AV YASAĞININ KALKMASIYLA AĞLAR ÇEKİLİYOR

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde, Ceyhan Nehri üzerindeki Kandil Baraj Gölü'nde av yasağının kalkmasıyla birlikte tutulan balıklar, başta Karadeniz illeri olmak üzere birçok ev ve lokantalardaki sofraları süslemeye başladı.

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde, Ceyhan Nehri üzerindeki Kandil Baraj Gölü'nde av yasağının kalkmasıyla birlikte tutulan balıklar, başta Karadeniz illeri olmak üzere birçok ev ve lokantalardaki sofraları süslemeye başladı.

Ekinözü ilçesi sınırlarında kalan Kandil Barajı'nın balıkları, 20 ailenin geçim kaynağı oldu. Kandil Barajı Gölü'nün dahilinde bulunan bin 455 hektarlık alandaki su ürünlerinin ticari avlanma hakkını elinde bulunduran S.S. Soysallı Kandil Mahalleleri Su Ürünleri Kooperatifi üyeleri, yasağın kalkmasıyla birlikte ilk avlarını gerçekleştirdi. Aylardır av yasağının kalkmasını bekleyen balıkçılar, yoğun bir sezonun başlangıcını büyük bir heyecanla yaptı. Küçük tekneleri ile akşam saatlerinde baraj gölüne açılan balıkçılar, ağlarını sulara bıraktı. Sabah saatlerinde ise ağları tekrar teknelere çeken balıkçılar, ağların dolu olduğunu belirterek büyük bir sevinç yaşadı.

S.S. Soysallı Kandil Mahalleleri Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Alkaya, sabırsızlıkla bekledikleri av sezonunun başladığını söyledi. Ticari balıkçılığın bölge ekonomisi için yeni bir kapı olduğunu kaydeden Alkaya, "Kandil Baraj Gölü'nde ticari olarak avlanma hakkı kooperatifimizde bulunuyor. İlk kez geçtiğimiz yıl başladığımız ticari balık avcılığında hem tecrübe kazandık hem de büyük ilerleme kaydettik. Bu yıl da yasağın kalkmasıyla birlikte tekrar ava çıktık. Suya attığımız ağlardan bereket çekmeye başladık. İlk gün avda tuttuğumuz balıkların büyüklüklerine bakarsak oldukça bereketli bir sezon geçireceğiz. Bu iş, bölgemizdeki 15-20 aile için yeni bir ekmek kapısı oldu" dedi.

Kandil Baraj Gölü'ndeki balıkların Türkiye'nin değişik bölgelerine gönderildiğini vurgulayan Alkaya, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarımız "Vira Bismillah" diyerek ağlarımızı gölete serdi. Uzun bir av maratonu bizi bekliyor. Burada 3 çeşit balık avı yapıyoruz. Aynalı sazan, pullu sazan ve yöremizde görülen bıyıklı sazan balığı avlıyoruz. 1 kilodan 15 kilograma kadar sazan balığı yakaladık. Bu balıkların yanı sıra tatlı su kefali, inci balığı ve siraz balığı avlayacağız. En büyük hedefimiz, buraya özgü olan bu balıkları, ülkemizin diğer bölgelerine de ulaştırabilmekti. Çok şükür bunu da başardık. Şu anda Karadeniz illerimize balık gönderiyoruz. Karadeniz Bölgesi'nde en fazla Samsun'a balık sevkıyatımız var. Soğuk zincir özelliği olan kamyonlarla günübirlik olarak buradan tutulan balıklar, balık haline gönderiliyor. Kahramanmaraş merkeze balık gönderiyoruz. Önümüzde 5 yıl gibi bir zaman var. Bu süre zarfında destek alabilirsek soğuk zincir altyapısı da kurabiliriz. Zamanla da bunu başaracağımıza inanıyoruz. Ekinözü ilçemizin bir balıkçılık merkezi olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

S.S. Soysallı Kandil Mahalleleri Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Sefa Balıkçı ise bölgede yetişen balıkların lezzeti nedeniyle tercih edildiğini anlattı. Balıkçı, "Buradaki balıkların lezzeti, diğer göletlerden daha farklı. Birçok şekilde yemek yapılabiliyor. Bundan dolayı da tercih ediliyor. Daha önce amatör olarak sadece kendi yiyeceğimiz kadar tutuyorduk. Şimdi ise ülkemizin birçok yerindeki insanlar bu lezzeti tatma imkanı buldu. Biz de böylece geçim kaynağımızı bu balıklara bağlamış olduk" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri