17 Eylül 2012 Pazartesi günü tüm okullarda eğitim öğretim başlıyor. Okulların açılmasıyla birlikte velileri ve öğrencileri oldukça sıkıntılı günler bekliyor. İlkokul, Ortaokul ve Liselerde geçici de olsa 4+4+4 sisteminin doğurduğu onlarca problem var. Derslik problemi, yaş problemi, zaman problemi gibi.
Üniversitelere kayıt yaptırmak nispeten kolay. Her fakültesine başka bir günde kayıt yaparak yığılmayı önlüyorlar. Ama kayıtla iş bitmiyor. İlk defa gurbete çıkan, evinden ilk defa ayrılan gencecik yavruların karşısına dağ gibi bir barınma problemi çıkıyor...
Devlete ait yurtlar sayısal olarak oldukça yetersiz olmalı ki üç çocuklu, 1050 TL emekli maaşı alan bir vatandaşın üniversite kazanan çocuğuna yurt çıkmıyor. Bu durumun anlaşılır bir tarafı elbette yok. Barınma meselesini çözemeyen on binlerce aile, yüz binlerce öğrenci henüz üniversite kazanmanın sevincini yaşayabilmiş değil.
Öğrencilerin kalacağı kiralık ev fiyatları çok yüksek, ancak gücü yetenler tutabiliyor. Özel yurt fiyatlarının da ev maliyetinden aşağı kalır tarafı yok. Devlet yurtları ise her yönüyle yetersiz olmasına rağmen yinede isteyenlerin çoğunun eline geçmiyor.
Evinden uzakta özelliklede İstanbul ve İstanbul gibi büyük şehirlerde üniversite okuyacak olan öğrenciler için barınma son derece önemli. Üniversite kazanmış pırıl pırıl yavrularımız güvenli bir ortam bulamadıkları için maalesef kapanın elinde kalmaktalar. Gözümüz gibi bakarak büyüttüğümüz ve "var üniversite taksili yap anaya, babaya, vatana, millete hizmet et" diyerek uğurladığımız yavrularımız çoğu zaman bir uğursuz şebekenin eline düşüyor ve heba olup gidiyor...
İBRETLİK BİR HİKAYE MARAŞ TALEBE YURDU
1960'larda İstanbul’da yaşayan bir avuç eğitim gönüllüsü Maraşlı büyüğümüz bir araya gelerek bir dernek kurarlar. Derneğe kuruluş amacına uygun olsun diye "Maraş Okutma ve Yardım Derneği" ismini verirler. Dilenerek, devşirerek biriktirdikleri üç beş kuruşla yurt yapmak üzere bir arsa satın almaya karar verirler. Aradıkları arsayı Fatih İlçesinin Fındıkzade semtinde bulur ve satın alırlar.
Bu mülkün zaman içerisinde herhangi bir nedenden dolayı ellerinden alınabileceği düşüncesiyle tapusunu %50 Maraş Belediyesinin %50 İl Özel İdaresinin üzerine çıkartırlar. Zaman içerisinde arsanın üzerine dört katlı bir bina yaparak 1970'li yılların başında hizmete açarlar. "Maraş Talebe Yurdu" sadece Maraşlı talebelerin barındığı bir yerden ziyade Maraşlıların İstanbul’daki eli, ayağı ve gözü olur. İstanbul’a mal almaya gelen esnaf, hastasına şifa bulmaya gelen vatandaş, ekmek parası kazanmak için İstanbul’a hicret eden muhacir kardeşlerimiz önce bu mübarek yurdun kapısını çalardı. Bilirlerdi ki burada üniversite okuyan evlatları kendilerini darda bırakmazlardı.
Bu mübarek talebe yurdu 12 Eylül İhtilalinde kapatılarak faaliyeti durduruldu. Yurdu kuran ağabeylerin tedbirli davranarak yurdun tapusunu Maraş Belediyesi ve İl Özel İdaresi adına almaları sayesinde mülkiyetine el konulamadı.1984 yılına kadar kapalı kalan yurt binası kullanılmaz bir durumda tekrar dernek yetkililerine teslim edildi. Ogün ki şartlarda binanın restorasyonu için gereken parayı bulmak çok zordu. Dernek yetkilileri bir dosya hazırlayarak Maraş Valiliğine durumu arz ettiler. Ogün ki Sayın Vali Adnan Darendeliler'in emirleriyle Maraş Bayındırlık Müdürlüğünde görev yapan mühendislerden oluşan bir heyet yurt binasıyla ilgili bir restorasyon çalışması yaparak gerekli raporu hazırladılar. Bu iş için ayrılan para Maraş İl Özel İdaresi tarafından İstanbul Özel İdaresi emrine aktarıldı. O günkü İstanbul Özel İdaresi Müdürü olan hemşerimiz Sayın Bünyamin Günal'ın gözetiminde restore edilen bina 1999 Marmara depremine kadar hizmetine devam etti. Bu depremde ciddi hasar gören "Kimsesizlerin Evi Maraş Talebe Yurdu günümüze kadar (kapalı) kimsesiz kaldı."
Zaman zaman gerek İstanbul’daki Maraşlılar gerekse benimde aralarında bulunduğum birkaç Maraş’taki İstanbullular yurdun tekrar hizmete açılması için cılız birkaç hamle yapmalarda başarılı olamamışlardır. Yaya yürüyüş mesafesiyle Çapa Tıp Fakültesine 5, Cerrah Paşa Tıp Fakültesine 10, İstanbul Üniversitesine ise 15 dakika uzaklıkta. Saygıdeğer Maraşlılar; bu yurt daha ne zamana kadar kapalı kalacak? İstanbul'da Üniversite kazanan yavrularımız daha ne zamana kadar el âlemden barınacak yer dilenecek?
Sayın Valim, İstanbul un göbeğinde %50'si sizin sorumluluğunuzdaki İl Özel İdaresinin %50'si ise yine size bağlı olan Maraş Belediyenin olan bu yurdu ancak siz ayağa kaldırabilirsiniz. Himmet buyurup konuyla ilgilenmesi için kişi ve kurum görevlendirirseniz bizlerde bu kişi ve kurumlara konuyla ilgili bilgi ve belgeleri vermeye hazırız.
Sayın Valim, sayenizde bu problem çözülürse evinden uzakta İstanbul gibi bir metropolde üniversite kazanmış ve "var üniversite taksili yap anaya, babaya, vatana, millete hizmet et" diyerek uğurladığımız yavrularımız bir uğursuz şebekenin geline düşmeden güven içerisinde tahsillerini yapıp ülkesine hizmet şahsınıza da ömür boyu dua edeceklerdir. Saygılarımla...