Kahramanmaraş’ımız “Yedi Güzel Adam” dizisi ile makus talihini yenmeye çalışıyor.
19 Nisan Cumartesi akşamı; Üç bakan, Millet vekilleri ve TRT genel müdürünün katılımları ile, ilk defa ülkemizde, bu kadar geniş protokol katılımı ile bir dizinin çekildiği şehirde Gala’sı yapılıyor.
Hani derler ya, Allah sonu gelen kullardan eylesin diye. İnşallah bu bir başlangıç olurda devamı gelir. Bu güzel şehrin tanıtımı, bu dizi ile amacına ulaşır, turizmimize yansır, ekonomimize katkı sağlar.
Bunun için ilk önce bu şehrin insanının bu diziye sahip çıkması, izlemesi, izlettirmesi ve gurbetteki dostlarına tavsiye etmesini, bir milli görev gibi görüleceğini umuyoruz.
Edebiyat şehrinin başkentinden bir TV dizisi doğması güzel bir şey. Anlaşılıyor ki bu diziyi Kahramanmaraş halkı sahiplenmiş. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezine Kahramanmaraş’lılar bu duygularla gelmişti.
Aşırı izdiham nedeni ile vatandaşların salona yerleşmesinde biraz kargaşa da yaşandı. Keşke daha geniş bir salonumuz olsaydı.
Salonun yarısı protokol için zaten blokeliydi. Program başlamadan önce bazı misafirlere yer açabilmek için, belediye basın yayın müdürü Mustafa Semerci bir anons yaptı “ Salonda güvenlik araması yapılacağından lütfen salonu boşaltalım” demesiyle izleyicilerin bir kısmı yerlerini boşalttılar. Zira arama falan yapılmadı. Amaç gerçekleşmişti. Yapılan bu hileli anonsla özel kimselere yer açılmıştı.
Yedi Güzel Adam dizimizin Gala’sına gelen bakanlarımız, Milletvekillerimiz, TRT Genel Müdürümüz, Büyükşehir belediye başkanımız güzel duygularla konuşmalar yaptılar. Şiirler okudular.
Anladık ki ülkemizin kaderinde rol oynayan, şehrimize misafir gelen bakanlarımız talebelik yıllarında bu edebiyat akımının içinden yetişip gelmişlerdi. Dava arkadaşları, yedi güzel adamdan, Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören’le bakanlarımız burada hatıralarını tazelediler, o yıllara ait yaşadıklarını, anılarını, kürsüde izleyicilere aktardılar, duygularını anlattılar, Millet Vekilimiz Sevde Bayazıt Kaçar hanımefendiyi ağlattılar.
Sayın bakanımız Beşir Atalay konuşmasında “ Bakmayın şimdi buradan rahat konuştuğuma. Biz bu ağabeylerimizin huzurunda konuşmaya cesaret edemezdik” demesi, Türk insanının özelliğini yansıtıyordu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Methi Eker’in ise, ezberinde nice güzel şiirlerin olduğunu, okuduğu Sezai Karakoç’un “En sevgiliye” şiiri ile öğrendik.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Ayşenur İslam, yaptığı konuşmasında; “ Bu topraklar fikirleri, yazıları ve şiirleri kadar davranışlarıyla da nice güzel adamların yetişmesine vesile olmuş topraklar “ diyerek, şehrimize ve güzel insanlarına iltifatı izleyicileri duygulandırdı.
Demek ki şiire aşina olan bir hükümet başarılı oluyor. Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımız edebiyata ve şiire aşık insanlar. Bunlar, şehrimizden doğan yedi güzel adam’ın arkadaşları dostları. Bakanlarımız Beşir Atalay, Methi Eker ve Ayşenur İslam, Ak parti Genel başkan yardımcısı Yasin Aktay, TRT genel Müdürü İbrahim Şahin bu sebeple buradalar. Gala’ya geldikleri ve dizimize destek verdikleri için hepsine teşekkür ediyoruz.
Ayrıca bu dizinin çekimine sebep olan, gayret gösteren, Millet Vekilimiz Ak Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal ve Millet Vekilimiz Sevde Bayazıt Kaçar hanımefendiye, Sayın Valimiz Şükrü Kocatepe’ye Büyükşehir Belediye başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a, Bu güzel Dizinin yapımcıları ve oyuncularına ve tüm emeği geçenlere de ayrıca teşekkür ederiz.
Haddimiz olmasa da Yedi Güzel Adam dizimiz üzerine birkaç kelimede edecek olur isek;
Genel de ilk izlenim çok olumlu. Filmin çekim tekniği çok güzel. Özellikle Kara lise binası görüntüleri çok orijinal. Erdem beyin 1970 li yıllarda otobüsle şehrimize gelirken, güzel manzaralı yerlerden geçmeleri, Kahramanmaraş’ın doğa güzelliklerini ülkemize yansıtması açısından çok önemli. İnşallah sonraki bölümlerde daha farklı güzelliklerimizin diziye yansıyacağını umuyoruz.
Erdem Bayazıt ve Cahit Zarifoğlu’nun, Yalnız ardıç’a gidip orada şiir okuduklarını biliyorduk. Filmde de Yalnız Ardıç sahnesi çok güzel hazırlanmış. Yağmur altında, orada şiir okuma sahnesi, diziye ayrı bir heyecan katmış.
Oyuncularımız da çok başarılı. Görevlerini çok iyi yapmışlar. İnanıyoruz ki, dizideki yedi güzel gencimiz, Türk gençliğine örnek olur. Son dönemlerdeki kötü okul dizilerinin tahribatını inşallah bu dizi tamir eder. Pis yedili dizileri yerlerini, İnşallah bizim Yedi Güzelimiz doldurulur.
Daha yolun başı. İlk bölümde hemen bardağın boş tarafını görmekte haksızlık olur. Ancak iyi niyetli eleştirilerde yeri geldiğinde kulak vermeli ki, dizi doğru mecrada ilerleyebilsin.
Örneğin, dizide dış mekanların fazla kullanılmadığı, Maraş görüntülerinin az olduğunu söyleyenler olabilir. Kullanılan dilin Maraş lehçesi olmadığını eleştirenlerimiz olabilir. Bazı sahneler fazla detaylandırılmadığını söyleyebilirler. Hatta filmin kurgulamasını da eleştirebilirler. Ancak başta da dediğimiz gibi daha yolun başındayız. Kervan yolda dizilir derler. Zira mükemmelin bir sınırı yoktur.
Şehrimizde güzel işler oldu ve oluyor. Bu dizi şehrimizin kültürel dünyasında yeni bir kilometre taşıdır. Sahip çıktığımız sürece devamı gelecektir. Dizimizin şehrimize ve tüm ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederek, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
Selam ve sevgilerle.