Statüko, Değişim ve Başkan Erkoç

.

35 yıl oldu ve 35 yıldan bu yana Kahramanmaraş’ın canlı bir tarihi olarak şehrin gelişimini takip ediyor, kimi zaman eleştiriyor kimi zamanda yapılan hizmetler için teşekkür ediyorum.

Kahramanmaraş’ın 1980 öncesi ekonomik ve sosyal hayatını bilmeden bu günü yorumlamak çok zor bir şeydir. Çünkü 1980’lerde Kahramanmaraş koca bir köy idi.

Bu şehirde gecekondulaşma süreci 1960 ihtilalinden sonra başladı. Özellikle kendi içinde göçün yaşandığı bu şehirde muhafazakar ve baskıcı anlayış şehirde insan sayısı artsa bile değişmedi. Çünkü etkileşim şehre gelen devlet memurları dışında göç almadı. Ve etkileşim kendi içinde oldu.

**

12 Eylül öncesinde Belediye Başkanı seçilen Ahmet Uncu döneminde kent imar planı ile tanıştı. Hemen ardından gelen maraş olayları ve 12 Eylül darbesi yeni imar planına uygulama fırsatı vermedi. Ama kent merkezine göç devam etti.

Bu hızlı göç Kahramanmaraş kent merkezinin çevresinde yeni mahallelerin oluşmasını sağladı. Adeta kenti çepe çevre saran bu gecekondu mahalleleri şehrin planlı büyümesini de büyük oranda engelledi.

Şimdi Trabzon caddesi ile Kılavuzlu arasında bir tur yapacak olursak kaç gecekondu mahallesinden geçmek zorunda kalıyoruz? Oysa özellikle Belediye Başkanı Hacı Ali Özal döneminde başlanılan yap-sat ve kooperatifçilik bu gecekondu mahallelerin ıslah ve yeniden imarı ile başlatılsaydı Yatılı bölge ve o civarlarda ki çarpık yapılaşmada önlenirdi.

Yeni bir şehir olarak ifade edebileceğimiz ve 30 yıl önce başlanılan bu yeni şehirdeki çarpık yapılaşma gecekondu mahallelerinden daha ilkel, daha çirkindir. Çünkü telafisi çok zordur.

Sadece rant elde etmek amacıyla o bölge iskana açılırken sosyal dokular bertaraf edildi, yok varsayıldı. Bu gün o apartmanlar arasında park alanı, cami ve okul alanı bulunmuyor. Oysa imar hareketleri merkezden başlanılarak yenilenme yapılsaydı bu gün için sadece beton yığınlarından ibaret olan Yatılı bölge ve civarı ortaya çıkmazdı. Yaşayacak nüfus dikkate alınmadan açılan yollar ve bu yeni binalar yapılırken bile ne insan düşünülmüş ne de araçlar. İç içe, üst üste yapılan binalar, hiçbir estetik özelliği olmayan adeta birer beton yığını ve bu beton yığınında yaşayan robot insanlar…

Ve planlamanın sıfır olduğu bir şehirde, şehrin neresini düzeltebilir bir belediye başkanı?

Hangi mahalleyi ele alırsak alalım adeta bir sorun yumağı. Kent merkezinde 40 yıl önce yapılan apartmanlar hala aynı boya ile duruyor. Trabzon caddesi gibi şehrin cazibe merkezi olan bir yerdeki binalara baktığımızda, Demirperde ülkelerinin işçiler için yaptığı apartmanlarına benziyor.

Nitekim Doğukent dahil Kahramanmaraş Belediyesinin yaptığı bütün konutlar, özel sektörün yaptığı konutlar adeta sosyalist iktidarların hüküm sürdüğü ülkelerdeki dar gelirli ve işçiler için yaptırdığı Getto semtlerden bir farkı yoktur.

Bu şehirde hem kamu ve hem de özel sektör bina yaparken, para kazanırken insani özellikleri de dikkate almalılardır. Birbirine bitişik adeta evlerin pencerelerinin içinin göründüğü çok katlı bu binalar Türk İslam Kültürü, örf ve adetlerine de uygun değildir. Sadece rant uğruna hem toprağı öldürüyoruz hem de örf ve adetlerimizi….

**

Her şeyin iç içe geçtiği, gri ilişkilerin çok yoğun yaşandığı ve bir o kadar da mahalle baskısının yaşandığı bir şehirde, kimin ne istediğini de bilmek, kestirmek de o kadar kolay değildir.

İşte böyle bir şehir de bir mühendis Büyükşehir Belediye Başkanı var. İşe nereden başlayacağını aslında kendi de ilk başta kestiremedi. Araştırdı özellikle ulaşım alanında Ulucamii tünel projesi ile başladı. Burada çalışmalar bittiğinde Belli Kavşağından Ulucami’ye kadar bütün ışıklar kalkacak. Anıtlar kurumu ile kontak halindeler. Alt ya da üst geçit yapılacak. Yayalar için çalışmalar yapılıyor. Ulucamii ile Trabzon caddesi, Azerbaycan Bulvarı, Şeyhadil caddesi gibi kent merkezi saydığımız yerler ile ilgili güzel projeler var. Hem araçlar ve hem de yayalar rahat nefes alacak.

**

Büyükşehir Belediye Başkanı kentte görev yapan bütün gazetecilerin katıldığı tam anlamıyla basın toplantısı yaptı.

Çok güzel bir sunum ile Kahramanmaraş’ın il genelinde yapılacak olan projeler, devam eden projeler ve bitmiş olan projeler detaylı bir şekilde anlatıldı.

Yaklaşık 2 saat kadar süren bu anlatım ve 1 saat süren soru cevap bölümüyle bu güne kadar yapılan en kapsamlı basın toplantısı olarak tarihe geçmiştir.

Biz gazeteciler de bir nevi kamu görevi yapıyoruz. Bizim yazdıklarımızdan, eleştirilerimizden kimse rahatsızlık duymasın. Çünkü bizde bu şehirde yaşıyoruz. Yapılan bir hizmetten bizde faydalanıyoruz.

Başkan Erkoç’un projelerine fırsat buldukça eğileceğiz, eleştiri ve önerilerimizi yazacağız.

Şunu samimiyetle ifade edebilirim ki; 2019’da Kahramanmaraş bu günkünden daha iyi olacaktır. Başkana güveniyorum….

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri