KKTC'de bir kaç gün

.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine daha önce bir kaç defa gelme imkanı bulmuştum. Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlu tarafından davet edilmek, kabul edilmek, Kıbrıs Türk'ünün haklı davasında yanlarında olmak, Türkiye'nin sıcak ilgisini anlatmak bizler için güzel bir duyguydu.

Kuzey Kıbrıs'ı kendi evim gibi benimsememe sebep olan temel şey ise insanların samimi olmalarıdır. Eskiden Kıbrıslılar Türkiyelileri sevmez hikayesini çok duyan biri olarak, benim ziyaretlerimde böyle bir algı var ise de bunun yıkıldığını gördüm. Daha önceki ziyaretlerimde yerlilerin evlerine konuk olmuş, onların günlük yaşantılarını gözlemleme imkanı bulmuştum.

**

Bu yazıyı daha önce kaleme almam gerekirdi. Ancak zaman fukaralığının yanısıra şehir dışına da çıkmam bu yazıyı bir kaç gün geçikmeli olarak yazma zorunluluğu doğurdu.

KKTC Türkiye için siyasal önemi olduğu kadar stratejik ve jeopolitik olarak da büyük önem taşır. Deniz ve kıta sahanlığı söz konusudur. Bu ziyaretimde Türkiye'den gelecek olan su, orada heyecan oluşturmuş. Her Kıbrıslı bu suyun ekonomik olarak büyük değer ifade ettiği noktasında birleşmiş gibiler.

Su ile birlikte tarlaların sulanması ile birlikte üretimin artacağını ve bu üretilen ürünlerin Türkiye tarafından satın alınması talep edilmektedir. Görüştüğüm kimi yaşlı insanlar; Allah razı olsun Türkiye her yıl bize maddi destek veriyor. Biz balık istemiyoruz, bize balık tutmayı öğretsinler. Bizim ürettiğimiz ürünleri alsınlar. Gençlerimiz işsizlik nedeniyle Avrupa ülkelerine gidiyorlar. Şu anda KKTC bir öğrenci ülkesi haline geldi. kurulan özel üniversiteler ve gelen öğrenciler biraz hareket getiriyor diye düşüncelerini ifade ediyorlar.

**

Bu ziyaretimizin koordinatörü değerli eğitimci Kültür Sanat Derneği Başkanı Abdulhakim Eren idi. Uluslarası Kıbrıs Üniversitesinin davetlisi olarak adaya gittik.

Yeni dostlar edindik. Özellikle daha önce gitmek isteyip de gidemediğim Tatlısu Beldesine gittik. Değerli hemşerimiz Hayrı Orçan'ın bu beldede ki hizmetlerini gördük. Dile kolay 20 yıldır Belediye Başkanlığı yapıyor.

KKTC ile Kahramanmaraş arasında köprü görevi yapmak istiyoruz. Sayın Orçan KKTC'de Dondurma Festivali düzenlemek istiyor. Aynı zamanda da Kahramanmaraş'ta da Kıbrıs Günleri yapmak istiyor. Bize düşen ise insanları bir araya getirmek, buluşturmak ve bu projeleri hayata geçirmektir.

**

KKTC ziyaretimizde bize ev sahipliği yapan Uluslarası Kıbrıs Üniversitesi yetkililerine ve Abdulhakim Eren'e çok teşekkür ediyorum.

Güzel bir geziydi...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri