür Mirası Listesi’ne Türkiye’nin de aralarında bulunduğu(Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan,İran ) toplam 5 ülkenin desteği ile yufka ve lavaşta dahil edildi.
Nihayet lavaşla birlikte yufkada gereken değeri almayı başardı. Yapımı zor ama yenilmesi leziz olan, sofraları şendiren kültürümüz de tescillenmiş oldu.
***
İstanbul’a gelen Japon Tv Asahi Muhabiri Motoi Araki “Japonya da ortalama benzin fiyatları bir buçuk dolar ve ben oradakinin pahalı olduğunu düşünüyordum.Buradaki de iki buçuk dolar civarı.Görünce çok şaşırdım.Japon Halkı fiyatların böyle yüksek olmasına tabi ki kızardı, eğer böyle bir şey olsaydı.” Dedi.
Benzine üstüste yapılan zamlarla araba kullanmak, araba almak zorlaştı . Doların da alıp başını gitmiş olması ayrı bir etken oldu. Dünyanın en pahalı benzinini kullanmakta bize nasip oldu !