Öğrencilerin dört gözle bekledikleri sömestri tatili 18 Ocak Cuma günü başlıyor. İki hafta boyunca okullar kapalı olacak. Sabahın kör karanlığında kalkıp okula gidilmeyecek. Ancak sınav senesi olan 8 ve 12 inci sınıf öğrencilerinin tatil rehavetine kapılmamaları gerekiyor.
İkinci dönemi iyi karşılamak isteyen öğrenciler, kendilerine mutlaka bir tatil programı hazırlamaları, ders çalışmayı ihmal etmemeleri, konu tekrarı yapmaları, yeni konulara çalışmaları ve bol bol kitap okumaları gerekiyor.
Televizyon veya bilgisayar başında geçirilen zamanın dinlenmekten çok yorgunluk yarattığı artık biliniyor. Tatil boyunca defter ve kitapların kapağını açmadan, okullar açılana kadar televizyon seyrederek, geceleri geç saatlerde yatarak ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak geçiren öğrenciler için ikinci döneme iyi bir başlangıç yapmak amacıyla verilen tatil tam tersi durumlara sebep olacaktır.
İnsanların öğrendiklerinin yüzde 75’ini bir haftada, yüzde 66’sını bir günde, yüzde 54’ünü de bir saat içerisinde unuttuğu söyleniyor. Unutmayı önlemenin yoluysa yapılanları tekrar etmekten geçiyor. Özellikle geçmiş konularla ilgili çalışmalarda çok fazla hata yapan öğrencilerin mutlaka genel tekrara ağırlık vermeleri gerekiyor.
Konu eksiği fazla olan, konuları sınava kadar yetiştirememe korkusu yaşayan öğrenciler bu tatilde önceliği, eksik konularını tamamlamaya vermelidir. Konu eksikleri olmayan ve çalıştığı konularda az hata yapan öğrenciler ise yeni konulara çalışabilirler. Yeni sınav sistemlerinde kitap okuma alışkanlığı olmayan öğrencilerin kalıcı başarılar yakalaması çok zor. Bu öğrenciler için tatil bulunmaz bir fırsat.
Çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesinde ‘koşulsuz sevgi’ ve ‘güven’ duygusu çok önemli. Bu nedenle; “çocuklarla ilgili karar alma sürecine çocuklar da dâhil edilmeli, böylece onlarda sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlanmalıdır. Çocuklarınızın tatil döneminde vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olmalıyız, bu dönemde çocuklarımızla mümkün olduğunca çok zaman geçirmeli, birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirmeliyiz.
Çocukları ikinci döneme motive ederken onlarda ‘kaygı yaratacak’ veya ‘tehdit etmekten’ kaçınmalıyız. Anne ve babalar bilmeli ki ‘Sen bu gidişle ikinci dönemde de sınıfı geçemezsin, bu kadar az çalışmayla başarılı olamazsın.’ türünden ifadeler kaygıyı artıracak, çocuğun özgüvenini azaltacaktır.’ Başarısız karne getirdiği için sevgi göstermemek ve ilgisiz davranmak gibi yanlış tutumlarla karşılaşan gençlerin genellikle güven kaybı yaşadıkları biliniyor.
Tatilde ilk dönemin yorgunluğunu atmak, bedeni dinlendirmek ve zihni bir nebze olsun rahatlatmak da çalışmak kadar önem taşıyor. Bu nedenle tatil programına; sevilen ve zararsız televizyon programlarının izlenmesi, arkadaşlarla bir araya gelinip ortak aktiviteler yapılması, yakınların ziyaret edilmesi, hobilere daha çok zaman ayrılması gibi zevk alınacak bir takım aktiviteleri de eklemek doğru bir yöntemdir. Ancak tüm bunları yaparken ölçülü davranmak gerekiyor.
Sevgili Öğrenciler: Tatile girmeden mutlaka bir tatil programı hazırlayın. Tatilde ders çalışmayı ihmal etmeyin. Günün, haftanın ve yarıyıl tatilinin sonunda ulaşmayı düşündüğünüz yeni hedefler belirleyin. Bol bol konu tekrarı yapın. Eksik kalan konuları tamamlayın. Bolca kitap okuyun. Dinlenmeye ve gezmeye vakit ayırın. Sosyal faaliyetlere (tiyatro, sinema, konser, spor vb) mutlaka zaman yaratın.
Saygıdeğer Anne ve Babalar: Çocuklarınızın düşük notu varsa, nedenlerini birlikte tartışıp çözüm üretin, karar alma süreçlerinize çocuğunuzu da dâhil ederek sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlayın. Ara dönem, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar çok birlikte zaman geçirin. Tatili birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirin. Hep mutlu olun inşallah…