Nezle Mi? Grip Mi?

.

Sonbahar geldi. Havalar soğumaya başladı. Kalabalık ortamlar değişen havaya uyum problemleri vs derken hastalıklarla karşılaşır oluverdik. Bugünlerde kapımızı sık çalan hastalıklarda nezle ,grip ve soğuk algınlığı .Üşütme diye tabir edilen ve aralarında nüanslar olan bu hastalıkların  sebebi virüs dediğimiz yaratıklar.

   Bünyemizi her türlü iç ve dış tehdide  karşı korumayı sağlayan bağışıklık sisteminiz şöyle yada böyle bir çok hatalı davranışımızın sonucu yeterli koruma sağlayamadığı zamanlarda bugünlerde etrafta kol gezen  virüslerin saldırısına muhatap oluyoruz.

   Halk arasında ise bu hastalıklar sıklıkla karıştırılır. Kafalarınızı karıştırmadan bu sık karışan iki hastalıkla ilgili kavram kargaşasını sonlandıralım.

  Nezle ,ayakta daha hafif atlatılan bir virüs hastalığıdır .Hapşırma ,geniz akıntısı ,gözlerde sulanma ile giden ateş yükselmesinin  iştah azlığının çok bariz olmadığı genel durumu bozmayan birkaç gün süreli bir hastalık olarak kabul edilir.

  Grip ise ,  günlük yaşamını daha ciddi etkiler. Ateş yükselir, tüm kasları içine alan ağrı .iştah azalması  genel durumun kötüleşmesi  ile seyrederek kişiyi adeta yatağa düşürür.  Bu özelliğinden olsa gerek halk arasındaki ismi paçavra hastalığı.

  Her iki hastalığın ortak tedavisi ise bağışıklık sistemimizi güçlendirerek savunma gücümüzü artırmak .Ateş ,kırıklık, akıntı öksürük gibi sık şikayetçi olduğumuz yakınmalara karşı basit ilaçlar bitki çayları, sıcak çorbalar tavsiye edilebilir .Hastalığı sabrederek istirahat ederek bol sıvı ve hijyen kurallarına uyarak daha kolay atlatabiliriz. Antibiyotiklerin en güçlü olanlarının bile bu iki hastalığa zerre kadar faydası yoktur. Kullandım iyi geliyor algısı da yanlıştır.

  Halk arasında ortak kabul görmüş bir algıyı da haklı olduğu için hatırlamakta fayda var. Grip ,nezle soğuk algınlığı ,üşütme gibi hastalıklar ilaçla bir haftada ,ilaçsız ise yedi günde geçer .Tıbbi olarak tamamen doğru bir algı bu. Virüsler ağız ve burun yolundan girdikten iki üç gün sonra direnme gücümüze göre bizi hasta ediyorlar. İki veya üç günde savaşı kazanırsak def olup gidiyorlar. Toplam zaman bir hafta.

  Tedavideki kaos ve kargaşanın asıl sebebi toplumda oluşan hastalıkla ilgili algılar.Çok nadir olan olgular sık algılar olarak satın alınabiliyor .İnsan hastalıklara karşı çok aciz olduğunu hastalandığı zaman ancak anlayabiliyor .Hastalanmadan önce sağlığımızın kıymetini bilmediğimiz gibi hiç hastalanmayacağımız algısını da işimize geldiği için sık satın alabiliyoruz.

  Hastalıklar geldiğinde ise elimizin altında olan basit tedbirler yeterli olduğu halde , kimyasal ilaçlardan medet umuyoruz. Denize düşen yılana sarılmak zorunda kalmadan yol yakınken hastalıkların kapımızı çalmasına müsaade etmeyelim.

   Grip ve nezlenin en büyük iki düşmanı temizlik kurallarıdır. Ellerimizi sık yıkayarak işe başlayalım. Virüslerin ağız ve burun yolundan girmesine müsaade etmeyelim. Gelecekleri varsa  görecekleri de var dedirten bir savunma gücümüz olsun. Bu gücün ilacı da sağlıklı beslenme sağlıklı uyku, hareketli yaşam ,kendimizle ve çevremizle barışık olmaktır. Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri