Kavlaklı OSB’nin “doğru yere” kurulup kurulmadığı, üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen tartışıladursun; bir taraftan da yeni OSB için “ucu açık” bir süreç devam ediyor.
Yeni bir OSB’ye şiddetle ihtiyaç duyulurken ve Tomsuklu “olacak gibi” dururken, mevcut OSB’deki eksiklikler ise aradan geçen koca on yıla rağmen öylece duruyor.
(Belki de “eksiklik” yerine “umursamazlık”, “vurdumduymazlık” demek daha doğru olurdu.)
***
2003 yılında sanayileşmeye başlayan Kavlaklı OSB’de ufak tefek birkaç parselin dışında boş arsa kalmamış durumda. Üretim-istihdam olanca hızıyla devam ediyor. Bu, şehrimiz açısından elbette herkesin memnun olması gereken bir durum. Ancak eksikliklerin de, “görmesi gerekenler” tarafından görülmesi ve ivedilikle giderilmesi gerekiyor.
***
Şehrimizin muhtelif güzergahlarına (yılan hikayesine dönse de) yapılması düşünülen(!!) meşhur mu meşhur köprülü kavşaklarımız var!
Rivayet odur ki onlardan biri de OSB kavşağına yapıla…
Hatta ihalesinin 12 Şubat’ta yapılacağını Sayın Vekilimiz Yıldırım Ramazanoğlu Bey bizzat facebook hesabından duyurmuştu.
Yapılmış!
Ne zaman yapıldı, nerede yapıldı, kimse duymadı. (Herkes duydu da ben duymadıysam sözlerimi geri alıyorum.) Haftalar sonra “yapıldı” dendi, öğrendik..
Şimdi iptal edildi deniyor.
“Neden iptal edildi?”, “Tekrar ihale edilecek mi?”, “Edilecekse ne zaman?..”
Bunlar belirsizliğini koruyor.
Gayet çok “net” olan bir durum ise, OSB Kavşağı’na yapılması gereken köprülü kavşağın aciliyeti!
Neden “aciliyet?”
Fabrikaların vardiya değişim saatlerinde, sevkiyat zamanlarında gidin bir görün, neden “aciliyet” arz ettiğini anlarsınız!!
***
Diğer bir eksiklik güvenlik.
Kavlaklı ve çevredeki köyler OSB ile aynı yolu kullandığı ve hatta OSB ile Kavlaklı iç içe olduğu için her yer “yol geçen hanı” gibi. Niyetim kimseyi “zan” altında bırakmak değil ama bu durum güvenlik zaafına neden oluyor. Kötü niyetli, sütü bozuk ve Allah korkusu taşımayan insanlar bu durumdan faydalanıyor. Fabrikalara girilip hırsızlıklar yapılıyor. Yollardaki mazgallar bile hırsızlar tarafından sökülüp götürülüyor. Canından bezmiş birçok fabrika, sırf bu yüzden kendi tedbirini kendisi alarak etrafını cezaevlerini kıskandıracak duvarlarla çevirdi.
Bölgenin etrafını çevreleyen bir tel örgü, girişlerde nizamiyeler ve en azından belirli yerlerde güvenlik kameraları olmadığı için geceleri etraf başıboş köpeklerle dolu. Kimliği belirsiz şahıslar cirit atıyor.
***
Diğer bir konu ulaşım!
Tarifeli halk otobüsü seferleri var ama yetersiz. Şehir merkezinde ikamet eden bir işçinin toplu taşıma araçlarını kullanarak iş yerine ulaşması yarım gününü alıyor. Fabrikalara giriş çıkış saatlerinde zaten servisler var. Ancak geç kalan işçiler OSB’ye ulaşmakta sıkıntı çekiyor. Dahası mesai saati içinde şehir merkezine gitmek zorunda kalan bir kişi otostop çekmek zorunda kalıyor. Özellikle Hasancıklı Köprüsü’nün başındaki dolmuş durağından sonraki 5 kilometrelik mesafe büyük sıkıntı!
Oysa OSB Bölge Müdürlüğü belirli saatlerde Kayseri Yolu-OSB arası seferler düzenleyen bir araç tahsis etse sorun çözülecek.
***
Aslında ilk sırada olması gereken diğer bir sorun da “sağlık”la ilgili olanı!
Onlarca fabrikanın bulunduğu ve binlerce kişinin çalıştığı, her an bir çok insanın başına iş kazası gelebilecek bir OSB’de nasıl olur da acil sağlık istasyonu olmaz?
Evet, OSB kurulalı on yıl olduğu ve sanayileşmenin yüzde sekseni tamamlandığı halde ne yazık ki bir tane acil sağlık istasyonu yok.
Fabrikaların çoğunluğunda “işyeri hekimi” olsa da 24 saat iş yerinde bulunmadıkları için, çalışanların “ani rahatsızlıklar”ı durumunda büyük sıkıntı yaşanıyor. Kavlaklı’daki tarihi binada hizmet veren aile hekimliği merkezi acil durumları “mecbur” olmasa da karşılamaya çalışıyor. Aile hekimliği merkezi doktoru, iş yerlerinden gelen yılda en az bin hastaya baktığını söylüyor.
Defalarca OSB Müdürlüğü’ne ve İl Sağlık Müdürlüğüne konu iletildiği halde kimsecikler kılını kıpırdatmamış.
Bu kafayla kıpırdatacağa da benzemiyor!
***
Aile sağlığı merkezine sağlık sorunları nedeniyle OSB’den günlük ortalama en az 4-5 kişi başvuruyor. Tabi sadece gündüz… Sıradan vak’alarda en az 6-7 hasta demektir. Acil durumları da hesaba katarsak, bir acil sağlık istasyonunun bulunması elzemdir.
Bir başka ve bununla bağlantılı bir hususta eczane eksikliği. Kavlaklı’nın şehir merkezine uzaklığı en az 15 kilometre. Hem Kavlaklı halkına, hem de fabrikaların ihtiyacını karşılayacak ve gündüzleri en azından belirli saatlerde hizmet verecek bir ecza birimi oluşturulamaz mı?
***
Diğer illerdeki OSB’ler incelendiğinde görülecektir ki bu eksiklikler sadece bizdedir. Her konuda olduğu gibi “bize” hastır.
Bir sonraki yazımızda gibi OSB’deki “doğalgaz”, “cami” ve diğer eksiklikleri yazmaya devam edeceğiz.
Sevgiyle kalın.