NECİP FAZILDAN 12 ŞUBAT MESAJI

.

Üstad Necip Fazıl Kısakürek 1946 yılında çıkarmış olduğu BÜYÜK DOĞU mecmuasında

63 yıl önce 22 Şubat 1946 tarihli 17. sayısında, 12 Şubat Kurtuluş bayramımızla ilgili çok önemli tarihi bir mesajı vardı.
 
Kendi ifadesi “ Su katılmamış Maraşlılık ruhu “ ile yazdığı yazısını, derginin tam orta sayfasına yazmış. Üst kısmına Kahramanmaraş ait üç tane resim ve çete kıyafetli iki Maraşlı fotoğraf koyarak “ Kızıma hitap ederek gelinlerime bir şey anlatmak istiyorum “ diye Kahramanmaraşlılara, 12 şubat la ilgili bir şeyler demek istemişti.
 
Tarihi mesaj şöyledir;
 
“MARAŞ ! İşte yukarıya umumi manzarana ve milli kıyafetlerine ait resimlerini koyarak sana hitap ediyorum! Bu hitabın içinde halis Türklükten başka, birde su katılmamış Maraşlılık sesi olduğunu biliyorsun! Hitabım da sana olduğundan fazla bütün memlekete !... Kızıma hitap ederek gelinlerime bir şey anlatmak istiyorum ! Vazgeç artık, Allahın senesi, belli başlı bir günde, beylik ( tören ) şekilleri içinde “ Ben bu gün kurtuldum, bu gün kurtuldum !” diye hep aynı şeyleri tekrarlamaktan ve tekrarlayanlara uymaktan!.. İstbanbulu da, Edirnesi, de İzmiri d, Adanası da, filanı da, falanı da senden ders alsın!.. Kurtuluşun nimetine layık ve sahip olmak böyle tecelli etmez. Bu tarzda, ölü kalıp cephesinden edilen tekrarlar, aksine yüreklerimizde bir “ Kurtulamamış olmak ukdesi “ taşıdığımızı gösterir. Ve teşekkür, hamd, bahtiyarlık sınırlarını aşarak tersine döner. Her gün ayna karşısında erkekliğini kutlayan adam, olsa olsa harem ağasıdır; Ve liyakatini tabileştirememiş, bünyeleştirememiş demektir. Dikkat et! Sana bunlardan vazgeç derken, işin( kutlama telgrafı ), ( reverans ), (Frak), (rozet), (söylev) ve ucuz ve orta malı unsurlarından vazgeç demek istiyorum. Yoksa bu mevzuda yeni bir idrakin, farikan, nimetin, saadetin varsa, bunları kitapla, sesle, hamleyle, davayla yoğur; fakat bu ucuzluklardan vazgeç ! “
 
Üstadın bu mesajı, bir tarihi vasiyet hükmündedir. Satır satır okunarak “ Su katılmamış Maraşlılık sesi” dinlenmelidir..
 
Belediyemizce tertiplenen, 12 şubat Kafum konserleri, satranç turnuvaları, kurtuluş basket kupası ve trap turnuvaları bir etkinliktir, bir farklılıktır ama, “ Kurtuluş ucuzluğumuzu “ kurtaracak yeterli etkinlikler değildir.
 
12 Şubatta çıkan kurtuluş dergilerimizi, Uzunolukları, Edikleri, Edemleri, Madalyalı Tek Şehjirleri, Sütçü İmam ları, çıkartanları da buradan kutlamak gerek. Zor şartlarda, kriz ortamlarında, bir kültürel hizmet verilmek isteniyor. Üstadın vasiyeti yerine getirilmek isteniyor. Türkiye’nin başka hiçbir vilayetinde Kurtuluş dergisi çıkarma geleneği yoktur. Kahramanmaraş’ımızın bu farklılığının yaşatılması gereklidir. Uzun yıllardan beri çıkan bu dergilerin devam etmesi için mutlaka desteklenmelidir.  
 
Bu vesile ile tüm Kahramanmaraşlı hemşehrilerimin mübarek kurtuluş bayramlarını kutlar, şehitlerimize rahmet gazilerimize sağlık ve mutluluklar temenni ederim.
İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri