12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimler ile ilgili hukuki süreçte belli olmaya başladı. Mart ayı içinde bu konuda ilgili kanunlar çıkacak. TBMM’nin Nisan ayında da açık kalması arzu ediliyor.
Gelelim yazı başlığımızla ilgili ifade etmek istediğim konuya; TBMM’deki 23. Dönem milletvekillerine göz attım. Öncelikle Gaziantep’e baktım.
Bu komşu ilimizde Ak Partinin 7, CHP’nin 2 ve MHP’nin de 1 milletvekili var.
Özellikle iktidar açısından milletvekillerine baktığımda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hariç hepsi de Gaziantep ilinde yaşayan insanlar.
Kimisi avukat, kimisi mühendis ve iki tanesi de iş adamı. Yani Ankara ve İstanbul’da bulunan hemşehrileri Milletvekili adayı olmak için Gaziantep’e koşmamışlar. Koşmuşlarsa da listelerde yer bulamamışlardır. Bürokrat ise hiç yoktur.
Adana ve Adıyaman illerine baktığımda da seçilmiş ve şu anda TBMM’da Milletvekili olanlar Ömer Çelik dışında tamamı illerinde yaşayan, illerinde oturan insanlardan oluşmaktadır.
Üzülerek ifade etmek gerekirse; Ankara ve İstanbul’da yaşayan Bürokratlarımız bulundukları makamlarda da memleketine hizmet etme imkanı olurken, memleketi için bir çivi çakmayıp, seçim dönemlerinde ellerinde birer çanta alarak memleket sevdasına soyunurlar.
Şimdi bu insanların sahip oldukları makamlar nedeniyle bu şehirde siyaseti düşünen ve millete hizmet etmeyi aklından geçiren insanlar siyasete girmeye ürküyor ve korkuyorlardır.
Ve bunun sonucu yansımasına baktığımızda ise; Kahramanmaraş hep kaybeden taraf olarak gözümüze çarpıyor.
Genel Müdür, Müsteşar, Daire Başkanı gibi makamları olan yanlarına bir hemşerisi gittiğinde ya yok dedirten ya da toplantıdaymış dedirten bu insanlar nasıl bir milyon insanın yüküne talip olabiliyorlar?
Bunu anlamakta zorlanıyorum.
Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerde, doğum büyüdüğü kentin tanıtımı başta olmak üzere bir çok alanda katkı yapma imkanı bulunan bu bürokratlara baktığımda, Kahramanmaraş’a bir katkılarını göremiyorum.
Birkaç hemşerisine izzet ve ikramdan kaçan bu bürokratların bir milyon nüfuslu bu şehrin milletvekilliğine talip olmasının sebebini sadece bu günkü oturdukları koltukları koruma amaçlı olduğunu gözlemleyebiliyorum.
Bürokratlar dediğim Ankara’da üst düzey bürokratlardır. Bu şehirde bir müdür olarak görev yapmış, beş altı yıldır millete hizmet eden, milletin yanında bulunan insanları kastetmiyorum. Onlar üzerine alınmasınlar. Onlar bu şehirde yaşıyorlar. Milletvekilliği sona erdiğinde Kahramanmaraş’a gelmeyecek, şu anda başka şehirlerde evi, yurdu olan sadece nüfus kağıdında doğum yeri Kahramanmaraş olarak gözüken bürokratlardan bahsediyorum.
Şu anda TBMM’de Kahramanmaraş’ı temsil eden iktidar ve muhalefet olmak üzere 8 vekilimizden ancak 3 tanesi vekilliği sona erdiğinde Kahramanmaraş’a döner. İşte bu sebepleri de göz önünde bulundurduğumuzda Vekilliği sona erdiğinde Kahramanmaraş’ta yaşayacak olan isimleri öne çıkarmalıyız. Ancak onlar bu şehrin sorunlarını çözmek için büyük çaba sarf ederler.
Gaziantep ilinde Ak parti listesinden iki sanayici vekil var. Bu şehrin sanayisinin neden bu kadar hızlı geliştiğinin bir sebebi de bu değil mi? Buna Fatma Şahin gibi özel sektörde çalışanları dahil etmedim. Doğrudan sanayici olan, fabrikası olan iki vekil dedim. Sanayi ve Ticaret ile faaliyet gösteren ve bu iş kollarında çalışan ise, neredeyse hepsi diyebiliriz.
Yani halkın içinde olan, Gaziantep dışında yaşamayan isimler.
Şimdi aday adayı olarak sağda solda gözüken bu Ankara merkezli bürokratları ben gazeteci olarak istemiyorum.
İstememe sebebim ise belli; bu şehre hiçbir katkıları olmayacak. Dün olmadı, yarında olmayacak.
Haksız mıyım sevgili hemşehrilerim?...