Kadir Mısıroğlu, Türk tarih araştırmacısı, yazar, şair, hukukçu ve eski gazeteci idi. Mısıroğlu, 1933 yılında Trabzon'un Akçaabat İlçesi'nde Ramazan-ı Şerifi’nin 27. Gecesi yani “Kadir Gecesi” seher vakti Dünya’ya gelmiş. Akçaabat Merkez İlk Mektebi ‘ne başladı. Akçaabat Orta Mektebini okudu. O yıl (1947) Büyük Doğu ile tanıştı. Türk Milliyetçiler Derneği”nin Akçaabat Şubesi’ni açtı ve 1953 yılında DP hükümetince basit bir bahane ile kapatılıncaya kadar başkanlığını deruhte etti. Erzurum Lisesi’nden mezun oldu. 1954 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’ne kayıt oldu.
Öz adıyla matbuat âleminde ilk görünüşü 1948 yılındadır. Bu çocuksu bir şiirdir ve Yeni Polathane Gazete’sinde yayınlanmıştır. Polathane, Akçaabat’ın eski adıdır. Fakülte yıllarında merhum İlhan Darendelioğlu‘nun çıkarmakta olduğu Toprak Dergisine de Mehmed Meriçgiller nâm-ı müsteari ile birkaç yazı yazmıştır.
İlk eseri Lozan Zafer mi, Hezimet mi ? adlı araştırmanın birinci cildidir. İlk tabı 1964 yılında yapılmıştır. Aynı yıl “SEBİL YAYINEVİ”ni kurmuştu. Bu eser yayınevinin ilk kitabı oldu. 1970 yılındaki genişletilmiş ikinci tabı 5816 sayılı “Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkında Kanun”na istinaden toplattırılmış, hakkımızda dava açılmış ve bu dava 1974 umûmî affı ile bir karara iktiran etmeksizin düşmüştür.
1961 yılında Aynur (Aydınaslan) ile evlendi. Sırasıyla Abdullah Sünusi (1963) Fatıma Mehlika(1965) Mehmed Selman (1973) isimli üç çocuğu oldu.
1964 yılında “Sebil Yayınevi“ni kurup kendimi tamamen neşriyata verdim. 1970 yılında Harf İnkılâbı ile ilgili mezkûr konferansı yüzünden, mâruz kaldığım hapsedilme macerasından sonra yine aynı işe devam etti ve 1976 yılı başından itibaren haftalık olarak Sebil Dergisi‘ni çıkarmaya başladı.
1978 yılında MSP Merkez Umûmî Heyeti‘ne (Genel idare Kurulu) seçildim. Bu vazifedeyken 12 Eylül 1980 İhtilâli oldu ve 13 Ekim 1980 tarihinde bütün merkez Umûmî Heyeti hakkında tevkif kararı verildi.
Talebeliği müddetince birçok yurt açıp çalıştıran Mısıroğlu, fakülte yıllarından itibaren hukukçuluktan çok tarihçiliğe meylederek yakın tarih ile alakalı araştırmalara başladı. İ 1970 Yılının ocak ayında Milli Türk Talebe Birliği'nde Harf Inkılabı ile alakalı verdiği bir konferansı dava mevzuu yapılarak hakkında Eskişehir Örfi İdare Mahkemesi'nce mahkumiyet kararı verildi. Daha sonra 1976 yılı başından itibaren İslami bir dergi olan Sebil Dergisi’ ni çıkarmaya başladı. Bu dergideki birtakım yazılarından dolayı kısa bir müddet sonra hakkında 163. maddeye istinaden sayısız dava açıldı. Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı'nın da başkanlığını yapmaktaydı.
Mısıroğlu Macar İhtilali isimli kitabı üzerine Hür Macar Yazarlar Birliği'nin en büyük ödüllerinden olan Gümüş Madalya ile taltif edilmiştir. Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başkanlığını yaptığı Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından Osmanoğullarının Dramı isimli eserinden dolayı Juri Hususi Ödülüne layık görülmüştür.
BİR ANI:
Osman Topbaş Efendi 1974'te Kadir Mısıroğlu hapisteyken onun hanımına zaman zaman gider: “Yenge, Kadir abinin kitaplarından sattık, bunlar ücretidir” diye takdim edermiş. Gerçekte sattığı bir iki kitap, o ise bir maaş kadar para verirmiş yengeye, ama incinmesin ve rahatça kabul etsin diye “Kadir abinin kitap parası” diyerek takdim edermiş.
1990 yılında İstanbul’da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde talebe olduğum dönemde Kadir Mısıroğlu beye af çıkmış, o da Avrupa’dan Türkiye’ye dönmüştü. Üsküdar’da Hüdayi Vakfı’nda ve başka meclislerde birkaç sohbetini dinledik. Şunu anlattı: “Ben irtica iddiasıyla Eskişehir’de hapiste yattığım yıllarda birçok akrabam ve arkadaşım beni ziyaret etmekten çekindi. Beni ziyaret ederlerse kendilerinin de devlet tarafından fişleneceğini düşünüp korkuyorlardı. O dönemde hiç korkmadan beni her hafta sonu ziyarete gelen cesur bir arkadaşım vardı: Hacı Osman Topbaş”.
Kadir Mısıroğlu bir defasında Osman Topbaş Efendi’ye: Osman! Biz seninle altmış yıllık arkadaşız, hiç kavga ettik mi? Diye sormuş. Osman Efendi: "Yok Kadir abi", demiş. Kadir Mısıroğlu: “Bak işte, bir de bana geçimsiz adam diyorlar” diye karşılık vermiş.
Kadir Mısıroğlu, tedavi gördüğü Acıbadem Altunizade hastanede hayatını kaybetti. 86 yaşındaki ünlü tarihçinin ölümü birçok kişiyi yasa boğdu. Kadir Mısıroğlu rahatsızlığı nedeniyle bir süredir Acıbadem Altunizade Hastanesinde tedavi görüyordu. Vefat eden ünlü tarihçi yazar Kadir Mısıroğlu'nun cenazesi ikindi namazının ardından toprağa verilecek. Hastanede açıklama yapan Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı Genel Sekreteri Ali İhsan Bahadır, "Üstadımız bir saat önce çoklu organ yetmezliğinden Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi ikindi namazına müteakip Çamlıca Camisi'nde kılınacaktır. Sevenlerine ve dostlarımıza duyurulur. 06 Mayıs 2019, Pazartesi günü İkindi namazına sevenlerini bekliyoruz. Vakfımızın Üsküdar'daki Nasuh Mehmet Efendi Camisi'nin haziresine defnedilecek" dedi.
Dava adamıydı, Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun inşaAllah. Yakınlarına ve sevenlerine sabırlar versin.
Eserlerinden bazıları:
Osmanlı Tarihi C-I, C-II,
OSMANLI TARİHİ C-III (1648 Yılı’nda IV. Sultan Mehmed’in Cülûsundan, 1839 Yılı’nda Tanzimat’ın İlânına kadar)
Kırk Görgü Şahidinden Naklen Benden Tarihe Haberler,
Özlü Sözler – Akıllı Adamlar için-
F. Gülen’ in Günah Galerisinde Sayfalar,
CHP’NİN Günah Galerisinden Sayfalar,
Tarihten Günümüze Ermeni Meselesi ve Zulümler
Of Lala-Masal-
Piri Reis,
Zoraki Asi- Şehzade Bayezid-
Mimar Koca Sinan, Barbaros Hayreddin Paşa, Sokullu Mehmed Paşa, Makbul ve Maktul İbrahim Paşa,
Veli Bayazid’in Bedduası, Bir Mazlum Padişah II. Abdulhamid, Malkçoğlu Kardeşler-Bali Bey ve Yahya Paşa-
Bir Mazlum Padişah Sultan Abdülaziz
İslam Dünya Görüşü,