Tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkumdur. Ülke hangi temeller üzerinde kurulmuşsa o şekilde devam edecektir ki; tarih tekerrürden ibarettir.Çağa ayak uydurmak tarihle başlar.Tarihini bilmiyor ise bir millet ,atasına saygıyı öğrenmemişse geleceği neyin üzerine inşa edecek?
Kendini ifade etmesi dahi tarihin derinliklerinden gelir. Birçok uygarlıklara beşiklik yapmış olan Türkiye bir ülke ise tarihi de vardır. Nasıl kurulmuş, nereden nereye gelmiş,ne gibi değişim ve gelişim göstermiş? İnşa edilen genç cumhuriyet hangi temellerden geliyor , yapılan doğrular ne ,yapılan yanlışlar ne ? Bunların cevabı tarihte. Neler yapıldığına bakılır.Bu coğrafya kader ise sahip çıkmak ülke menfaatinedir.Ne diyor İsra Suresi 13.Ayet “Biz sizin kaderinizi kendi çabalarınıza bağlı kıldık.”
Öyleyse kader bu deyip genç cumhuriyeti sahiplenip, ataların uğrunda binlerce şehit verdiği bu toprakları sahiplenerek saygıyı hak ediyor. Geçmişi ve bugünkü haliyle. Üzerinde yaşanılan bir imparatorluğun 873 metrekareye nasıl geldiğini, 600 yıl bir imparatorluğun nasıl yıkıldığını, neden ve niçinlerini ve neyi ölçmek gerektiğine karar vermek içinde tarih bilmek gerek.
Atalar sömürge kurmamış. Vergi almış. Mazlumu merhametiyle hep korumuş. Aldığı toprakları sahiplenip ülkeye katmış ama asimle etmemiş. Saygıyı o zaman bile uygulamış.İbadetinde serbest bırakmış.Can almış ama canda bağışlamış.Kendi gibi düşmanı mert bilmiş, adil davranmış.
En büyük gerilemenin sebeplerinden biri şeyhülislam ile devlet kararları alınması olmuş.Birçok etken daha var ki,okumamak, araştırmamak,duyduğuna inanmak, sorgulamamak, yeniliklere uyum sağlamamak, teknolojide geri kalmak,deneyenleri cezalandırmak (Hazerfen Ahmet Çelebi’ye halen üzülürüm,yaşadıklarından dolayı ve Vecihi Hürkuş’ta bu üzüntüye dahil.)
Bu vatanı çok sevmenin bedeli de var.Bu bedeli ödeyenlerden biri rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu,Recep Yazıcıoğlu, Adnan Kahveci…
Haini eksik olmayan bu memleket sahiplenilmek ve teknoloji, ilim,fende ve birçok konuda iyi olmak zorunda. Anayasa ve toplumsal kurallar var ama toplum bilinci bunların anlamlandırıp,uygulama konusunda kısır.Bir bananecilik, o yapmış diğeri neden yapmasınmış.Sevdiğinin sorumluluğunu alacak ve gerektiğinde bir izmarit dahi atmamalı insan.Vatanı seviyor ya.Çünkü kirlettiği toprak bu topraklar.Bu topraklarında anlamı çok büyük.
***
Soyunu bil ki soysuzlara meydan vermeyesin.
***
Tarih dedik, dedelerimiz, atalarımız dedik, Çanakkale dedik , Kurtuluş Savaşı dedik.Dedik ama şu mottoyu veremedik çocuklarımıza:” bugün geçmiş üzerine inşa edildi.Geçmiş temellerini iyi tanı ki yaptığın inşaat çökmesin.”
Yeterince zor koşullardan bugüne geldik, dönüp bakalım kaç arpa boy gitmişiz? Elbette bugünü ve bugün getirdiği teknoloji ve yenilikleri benimseyip, gelişen dünyaya ayak uydurmak, hatta onlara öncü olabilmek için canla başla çalışmak varken, söylenecek çok söz varken susmak gibi. Anlatırsan da duvara çarpmak gibi.
Akıncı şiiri
Bindirmişler bir gemiye
Rotasından haberi yok.
Korkuyor Türküm demeye
Atasından haberi yok.
…
(Abdurrahim KARAKOÇ)
***
Yadigar olan miraslarımız, tarihi eserlerimiz, kuruluş ve kurtuluş çabamız,bayrağımız,vatanımızın sınırı, geleneklerimiz, göreneklerimiz, örf ve adetlerimiz…Dünden bugüne…
Kıymet bilmek nasip olsun,milletime.
Kalın Sağlıcakla.