Kahramanmaraş 30 Mart 2014 yerel seçimleriyle birlikte Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuştu.
Dile kolay bir Hollanda’nın yüzölçümü kadar olan bir şehirde, 11 İlçe Belediyesi eli ile hizmet üretmek, aynı zamanda neredeyse 600 civarındaki köyün bir anda ilçenin mahallesi haline gelmesi ile aynı anda her bölgede hizmet üretebilmek çok kolay olmasa gerek diye düşünüyorum.
Kimi Belediye Başkanı vardır. Çözüm odaklı hizmet üretir. Kimi Belediye Başkanı vardır para olursa hizmet üretmeye çalışır. Kahramanmaraş’ta yılların bürokratik ve siyasi birikimini birleştirerek 385 bin nüfusa aynı anda hizmet etme gayreti içinde olan Onikişubat Belediye Başkanı Sayın Hanefi Mahçiçek var.
Sayın Mahçiçek, farkındalık oluşturan projeleri hizmet bölgesinde uygulayarak dikkatleri üzerine çekmektedir.
Hatırlanacağı üzere; yeni doğan bebek projesi, Bilgi ve Kültür evleri projesi Türkiye’de ilk defa Onikişubat bölgesinde uygulanan projeler olmaktadır. Bunun yanı sıra Aile Sağlığı Merkezleri Belediye bütçesinden beş kuruş çıkmadan yapılan, yapıldığı yerlere cazibe getiren, o yerleri merkez haline getiren projelerdir.
Onikişubat Belediyesi sınırları içinde vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşmasında çok önemli bulduğum bu proje eski kasabalarda, büyük mahallelerde de uygulanması gerektiğini düşünüyorum.
**
385 bin nüfus azımsanacak bir rakam değildir. Kahramanmaraş’ın neredeyse 3’te 1’inden fazladır. İrili ufaklı 135 mahalle vardır. Bu mahallelerin yarısı köyden mahalleye dönüştürülmüş olup buralara hızlı ve düzenli hizmet getirmek çok kolay olmasa gerek.
30 Mart 2014 tarihinden bu yana 5.5 milyon m2 parke ihale edilmiş köyden dönüşen mahallelere öncelik verilerek şu ana kadar 5 milyon m2’si döşenmiştir. Yaklaşık 800 günde bu hizmetler yapılmıştır.
**
Bilgi ve Kültür Evleri
Onikişubat Belediyesi ihtiyaca göre şu ana kadar 37 farklı yere Bilgi ve Kültür Evi yaparak milletin hizmetine sundu.
22 tane Bilgi ve Kültür evi daha yapılacak. Tamamlandığında toplam sayı 59 edecek. İleride başka yerlere de ihtiyaç olursa sayı da artırılacaktır.
Düşünün; bir bina yapıyorsunuz. Yaptığınız bina, taziye evi, kütüphane, okul, düğün salonu, konferans salonu velhasıl günlük hayatınızda hangi hizmeti yapacaksanız buna müsait ve hazır olan bir yapıdır.
Bu bina oluşturulurken kadın ve erkek ayrı tanzim edilmiş. İster taziye olarak bu salonları kullan. İsterseniz de Kur’an Kursu olarak. Olmadı sağlık hizmetlerinin günü birlik verilmesinde de kullanabilirsiniz. Kanser teşhisinde, aşı da, eğitim amaçlı toplantılarda. Olmadı hanımlar için “gün” bile yapabilirsiniz.
İşte bu sebepten dolayı Bilgi ve Kültür Evlerinin önemi büyüktür. Küçük- büyük buluşması da mümkündür. Çocuklar kütüphanede ders çalışırken aşağı katında büyükler taziye yapıyor olabilirler. Nesillerin kaynaşması ve birbirleriyle etkileşimi açısından da büyük önemi vardır.
**
Onikişubat Belediyesi bu hizmetlerin dışında konut yapımında da önemli mesafe kat etti.
İlçenin çeşitli semtlerinde birkaç konut projesi ile vatandaşın konut sahibi olması da önemsenmiştir.
Bir süre önce 700 konut hak sahiplerine teslim edildi. 600 konutun inşaatı devam ediyor. Ayrıca bunlara ilaveten 4 farklı yerde de şu anda çalışmalar devam ediyor.
**
Küçük bir araştırma ile yukarıda ilk aklıma gelen önemli gördüğü birkaç hizmeti sıraladım.
İlçe Belediyelerinin yapacakları hizmetler bellidir. Önemli olan bu hizmetlerde farkındalık oluşturmak o ilçede yaşayanların yaşam kalitesini ve standardını artırmaktır.
Onikişubat’ta bu hizmet ve değişimin mimarı Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve mesai arkadaşlarıdır.
Bize şu anda yapılan hizmetleri takdir etmek ve teşekkür etmek düşüyor.
Bu şehir için bir çivi çakanları muhabbet ve saygı ile selamlıyorum.