Ülkemizin krize girmesiyle en çok etkilenen yerel basın ve sosyal medya oldu. Bu kriz atlatılmadan 31 Mart yerel seçimleri geldi. Bu kez Büyükşehir Belediye başkanı seçilen Hayrettin Güngör, siyasetten gelmediği için bürokrat kimliği öne çıktı ve tüm basın, sosyal medyaya verilecek ilanlar Belediyenin kendi internet sitesinde yayınlanmaya başladı. İster istemez basın ve sosyal medyanın tüm şimşeklerini üzerine çekti!
Önceki gün Tanıtımdan ve Medyadan Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekilimiz Mahir Ünal bu stresli ortamı yumuşatmak ve uzlaşı sağlamak amacıyla Kervan Han’da tüm basın ve sosyal medya mensuplarıyla bir toplantı gerçekleştirdi.
Katılanların birçoğu söz alarak yaşanan sıkıntıları dile getirdiler. Bu sıkıntıları en iyi bilen yine siyaset kimliği ile Mahir Ünal’dı.
Bunun bilincinde olan medya katılımcıları tüm detaylarıyla dile getirdiler. Sonuç olarak uzlaşı kültürü öne çıktı. Uzlaşı kültürü uygar insanlar arasında ortak bir değerdir.
Ortak paydalarda buluşarak, bireysel ve toplumsal sorunlarımızı barış içerisinde çözümü içeren önemli bir erdemdir. Uzlaşmanın önündeki en önemli engel ve tek yanlılık karşının hakkına saygısızlık olarak yorumlanabilir. Tek yanlı kazanımların kalıcılığı, haklılığı olamaz elbette.
Uzlaşısızlık, bencilliğin kör kavgasıdır. Hiçbir taraf karlı çıkamaz. Taraflar güven yitimine, emek ve kaynak kaybına uğrarlar. Bu olumsuz yaklaşımdan kısa ve uzun vadede adil bir karar çıkmayacağı için bireysel ve toplumsal barışa da kalıcı değerlerin yansıması düşünülemez.
Uzlaşma en çok bencilliğe dayalı inatlaşmalardan olumsuz etkilenir. İnat, sağduyunun ve hakkın önünün tıkar. Uzlaşmayı inada feda ettiğimiz sürece taraflar hiçbir kazanıma sahip olamazlar. Uzlaşma sağduyunun, hoşgörünün beslediği hakkaniyet bütün çıkmaz sokakların önünü açar. Taraftarları ortak paydalar ekseninde birleştirir.
Huzuru, güveni, barışa taşır. Oysa yıllarca ülke olarak yaşadığımız kemikleşmiş bir inatlaşma kazananı olmayan birçok darbelerle karşı karşıya bırakmıştır. Ülkemizin boşa giden katma değeri boşa giden olaylar zinciri de yine bu ülkenin hep zararına olmuştur.
Mahir Ünal‘ın siyasi tecrübesi uzlaşı kültürünü öne çıkartmıştır. İşte bu tecrübe yaşanan medya sıkıntısı uzlaşı ile sonuçlanmıştır. Önemli olan siyasetçi olmayan ve tüm ömrü bürokrat olarak geçen Hayrettin Güngör’ün bu hassas noktaları iyi anlaması ve değerlendirmesi lazım. Basın ve sosyal medya olmadan hiçbir başarı kamuoyuna mal edilemez. Bunun bilincinde olmak en büyük erdemlerden birisidir.