Kahramanmaraş’ın dünya tarihinde ‘kendini kurtaran şehir’ olmasında önemli bir rol oynayan Maraş Kurtuluş Savaşı’nda şehit olan ve kimlikleri belirlenen 90 şehit kadın için hatıra ormanı dikiliyor.
Kahramanmaraş’ın Merkez Dulkadiroğlu İlçesi Çınarlı Mahallesi Mevkiindeki Orman Bölge Müdürlüğüne ait olan arazide oluşturulacak 90 Şehit Kadın Hatıra Ormanı için ilk adım atıldı ve levha dikildi, fidanlar ise gelecek ayın ikinci yarısında dikilecek.
Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren ve başkanlığını Ali Gemci’nin yaptığı Maraş Kültür Sanat Tarih Araştırma ve Geliştirme Derneği (MAKSAT-DER) öncülüğünde oluşturulacak olan “Maraş Kurtuluş Savaşında 90 Şehit Kadın Hatıra Ormanı” için geçen günlerde çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katılımı ile ‘Levha’ dikildi.
MAKSAT-DER Başkanı Gemci, hatıra ormanı için fidan dikiminin de önümüzdeki günlerde yapılacağını belirterek, “Hatıra ormanının fidanlarını KADEM ile birlikte dikeceğiz” müjdesini verdi. Gemci, yaptığı açıklamada, hatıra ormanı levhasının dikilmesindeki amaçlarının Maraş Kurtuluş Savaşında iki tane olaya dikkat çekmek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Birincisi Kurtuluş Savaşı’nda sadece erkeklerimiz değil, kadınlarımız da savaştılar. Kadınlarımızın da bu savaşta yer aldığına dikkat çekmek istiyoruz. Diğeri de savaşın çirkin yüzüdür. Yani bugün Suriye’de nasıl bombalar patlatılıyor; çocuk, kadın, yaşlı gözetilmiyor ve nasıl katlediliyor ise, bizim Kurtuluş Savaşımızda da bunun aynısı olmuştur. Yani işgalciler topları atmışlar, kadındı, çocuktu dinlememişler.
Bu bizim Kurtuluş Savaşımıza izafeten ilk hatıra ormanımızdır. Bunun ardından da Kurtuluş Savaşı Hatıra Ormanı oluşturmak istiyoruz. Sonrasında da Kurtuluş Savaşında Çocuk Şehitler Hatıra Ormanı oluşturacağız.
Biz bunları yaparken, inşallah belediyelerimiz de Allah’ın izniyle bu konuda çalışacaklardır. Biz ormanı dikiyoruz, onlar da inşallah anıtlarını dikeceklerdir. Bu umudu taşıyoruz. Çünkü bu önemli bir hadisedir. Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda erkeklerimiz kadar kadınlarımız da can vermişlerdir. Bu bir top yekun mücadeledir.
Bizim kurtuluş savaşımız sadece Sütçü İmam Olayı, Bayrak Olayından ibaret değildir. Kurtuluş Savaşının çok çeşitli boyutları vardır. Bu görmüş olduğunuz 90 Şehit Kadının bizde tek tek isimleri mevcuttur. Anne ve baba isimleri, mahalle isimleri, yaşları kaç, nerede şehit olmuşlar, evliyse kocasının ismi bizlerde mevcuttur.
Bunları biz MAKSAT-DER olarak çıkartmadık. Şu anda Gaziantep Üniversitesinde genel sekreter olan Kahramanmaraşlı hemşehrimiz Prof. Dr. Ayhan Doğan hocamızın çalışmalarında bunlar mevcuttur.”