Kültür Ve Turizm Şehrinin Yeni Markası Yeni Çehresi Kahramanmaraş

.

Doğu Akdeniz şehri olan 1.127.700 nüfuslu Büyükşehir Kahramanmaraş,ilçelere Göre Kahramanmaraş Nüfusu:

Yıl        İlçe              İlçe Nüfusu

2017     Onikişubat        407.956           

2017     Dulkadiroğlu      224.531           

2017     Elbistan            142.779           

2017     Afşin             81.107    

2017     Türkoğlu           71.876

2017     Pazarcık                    68.128    

2017     Göksun          51.615

2017     Andırın          32.998    

2017     Çağlayancerit    23.025

2017     Nurhak           12.124    

2017     Ekinözü            11.484

Kurtuluş Savaşı’ndaki direnişi nedeniyle İstiklal Madalyası ve Kahramanlık  ünvanı verilen Kahraman şehirdir. 2012 yılında Büyükşehir olan Kahramanmaraş, dövme dondurmasıyla dünyaca meşhurdur.

 Menzelet Barajı, Sır Barajı, Ayvalı Barajı, Kılavuzlu Barajı, Kartalkaya Barajı, Adatepe Barajı,Kandil Barajı, Sarıgüzel Barajı ve 8 adet daha açılak barajlarla Türkiye'nin      3.büyük baraj şehridir. Ayrıca büyük yatırım Afşin-Elbistan Termik Santralı olan bir şehirdir.

2017 yılında Kahramanmaraş’ın en fazla ihraç ettiği ürün tekstil ve hammaddeleri oldu. Tekstil ürünlerini sırasıyla Demir ve Demir Dışı Metaller, Hazır Giyim ve Konfeksiyon, Mobilya-Kâğıt ve Orman Ürünleri, Hububat-Bakliyat-Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörleri takip etti. Mutfak ürünleri tencere, çaydanlık, düdüklü gibi ürünler de imal edilip ihraç yapılan  sanayi şehridir.

GEZİLEBİLECEK YERLER

 Mesire yerleri, yaylaları, mağaraları, çarşıları, tarihi evleri ve yemek kültürüyle önemli bir yere sahip olan ilimizde; Kahramanmaraş Müzesi, Maraş Ulu Camii (Cami-i Kebir), Abdulhamid Han Cami, Eshab-ı Kehf Külliyesi, Germenicia Antik Kenti, Taş Han görülmeye değer yerlerdir.

Kahramanmaraş’ımızı, ziyarete geliniz ve sizi gezdirelim:

Öncelikle kalacağınız oteli tespit edelim. Orkis Palace Termal Otel sizin için iyi bir seçim olacaktır. Havasıyla, manzarasıyla, konforuyla ve termaliyle memnun kalırsınız. Dinç bir şekilde yorgunluğunuzu atarsınız.

Sabah kahvaltıdan sonra şehir turuna çıkalım. Kıbrıs meydanı ve Trabzon caddesi şehrimizin en işlek caddesi’dir. Kale ve Ulu Camii arasından aşağıya doğru iniyoruz. Cadde üzerinde paçacılar var. Hemen güzel nefis bir paça yiyoruz. Caddede yöresel yiyecekler satılmaktadır. Çörek, tarhana, sucuk, samsa, biber salçası, tatlı çeşitleri, biber çeşitleri, kurutulmuş patlıcan gibi ürünler dikkat çekmektedir. Biraz ilerde meşhur dondurma firmalarının pastaneleri mevcuttur. Yaşar Pastanesi(Mado), Kervan Pastanesi(Alpedo), Ferah Pastanesi(Fedo) ve yan ürünlerini kapsayan kafelere uğramadan geçmeyelim. Buradan damak tadınızı alacaksınız. Baklava üzeri dondurma lezzetli bir damak tadınız olacaktır.

Cadde üzerinde meyam şerbeti satan şerbetçiler göreceksiniz. Bir bardak içiniz ve hoş bir lezzet duyacaksınız. İlerde İşbankası arka sokakta kasaplar ve fırınlar var. Burada Maraş Tavasını oturup zevkle yiyebilirsiniz.

Tarihi Kapalı Çarşı ilk gezilecek yerdir. Burada yöresel gıdalar, kuyumcular vardır. Ayrıca bu çarşıdan ara çarşılara da girersiniz. Kuyumcular Çarşısı, Bakırcılar çarşısı, Bezirgancılar Çarşısı, Demirciler Çarşısı. Bu çarşılarda şehrimizin yöresel ürünlerinin yapılışını hem görür hem de satın alırsınız. Dünyaca ünlü Osmanlı Çarıkçısı(Osmanlı Yemeni)ndan ayağınıza hakiki deri el işlemeli hemen bir çarık  alabilirsiniz. Bakır ve sarı mutfak ev süs eşyaları alabilirsiniz. Evlenecek adaylar, çeyiz olarak cevizden çeyiz sandık çeşitlerini mutlaka görmelisiniz. Arka sokakta kalaycılar var. Burada el emeği büyük kazanlar kalaylanır, bakır kapılarınız yep yeni olur. Demirciler Çarşısı dan Hartlap bıçağınızı alınız. Eğer yorulduysanız ara sokaklarda handa kahve içebilirsiniz.

Kaleden şehri seyretmek, Ulu Camii ve çevresini izlemek, tarihi olayları hatırlatarak  sizi tarihin derinlerine götürür. Akşam  Ahır dağının yamacında Teras Restauranta çıkarsanız,  burada çamların altında manzara bir başka oluyor. Hele taze firik ile kuruyemişlerle beraber çay faslı güzel oluyor. Manzaralı, huzurlu bir ibadet için Abdülhamid Han Camiini mutlaka görmelisiniz.

Eğer bir dostunuzun Sulu Tarla mevkinde yeri, bağ evi varsa mutlaka ziyaret ediniz. Ahır dağının yamacından şehir çok güzel görülmektedir. Tabii havası da tertemiz. Yakın çevreler, Kazmalı, Ayaklıcaoluk, Gafarlı, Kozludere, Peynirdere köyleri de görülmeye değer mekanlardır. Ancak buralar henüz yatırım yapılmamış şahsi bakir yerlerdir. 

Kış sporu için Yedi Kuyular, Milli Orman Kapıçam da spor yaparak stresinizi atabilirsiniz. Baraj boyunca Bisiklet turu Parkuru, Milli Park Başkonuş, mesire alanı Menzelet Barajı, Fırnız mesire alanı, Döngele Mağarası, Zeytin Ilıcası, Cela İçmeleri, Afşin de Eshab-ı Kehf mağarası ve Külliyesi unutulmamalı.

Germenica  Mozaikleri, Dev Mamut, Maraş aslanı başta olmak üzere müze ziyeretinizle görsel bir bilgiye ulaşabilirsiniz.

Milyonlarca uğur böceğini görme imkânı sunan Geleneksel Uludaz Uğur Böcekleri Festivali düzenlenmektedir.Yılın belli zamanlarında edebiyat, güreş, yöresel gıda fuarları, festivaller, seminerler etkinlik dizisini takip ederek katılım sağlayabilirsiniz. Bütün bu etkinlikleri takip etmek için şehrimizde ne kadar kalacağınızı ayarlayabilirsiniz. İster yıl boyu, ister etkinlikler boyu.

Diğer taraftan Kıbrıs meydanı ve çevresindeki işyerlerinin tarihi bir dokuyla restorasyonlarının yapılmasıyla şehir yeni bir çehre kazanacaktır. Zira cadde üzerindeki İş yerleri çirkin bir görünüm sergilemektedir. Turizm için daha iyi bir tanıtıma ihtiyac vardır. Tur operatörleriyle irtibata geçilmeli ve film veya dizi çekilmeleri teşvik edilmelidir. Topçalı Vadisine gereken yatırım ve tanıtım yapılmalı, yeni bakir alanlar turizme kazandırılmalıdır. Rafting alanlarının daha da geliştirilmesi önem arz etmektedir.

Son günlerde Kahramanmaraş’ın Ahır Dağı’nın baş tarafları anten olarak bilinen zirvesinde de yamaç paraşütü uçuşları yapılmaktadır. Ahır Dağı 15 dakika gibi kısa bir sürede 1850 m yüksekliğe çıkılması, aynı anda hem şehir hem de baraj üzerinde uçma imkanı vermesi sebebiyle eşsizdir. Bu eşsiz manzarada uçuş yapmak birçok şehirden sporcular şehrimize gelmektedir. Diğer taraftan Narlı Kardelen Tepesi’nden kalkan yamaç paraşütçüleri 5000 metre yüksekliğe kadar çıkabilmekte ve Mardin’e kadar uçabilmektedir. Bu Türkiye rekorudur.Takeoff alanlarının daha da bakımlı hale getirilmesi ve genişletilmesi önem arz etmektedir.

https://youtu.be/o1QdBl1KDvQ

Her turist, kazanılacak bir avantajdır. Ama saygı ve dürüst olmak şartıyla. Haydi kentimize, kültürümüze biraz daha sahip çıkalım.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri