Sular Altındaki Kardeş Pakistan’a Yardım Zamanı

.

Kardeş ülke Pakistan bugünlerde doğal afetlerle  büyük sıkıntı çekmektedir. Bilindiği üzere Pakistan ve Hindistan Müslüman halkı tarafından bir şokemize Kurtuluş Savaşında unutulmayacak yardımlarda bulunmuştu. O tarihlerde kadınlar bileziklerini, hatta çocuklarını satıp parasını ülkemize göndermişler. Maalesef Müslüman bir ülkeler yardım hususunda cimri davranıyorlar. Zengin Arap ülkelerinden yeterince yardım edilmemektedir. Bugünlerde Müslüman olarak ülkeler birbirlerine yardım etmeyeceklerse Müslüman olmaktan utanmalıdırlar.

Türkiye olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte tarihinin en büyük sel felaketiyle mücadele eden Pakistan’a ziyarette bulundular.

Van Valiliği koordinatörlüğünde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce 21 ilde hazırlanan 811 ton 330 kilogram ağırlığındaki 53 bin 950 gıda kolisi, Van Tren Garı'nda vagonlara yüklenerek gönderildi. Ayrıca 13 uçak, 7 İyilik Treni Seferi ve Yerelden Temin olmak üzere bölgeye AFAD Pakistan'a gönderildi.

Bu yardım içeresinde Kahramanmaraş’ta GENÇ UFUK DERNEĞİ de 4 tır ile yardıma katılmıştır. Sözkonusu yardımlar hayırsever Kahramanmaraşlı hemşehrilerimiz tarafından yapılmıştır.  Kahramanmaraşlı yardımsever hemşehrilerimize ve dernek yetkililerine teşekkür ederiz.

 

81 ilçede toplam 78.000 km² (30.000 mil kare) tarım arazisi sular altında kaldı. Bu arazi, nice küçük Avrupa ülkelerine eşittir. Pakistan Hükümetine göre, ülke genelinde mahsulün yüzde 80'inden fazlası zarar gördü. Ülke gıdasının önemli bir bölümünü üreten Sind eyaleti, en kötü durumdadır.

 

Pirinç, soğan, domates ve diğer sebzeler gibi binlerce hektarlık alan yok oldu. 6.000 km'den (3.728 mil) fazla yol ve köprü hasar gördü ve kurtarılan gıdaların taşınması da önemli aksamalara neden oldu.

Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ve ortakları tarafından Eylül ayında yapılan bir değerlendirmede; Hayber Pakhtunkhwa bölgesinde görüşülen kişilerin yüzde 70'inden fazlasının, bırakın besleyici gıdaları, herhangi bir yiyeceğe erişmekte zorluk yaşadıklarını bildirdi.

 

Pakistan Hükümetinin acil yardım için BM den   816 milyon dolarlık  talebine olumlu cevap vermelidir. Ancak mevcut kriz geçtikten sonra bile, ülke için görünüm korkunç.

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA) verilerine göre, 14 Haziran’dan bu yana devam eden yağışların yol açtığı sellerde 1500 den fazla kişi hayatını kaybetti, 12 bin 728 kişi yaralandı.

 

Sel felaketi sebebiyle yaşamını yitirenlerin 499'unu çocuklar, 280'ini kadınlar oluşturdu. Ülke genelinde 6 bin 674 kilometre yol zarar görürken 269 köprü yıkıldı. Seller sebebiyle 1 milyon 743 bin 345 ev hasara uğradı, bunlardan 568 bin 817'si tamamen yıkıldı.

Öte yandan yıkıma uğramayan 5 bin 750'den fazla okul ise tahliye edilen selzedeler için barınak görevi görüyor.

Pakistan Gelir ve Maliye Bakanı Miftah İsmail, sellerin ekonomik maliyetini 10-12,5 milyar dolar olarak ifade ederken bağımsız gözlemciler, bunun 15-20 milyar dolar arasında olduğunu ve daha da artacağını tahmin ediyor. 

Diğer taraftan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sel felaketinin Pakistan'a maliyetinin 30 milyar dolar olduğunu belirtti. Ülkenin ekili tarım alanı  2.5 milyon dönüm arazisi sular altında kaldı. Yetkililer, şehirlerdeki suyun çekilmesinin 6 ay süreceğini belirtiyor.

Bölge halkı, suyla kaplı şehirlerde ulaşımı tekneler aracılığıyla yapıyor. Bu durum, selden etkilenen bölgelere gıda ve temiz su gibi hayati önemdeki malzemelerin tedarikini zorlaştırıyor.

Bunun bir sonucu olarak bazı şehirlerden açlık ve aşırı sıcak hava sebebiyle ölen çocuklara dair haberler geliyor. Salgın hastalıklar artıyor.

Sel felaketi, Pakistan genelinde yaklaşık 1500 sağlık tesisini etkiledi. Bu durum ise selden etkilenen bölgelerde sağlık kurumu, sağlık çalışanı ve ilaç tedarikini önemli ölçüde sınırlandırdı.

Sadece Sindh eyaletinde sel felaketinin ardından çeşitli hastalıklardan şikayetçi 1 milyon 79 bin kişi bulunuyor. Kara yolu ve demir yolu ulaşımı kesildi.

Belucistan eyaletinde de demir yolu ulaşımı uzun süredir askıda. Eyaletin Afganistan ve İran ile demir yolu ticareti, seller sebebiyle yapılamıyor. Pakistan'da sel sebebiyle oluşan yıkımın restorasyonunun yıllar alacağı belirtiliyor.

Müslüman Pakistan halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletir ve yardımsever kardeşlerimizi de yardıma davet ederiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri