ÜÇ DİLDE YAZILAN DERGİ KAHRAMANMARAŞ

.

Gazeteci Bekir Doğan’ın çıkardığı KAHRAMANMARAŞ isimli derginin 2010 Şubat ayı sayısı Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinin yer aldığı şekliyle çıktı.

Bekir Doğan kendi çapında Kahramanmaraş’ın tanıtımını yapma gayreti içindedir. Dergiyi inceledim. Başlangıç olarak iyi diyorum. Ancak eleştirilerimi de yapmak istiyorum.

Çünkü bu sektörde ortaya koyduğun bir eser herkes tarafından iyi olarak kabul görürse o eseri çıkartan insan kendini geliştirme yolunda çaba içine girmez, bir süre sonra çıkarttığı eserler sıradan bir hal alır.

Öncelikle bu baskı kalitesi içinde ortaya çıkan bir eserin ekonomik değeri vardır. Sanırım bu derginin maliyeti her sayı için 10.000 TL’yi bulduğunu düşünüyorum. Bekir Doğan kardeşim derginin 5000 adet basıldığını söyledi. 5000 rakamı çok büyük bir rakamdır. Kimi Türkiye geneli çıkan dergilerin bile baskısının bu kadar olduğunu sanmıyorum.

Kahramanmaraş’ın tanıtım ayağını güçlü kılmanın önündeki en büyük engel MEDYA ayağıdır.

Kahramanmaraş’ta iş yapan firmalar bu şehirde faaliyet gösteren Basın yayın kuruluşlarını maddi olarak desteklemiyorlar.

Esas SORUN burada. Bu mantıkta yatıyor.

Bu sorunu çözebilmek için iş adamları ile yaptığımız ikili sohbetlerde; - Neden medyaya reklam desteği vermiyorsunuz? Şeklindeki bir soruma;

-“Biz halka yönelik bir şey üretmiyoruz!”

Oysa Denizli ve Gaziantep şehirlerinde İplik üreten işletmeler gazetelere, dergilere, yerel Tv’lere çarşaf çarşaf ilan veriyorlar. Orada ki firmaların ilan verme mantığı ile bizdeki firmaların ilan verme mantığı çok farklıdır.

Üç dilde okunması için bir dergi ortaya çıkıyor. Bu dergideki ilanlara baktığımda moralim bozuluyor.

Bu dergide Kahramanmaraş’ta ben en büyüğüm diyen firmaların, grupların imaj reklamlarını görmek isterdim.

Aynen şöyle “ 20 yıl önce 5 işçi ile başlamıştık, şimdi 5000 işçi çalıştırıyoruz. Kahramanmaraş Büyüyor, Türkiye büyüyor!” şeklinde ilanları görmek isterdim.

İlanları incelerken bir şey dikkatimi çekti.

İSKUR A.Ş” Bu grubun reklamlarını gördüm. BİLKUR ve İSKUR ve her iki firmanın vatandaş ile işi yok. İplik ve Dokuma alanlarında faaliyet gösteriyorlar.

Bu iki firma vatandaş ile doğrudan bir ilgisi olmamasına rağmen imaj ilan verme mantığı bir kent için önemli değil mi?

Neyse gelelim dergimize;

Dergimize diyorum. Çünkü bu dergiyi çıkartanlar benden katkı isterlerse elimden geleni yapacağım.

Suriye’de tanıdığım bize iyi bir ev sahipliği yapan dostlarıma göndereceğim. Bu dostların bir kısmını Kahramanmaraş’ta bir gece de olsa misafir etmiştik.

Dergide ki eleştireceğim yönlerini sıralamak istiyorum; Öncelikle harf hatalarına dikkat edilmeli, Türkçe imla ve yazım kuralları doğrultusunda metinler düzeltilmelidir. Resimler ile yazı arasında konu bütünlüğü sağlanmalıdır. Mümkünse çok resim yerine az ama kaliteli, ifade edebilen resimler konulmalıdır.

Bunun yanı sıra reklam indeksi olmalıdır. Dergiyi eline alan insanlar reklam indeksini de görebilmelidir. Bilgisayar dergilerinde bu var.

Dergi içinde önemli bulduğum, tarihi ve turizm içerikli yazılar mutlaka Arapça ve İngilizce olarak verilmelidir.

Dergide en dikkatimi çeken yazı; “Maraş’ta 600 Yıllık Nüfus Hareketleri” başlığı altında verilen bölümdür. Bu bölümünde tanıtım açısından en azından Arapça olarak da verilmesi gerekiyordu.

Bu arada Dergide kullanılan başlıklarda dikkatimi çekti. Başlıklar Türkçe imla kurallarına göre yazılmalıdır.

Böyle emek verilerek hazırlanan bir dergide yazım hatalarının olmasına gönlüm hiç razı olmaz. Biraz dikkat!...

İçerik eleştirmesine gelince; bir firmanın ilanı ile o firma sahibinin açıklamaları yan yana sayfalarda yer verilmiştir. Bu doğru bir sayfa tasarımı değildir.

Dergi genel olarak iyidir. Ancak bir konuya daha açıklık getirmek istiyorum.

Dergi formatı ile gazete formatı aynı değildir.

Dergi formatı hazırlanırken, pazarlama teknikleri ön plana çıkartılmalıdır. Nasıl diyecek olursanız; 1. Hedef kitle 2. O kitleyi ilgilendiren haber ve yazılar 3. Yayın politikası…

Bekir Doğan kardeşim dergiyi gönderirken bana, bir oku bir şeyler yazarsan sevinirim dedi.

Bir yazı yazmak için enine boyuna okuma fırsatım oldu. Dergi aynen haftalık olan Kahramanmaraş gazetesi formatında çıkıyor.

Öncelikle dergi formatına dönüştürülmesi gerekiyor. Bunun için tanıtım ve turizm amaçlı ülkede çıkan onlarca dergiler var. Bu dergiler alınarak, onlardan istifade edilmek yöntemiyle “yerel içerikli” bir dergi formatı oluşturulabilinir.

Her şeye rağmen büyük emekler ortaya konularak yayımlanan Kahramanmaraş Dergisine emeği geçenleri, katkı yapanları yürekten kutlarken, maddi ve manevi destek verilmesi çağrımı yenilemek istiyorum.

Ellerinize sağlık!....

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yazarlar Haberleri