MUSİKİ HAKKINDA KISA DEĞİNİ
Musiki, insanı anlamlandırma sürecinin merkezinde yer alır.
Musiki nedir? sorusunun cevabını aramadan önce insan nedir? sorusunun cevabına ulaşmamız gerekmektedir. Şöyle ki; İnsan, dört temel sütundan meydana gelen bir varlıktır. Bunlar; akıl, kalp, zevk ve ruhtur.
Akıl, her ne kadar diğer üç temel sütuna ulaşma noktasında hâkim görünse de aslında birer geçittir, köprüdür, kalbe-zevke-ruha akıl köprüsünden geçer insan. Aklın ihmali aynı zamanda kalbin de ihmalidir. Öyleyse aklın ‘temiz bir akıl’ haline gelmesi ‘akl-ı selim’ ile mümkündür. Bu da düzenli okuma ve ‘zihne giren bilgi’ ile alakalıdır. Kalp ise daha narin, hassas ve incedir, kalbin ‘kalb-i selim’ olabilmesi insanın içsel temizlenmesi ile mümkündür. Akıl dışsal, kalp içseldir. Zevkin terbiye edilmesi ise doğrudan doğruya ‘musiki ile ilgilidir…’ Zevk, zevk-i selim boyutuna sanatla, estetikle ve tabi ki ritmik güzellik olan musiki ile ulaşır.
Şimdi tanıma geçebiliriz. Musiki nedir? Musiki, insanın zevk sütununu terbiye eden, insana ritmik bir güzellik veren, insanı estetike eden esrarlı bir sanat faaliyetidir. Bu sanat faaliyeti, zihne, kalbe ve ruha şifadır. Bu yönüyle ele aldığımızda; musiki ruhun ilacıdır. Sadece ruhun mu? Hüseyin Rahmi’ye göre; tüm uzuvların…
MÜSİKİNİN RİTMİYLE YAŞAYAN ADAM
Kahramanmaraş, sanatsal ve kültürel planda mümbit bir toprak. Tüm olumsuzluk, sıkıntı ve imkânsızlığa rağmen bu şehrin kültür rüzgârı eser. Bu rüzgâr gökyüzünü yeryüzüne, yeryüzünü semâya bağlar. Toprak kokusu bu rüzgârla anlam bulur. Yağmurun hışırtısı, gökyüzünün pırıltısı… Hep kültür-sanat rüzgârıyla mana kazanır. Sanatın her alanında hizmetçi gönüllüler, yaşadığı topluma bir saygınlık kazandırmak ister. Zaten dünya böyle güzelleşecektir. Kültürün sıcaklığı, sanatın yüceliği kaotizme meydan okuyan en önemli güçtür. Bunun farkındadır Bülent Paköz… Yanlışlıklar ve kirlenmişler, yalnız sanatın paklığıyla temizlenir. Bu sebepten kendini MÜSİKİNİN RİTMİNE kaptıran bir sanatçı portresidir.
AKŞAM SEFASI TÜRK SANAT MÜZİĞİ DERNEĞİ
2013 tarihinde Bülent Paköz tarafından kurulan AKŞAM SEFASI-TÜRK SANAT MÜZİĞİ DERNEĞİ, ‘beklentisi sanat müziği olanların’ toplandığı, siyasi ya da ayrıştırıcı her türlü konu ve meseleden uzak, ‘sadece sanat’ kaygısı etrafında birleşen bir topluluktur. Uzun zamandır faaliyet gösteren, konserler veren, kurslar açan, ‘musiki için musiki’ düsturu etrafında birçok faaliyet programı düzenleyen grup, akşamın sefasını sabaha ulaştıran bir kültürel yapılanmadır. Grubun giderinden gelirine, A’dan Z’ye tüm işlemleriyle ilgilenen Bülent Paköz, hiçbir maddi gelir ya da destek beklemeksizin derneği ‘tek başına’ yürütmektedir.
Kıskanç ve kirli insanların ‘dedikodularına’ kulaklarını tıkayan Bülent Paköz, sanatın icra edilme sürecinde ‘bu ve buna benzer konuları’ dert edinmemeyi öğrenmiş adeta.
YENİ TÜRKİYE İDEALİ SANATLA-BİLİMLE-KÜLTÜRLE GERÇEKLEŞİR
Yeni Türkiye idealimiz…
Yahut yenilenme gayemiz…
Sadece bilimin aydınlığı, kültürün sıcaklığı ve sanatın zarafetiyle gerçekleşir.
İlerlemenin yolu budur.
Bilimden-kültürden-sanattan ayrılmama temennisi ile…