Küreselleşme; iletişim, ulaşım, bilgi akışı ve tüketim alışkanlıkları açısından ülkelerin birbirine yakınlaşmasını sağlamaktadır.
Sermayenin küreselleşmesi bağlamında ise, eşitsiz büyümeyi hızlandırmaktadır.
Ki; bu süreç, gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki çeşitli farklılıkları derinleştirmektedir.
Bazı örnekler irdelendiği zaman, küreselleşmenin ekonomik açıdan daha çok Batı merkezli kapitalizme yarar sağladığı görülmektedir.
Ne var ki; küreselleşme, tüm yönleriyle ve etkileriyle değerlendirilmesi gereken bir kavramdır. Dolayısıyla, küreselleşme kavramı, ekonomik, siyasal ve sosyal ilişkilerin ülkeler arasında yaygınlaşması anlamına gelmektedir. Ayrıca, üretim, tüketim ve finans piyasaların yanı sıra hukuk, demokrasi, insan hakları, siyasal sistem, din ve laiklik, kültürel ilişkiler, eğitim, çevre bilinci ve sağlık alanlarını da kapsamaktadır.
Kapitalizm
Kapitalizm, toplumlarda bireylerin tüketim gereksinimlerinin karşılanmasını sağlamaktadır. Fakat, bireye bu gereksinimlerin neler olabileceğini seçme yetkisini vermemektedir.
Kapitalist üretim, daha sonra tatmin edeceği istekleri doğurmaya yetkin olması açısından, kendi kendine bağımlıdır. Kapitalist sistemin geniş üretkenliğinin bu piyasaya katılanların isteklerinin büyük bir bölümünü karşıladığı bir gerçektir.
Bir grup, küreselleşmeye olumlu bakarken; karşıt grup, küreselleşmenin bize ait olanı yıprattığı, bozduğu ve çürüttüğü gerçekleriyle bu uygulamayı özellikle gelişmekte olan ülkeler için büyük bir tehdit olarak görmektedirler.
Batı dışındaki uluslar, “hızla sömürülme duygusu” çerçevesinde, küreselleşmeyi içi büyük ölçüde ABD güdümündeki Batı tarafından doldurulmuş, antipati kazanmış Batılılaşma kavramının yerine ikame edilmeye çalışılan yeni bir ideoloji olarak tanımlamaya başlamışlardır.
Ki; büyük sermaye sahibi, geniş üretim kapasiteli çok uluslu şirketlerin her geçen gün artması, bu yeni tip firmaların müşteri talebinin aynı oranda çoğalmasıyla söz konusu kuruluşlara yetecek geniş pazarlara gereksinimde kendini hissettirmektedir.
Dipnot: YÜCE İNSAN! Sen, benim manevi babamsın.