Bir Özel Okulda Müdürlük yaptığımdan olsa gerek şu günlerde bana en çok sorulan soruların başında; “Özel Öğretim Kurumlarında ücretsiz okumak mümkün mü? Burslu okuyan öğrenciler var mı? Burslu ve ücretsiz okuyan öğrenciler varsa bu haktan nasıl yararlanıyorlar?” sorusu gelmektedir. Bireysel olarak bana bu soruyu soranları elbette bilgilendiriyorum. Ama aynı soruyu soranların sayısı çoğalınca konuyu köşeme taşıma gereği duydum…
Özel Okullar burs verme zorunluluğu olmamakla birlikte çeşitli oranlarda (% 100, % 75. % 50, % 25, %10 gibi) eğitim öğretim bursu veriyorlar. Burslu öğrenci okutmaya karar veren Özel Okullar bu tür öğrencileri belirlemek maksadıyla Milli Eğitim Müdürlüğünden izin alarak “Bursluluk Sınavı” yapıyorlar. Bursluluk sınavında başarılı olan öğrencilere uygulayacakları bursun miktarını sınav duyurusuyla birlikte ilan edip sınav sonrasında hangi oranda burs kazandıklarını ilgili velilere bildiriyorlar. Arzu eden veliler, öğrencilerinin kazandığı burs oranını düşürterek kalan ücreti ödeyerek öğrencisinin kaydını yaptırabiliyorlar.
Bursluluk sınavları (milli eğitim müdürlüğünden) önceden izin alınarak Ocak, Şubat, Mart aylarında yapılabiliyor. Bu sebeple ilimizdeki özel okulların bursluluk sınavı bu aylarda yapılıyor. Benim görev yaptığım Özel Öz Derya Ortaokuluda, şuan 4. Sınıfta okuyan ve seneye 5’inci sınıf olacak öğrenciler için 04 Mart 2017 Cumartesi günü bursluluk sınavı yapacak. Burs kazanmanın tek yolu bu sınava girmek ve vaat edilen bursu kazanmaktır.
Sınava girecek öğrencilerden herhangi bir ücret alınmamaktadır. 4. Sınıfta öğrencisi olan velilerimiz www.deryakoleji.com adresinden veya bizzat özderya kolejine giderek sınav kaydını yaptırabilmektedir. Bursluluk sınavına 800 öğrenci kabul edilecektir. İlk 800 öğrenci arasına girebilmek için acele edilmelidir.
Özel Okullar, eğitim öğretim bursunun dışında yönetmelik gereği kayıtlı öğrencilerin %3’ü kadar öğrenciyi ücretsiz okutmakla yükümlüdür. Örnek verecek olursak, Özel Özderya Ortaokulunda Kayıtlı Öğrenci Sayısı 400 ise bu okul öğrenci sayısının% 3’ü kadar öğrenciyi yani 12 Öğrencisini ücretsiz okutmak zorundadır. Bu 12 öğrenci okul idaresinin gönlüne göre belirlenmez, yönetmelik emri olan bazı kriterler uygulanır.
Şehit ve Gazi çocukları ücretsiz okutulur. Şehit ve Gazi çocuklarından kalan diğer boş kontenjanlara, ücretsiz okumak için okul idaresine müracaat eden velilerin arasından yine yönetmelikte belirtilen şartlara göre öğrenci seçilir. Bu öğrencilerin anne ve babasının aylık gelirleri, öğrencinin bir sene önceki başarısı, kardeş sayısı v.b durumları incelenir. Puanla değerlendirilir ve en yüksek puan alanların ücretsiz okumasına karar verilir.
Maraş Maraş Can Maraş
17 Şubat 2017 Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan, misafirimizdi. Hitabet Sanatında, gelmiş geçmiş siyasetçilerin içerisinde birinci olan Sayın Cumhurbaşkanı, konuşmasının selamlama bölümüne Kahramanmaraş için yazılan bir şiirin bir dörtlüğünü okuyarak başladı.
Maraş Maraş can Maraş
Canlara canan Maraş
Suları kevser olmuş
Toprağı mercan Maraş…
Ne yalan söyleyeyim ben televizyonun başında etkilendim. Eminim ki miting alanındaki insanlarda etkilenmişlerdir. Maraşlı olduğum için bir kez daha gururlandım. 16 Nisan Referandum’undan ne çıkar bilmem ama Sayın Cumhurbaşkanı her zamanki gibi yine damardan girerek Kahramanmaraşlıları etkilemeyi başardı. Şiirin tamamını okumak isteyenler olabilir düşüncesiyle “Şu Maraş’ın Bağları” başlıklı anonim şiirin tamamını yayınlamak istedim. Kalın Sağlıcakla.
Şu Maraş'ın bağları
Bağları bahçaları
Binbir çiçek kokuyor
Pınarbaşı bağları
Maraş'ın yaylaları
Zümrütten ovaları
Analar kız beslemiş
Yeşilden valaları
Maraş Maraş can Maraş
Canlara canan Maraş
Suları kevser olmuş
Toprağı mercan Maraş.