12 Haziran 2011 de yapılacak olan genel seçimde bütün partiler milletvekili adaylarını açıkladı. Bu hususta yazmak için acele etmedim. Bu güne kadar Partililerin, delegelerin, adayların, basının ve halkın adaylara olan tepkilerini izlemek istedim.
Türkiye’de Adalet Ve Kalkınma Partisi gibi büyük seçmen kitlesine sahip olan bir partinin milletvekili aday listelerine bakınca; eski siyasi anlayışların bu dönem tedavülden kalktığını görüyoruz. Delegenin ve parti üyeliğinin artık önemli olmadığını anlıyoruz.
Türkiye; global dünyada stabil seçmen yerine mobil seçmene doğru kayıyor. Açıkçası Türk siyaseti değişim yaşıyor. İnsanlar artık kendilerine hitap eden partilere yönleniyor ve oy verebiliyor. İstediği an partisini değiştirebiliyor. Bu demokrasi adına iyi bir gelişme.
Siyasi anlayışı ülkemizde ilk defa rahmetli Turgut Özal değiştirmiş ve her düşünceden insanın da oyunu almıştı.
Bu yaşadığımız dönemde de başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasete getirdiği değişimi görüyoruz.
Bu gün Adalet Ve Kalkınma Partisini inceleyelim: partililerin ve seçmenin milletvekili adaylarına nasıl baktıklarını değerlendirelim. MHP ve CHP sinide gelecek yazılarımda ele alacağım.
Başbakan sayın; Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Adalet ve Kalkınma Partisinin belirlediği milletvekili adayları Türkiye genelinde herkesi şok etti. Adaylar kendi ilinden değil de başka illerden aday gösterildi. Bu Türkiye genelinde yapıldı. Sayın başbakan bana göre risk almıştır. Değişim her zaman riske gebedir.
Akp nin K.Maraş milletvekili adaylarını sayın başbakan belirledi. Temayül yoklamasının önemsiz olduğu görüldü. Yazdığım önceki makalede: temayül sonuçlarına uyulmaz ise bu sadece partililerin ve delegelerin gazını almaya yarar demiştim. Aynen öyle oldu.
Milletvekili aday listeleri açıklandığı zaman tepkiler olmuştu. Listeye giremeyenlerden bazılarının Adalet Ve Kalkınma Partisine oy vermeyecekleri yönündeki söylentiler hala devam ediyor.
Adalet Ve Kalkınma Partisi genel merkezi: milletvekillerinin performansını ölçmek ve halkın desteğinin devam edip etmediğini araştırmak için Türkiye genelinde sürekli kamuoyu yoklaması yapıyormuş. Kahramanmaraş’ta yaptığı kamuoyu yoklaması sonuçlarının olumsuz çıkması nedeniyle eski 4 milletvekilini çizmiş olabilir diye düşünüyorum. Bu Adalet ve Kalkınma Partisinin profesyonelce çalıştığını gösteriyor. Bence bu takdir edilmesi gereken bir çalışmadır.
Şunu da belirtmekte yarar var: eski milletvekillerinin aday yapılmayışı doğru bir karardır.. milletvekilleri 8 yıllık milletvekillikleri döneminde Kahramanmaraş’a hangi hizmeti yaptılar? Kime sordumsa hiçbir hizmet getirmediklerini söylüyorlar. Demek ki yiyip içip yatmışlar. Kimin nasıl milletvekilliği yaptığını da ayrıca; K.Maraşlı olarak hepimiz çok iyi biliyoruz. Yeri gelince yazarız.
Sayın başbakanın aday belirleme kararını ben şöyle okudum; ey Kahramanmaraş’lılar siz nasıl olsa hizmet edecek adamları seçmeyi bilmiyorsunuz, en iyisi siz bana bırakın, benim seçtiğim adaylara oy verin. Bakın bu adaylar hizmet edecek çapta, donanımda ve kalitede demek istemiştir. Milletvekilliği adaylarını sayın başbakan işte böyle tensip buyurmuştur. Bana göre doğrusunu yapmıştır. Bakalım K.Maraşlılar bunu nasıl değerlendirecek. 12 haziran 2011 de göreceğiz.
Okuyucuların şu soruyu soracaklarını tahmin ediyorum. İyide listede eski milletvekillerinden Prof. Dr. Mehmet Sağlam ve Nevzat Pakdil neden var? Sayın başbakanın bu soruya cevabı şöyle olur diye tahmin ediyorum. Bakın diğer milletvekillerini çizdim. Siz bu dönem daha iyi çalışmazsanız sizi de çizerim.
Yıldırım M Ramazanoğlu isminden özellikle biraz bahsetmek istiyorum. Milletvekili olduğu takdirde; öncelikle Kaharamanamaraş’ın ihtiyaçlarını tesbit edecek ve envanterini çıkartacaktır. Bundan sonra da ne gerekiyorsa ivedilikle yapacağına inanıyorum. Hatta milletvekilleri ile ayrı gayrı yapmadan, birlik ve beraberlik içinde koordineli bir şekilde Kahramanmaraş için çalışacaktır. Bu intibayı kendisi ile yaptığım bir söyleşide edinmiştim.
Diğer adayları yeterince tanımadığım için onlardan söz edemedim. Eğer beni bilgilendirirlerse kendilerini Kahramanmaraş halkına ve okuyuculara tanıtmaya çalışacağım.
Ençok sorulan sorulardan biri de şu: adaylar milletvekili seçildikten sonra tekrar Kahramanmaraş’a dönerler mi? seçilecek milletvekilleri ile diyalog kurabilirmiyiz? Telefonları 24 saat açık olur mu? Telefonumuza cevap verirler mi? Bir talebimiz olursa yaparlar mı? ( çünkü eski milletvekilleri seçilince halktan kopmuştu) bu konuda halkın sadece Sıtkı Güvenç’i kendilerine daha yakın hissetlerini de belirtmeliyim.
Bu makaleyi sadece okuyuculara değil aynı zamanda Adalet Ve Kalkınma Partisi milletvekili adaylarının da dikkatlerine sunuyorum.
02 Mayıs 2011