Kurtsatar ve Balkan İzlenimleri

.

2014 – 2017 yılları arasında,Balkan ülkelerine beş – altı defa giden Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Selçuk Kurtsatar, Balkanlar’ın her şehrinde, özellikle de Şumnu’da, çok farklı duygular içerisine kapıldığını ifade etmektedir.

Şumnu’nun gezilmesi tavsiyesinde bulunan Kurtsatar, Şumnu izlenimlerini şu şekilde dile getirmektedir:

“Avrupa’ya, Balkanlar’a gitmiş olabilirsiniz ama Şumnu’yu görmemişseniz, mutlaka gidip görmelisiniz. Şumnu, bir harika. Şumnu’da, hattatlar isim yapmışlardır. Hattatlık işinde, çok ustadırlar. Hattatlarıyla ünlü olan Şumnu, Kur’an-ı Kerim’in Osmanlıca çoğaltıldığı şehirdir.”

Şumnu’nun Osmanlı’daki tarihi kimliğinin kendisinde derin bir iz bıraktığını belirten Kurtsatar, Osmanlı Orduları’ndan birinin Şumnu’ya konumlandığını; Şumnu’da, karargâh kurduğunu kaydetmiştir.

Kurtsatar, Rusçuk’ta, seksen altı Türk köyünün bir araya gelip oluşturduğu vakfın başkanıyla ve o seksen altı köyün muhtarıyla tanışmıştır.

Manastır gezisinde, şehrin yeşilliğini halen kaybetmediğini gözlemlemiştir.

Kurtsatar, Filike gezisi sonucu izlenimlerini ise, şu şekilde ifade etmektedir:

“O günkü Arnavut kaldırımlarına Osmanlı’nın sokaklara döşediği taşlara bizim şu anda Anadolu’da sahip çıktığımız eserlerden daha çok sahip çıkılmış. Restore edilmiş. Filike, o denli muhteşem bir Osmanlı şehri ki; çıkıp tepeden baktığınızda, duygulanmamak elde değil.”

Tarihi Dokudan Yoksun Şehir

Balkan Türkü insanlarla, Balkan Türkü işadamlarıyla temasta bulunduğu Sofya gezisi sonucu edindiği izlenimi ise, Sofya’da, o denli tarihi dokunun olmamasıdır.

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu olarak, Kurtsatar ve ekibi, Bulgaristan’ın Karalar köyünde, Cihan Pehlivanı Koca Yusuf anısına yağlı güreşler başlatmışlardır.

Geleneksel şekle gelen bu güreşlere Anadolu ve Bulgaristan dışında, ayrıca, Romanya ve Macaristan’dan da katılım sağlanmaktadır.

Kurtsatar, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu yönetimi bağlamında, ağırlıklarının Makedonya ve Bulgaristan olmasına rağmen, Yunanistan’da, Selanik’e gittiğine ve Atatürk’ün evine ziyaretinden memnun kaldığına ilişkin açıklamada bulunmaktadır:

“Ev, tertemiz ve güvenlik içerisinde. Tur firmaları, önceden randevu alıyorlar. Evi oda oda gezdiren rehberler var.”

Yunanistan’a karayoluyla gittiğinden dolayı, Kavala’da, kısa bir süre mola verdiğini ve Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın heykelini gördüğünü açıklayan Kurtsatar, orada, halk ozanı Mesut Tunalı’yla tanıştıklarına, yakınlıkları olduğuna değinmiştir:

“Mesut Tunalı, Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa’nın yeğenidir. Trakya Üniversitesi Rektörü ve Öğretim Görevlileri elbirliğiyle, Mesut Tunalı’ya Balkan müzikleriyle ilgili ikinci CD’si yaptırıldı.” 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri