Kahramanmaraş Belediyesi, Azerbaycan Caddesindeki trafik yoğunluğunu bertaraf etmeden, bu sorunu çözmeden çalışan personeline bile yetmeyecek kadar otoparkı ile yeni belediye binasını hizmete açmaya hazırlanıyor.
Dün Mayıs ayı Belediye Meclis toplantısını yeni binada yaptılar. Malum gazeteciler olarak bizlerde takip ettik, izledik.
Binanın iç mimarisi için ufak tefek eleştirilerim dışında genel olarak iyi olduğunu ifade ediyor, hayırlı olsun diyorum.
Eleştiri kültürü olmadığı için, yapılan eleştirilere mantıklı yaklaşım göstermeyerek, aleyhimde, aleyhimizde yazı yazılıyor noktasına getirip, hemen savunma cephesine geçilen bir anlayış Kahramanmaraş’ta her alanda kendini hissettirdiği için, fincancı katırlarını ürkütmeden konuya biraz değinmek istiyorum.
Öncelikle Sayın Başkan’ın ifade ettiği gibi bu bina Kahramanmaraş’ın gelecek 50 yılına ihtiyaç veremez. Verebilmesi için otopark ve çevre düzeni sorununun çözülmesi gerekir.
Binanın yeni hükümet caddesi girişinde önüne ne olduğu bilinmeyen bir yapılaşma yapılarak, bina çevre görünümünün içine edilmektedir. O nedir bilmiyorum amma, her neyse binanın ön cephesine değil arka cephesine yapılmalıydı.
Binanın genişleme seçeneği hiç yok gibi. Olsa olsa arka kısımdaki yok edilen yol ve Üniversite bahçesinden alınabilinir.
Belediye Başkanı vakit geçirmeden Üniversite yönetimi ile kontak kurarak bina arkasında yapılaşmaya izin vermeyerek o bölgeyi almalı ve bahçeyi genişletirken, altına otopark yapmalıdır.
Otopark sorunu çözülmeden bu belediye binasından verim alınmaz. Alınamaz.
Konuya girerken binanın iç mimarisi ile ilgili söyleyecek bir sözümün olmadığını ifade etmiştim.
Bina içinde gezerken ferah bir yapı olarak insanın ruhunu dinlendiriyor. Sanırım içinde çalışanlar çağımızın hastalığı sayılan “beton hastalığına” yakalanmazlar.
Bunu önlemenin yolu ise bina içine saksılarla çok sayıda salon çiçeği koymaktır.
Yalın ve boş gözüken bir bina insanda yalnızlık hissi oluşturur ki bu da insan psikolojisini bozar.
Sanırım bunları idare düşünmüştür.
Her şeye rağmen yeni binamızın olumlu yanları olumsuzluklarından daha çoktur.
Uzay çağını yansıtan mimari tasarımı, insanı geçmişe değil de geleceğe götürüyor. Bu açıdan da bina içinde kullanılan son teknoloji ürünleri insana keyif veriyor, moral olarak güçlü kılıyor.
Bina önüne insanların oturabileceği, bekleyebileceği mekanlar oluşturulmalıdır. Tam güneşin bağrına konulan banklar hiç iyi olmamış, o banklar bina içinde bir yerlere konulmalıdır.
Kahramanmaraş’ın geleceğinin şekillenmesinde yeni belediye binamızın hayırlı hizmetlere vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ederken, emeği geçenleri Belediye Başkanı Mustafa Poyraz şahsında kutluyorum.
Allah hayırlı eylesin!...