TÜRKİYE TERCİHİNİ “EVET” OLARAK YAPTI

.

2019 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili 58 milyon seçmen 50 milyonu sandık başına giderek vatandaşlık görevini yerine getirdi.

Yaklaşık 8 milyon seçmen sandığa gitmedi. 16 Nisan Halkoylamasının rakamlarına baktığımızda 24 milyon 326 bin seçmen EVET tercihi yaparken 23 milyon 173 bin vatandaşımızda HAYIR tercihinde bulundu. Arada fark ise ortalama olarak 1 milyon 200 bin civarındadır. Oy yüzdesi ise 51.21 Evet, 48.79 ise Hayır olarak gözükmektedir.

Ülkemizdeki daha önce yapılan referandumlara baktığımızda buna benzer birbirine benzer en yakın sonuçları 1987 yılında siyasi yasakların kalkması ile ilgili yapılan referandum sonucunu görüyoruz. Yaklaşık 75 bin oy farklı ile referandum geçmişti.

**

TÜRKİYE’DE YENİ BİR DEĞİŞİM BAŞLIYOR

2019 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte ülkemizde yeni yönetim sistemi hayata geçecek.

Yönetim noktasında koalisyonların olmayacağı bu sistem ile güçlü bir yürütme sistemi hedeflenmektedir.

Ancak TBMM’de yasamada koalisyon olacağını düşünüyorum. Yasalar çıkartılırken en az iki parti birlikte hareket ederek ancak yasa çıkartılması mümkün olacaktır. Belki de bu sayı üç partiye de çıkması mümkündür.

Yürütme, yasama ve yargı erklerinin tamamen ayrılması hedeflenen bu yeni sistem ile ilgili kaygı ve endişeler dile getirilmektedir.

2019 yılına kadar TBMM’de belki de yüzlerce uyum yasaları çıkartılacaktır.

Bu uyum yasaları çıkartılırken vatandaşların endişelerini giderecek kanunini düzenlemelerde belki yapılır. Endişelerin neler olduğu noktasında tam hüküm veremiyoruz. Çünkü bir şey hayata geçtikten sonra eksikleri ve gedikleri ortaya çıkacaktır. Varsayım ile ahkâm kesmenin de doğru olmadığını düşünenlerdenim.

**

MİLLET “SARI KART MI” GÖSTERMEK İSTEDİ?

Neredeyse 2015 yılından bu yana yeni yönetim sistemi ile ilgili yazılıp çizildi. Anketler yapıldı. O dönem anketlerde %25- 30 gibi rakamları görüyorduk.

16 Nisan ile ilgili TBMM’de yasallaşıp tarih ortaya konuluncaya kadar yapılan anketlerde de % 35 ile 40 gibi rakamlar vardı.

Yaklaşık 60 günlük bir maraton sonunda Ak Parti ve MHP birlikte ancak % 51.21 bulunabilmiştir.

Cumhurbaşkanı sahaya çıkmamış olsaydı vatandaş tercihini hayırdan yana yapabilirdi.

Buna rağmen tabiri caizse bıçak sırtı bir sonuç ortaya çıkmış ise Ak Parti 2019 yılına kadar politikasını yeniden gözden geçirme imkanına sahiptir.

Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakanın ilk açıklamalarına baktığımda birleştirici bir üslup göze çarptı. Yani siyasi tansiyonu düşürecek ifadeler söz konusudur.

Daha sıcağı sıcağına baktığımızda köprünün altından çok suların akacağını görüyoruz.

Bir şey var ki; 17 Nisan sonrası bu millet ve ülke için daha iyi olacaktır. Ben bu umudumu koruyorum.

Milli Devlet Güçlü İktidar kavramı hayata geçecektir diye hayal ediyorum.

Siyasiler başta Ak Parti daha iyi bir sonuç neden alamadık diye kendi kendilerine soracaklar ve bu soruya sağlıklı cevaplar bulma mücadelesi vereceklerdir diye düşünüyorum.

Kahramanmaraş’a gelince; daha sonra değerlendirme yapacağız. Yeni yönetim sistemi milletimiz için hayırlara vesile eylesin...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri