Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından hazırlanan "Trüf Ormanı Eylem Planı" çerçevesinde yürütülen faaliyetler bütün hızıyla devam ediyor.
Dünya gıda ve kozmetik pazarlarında binlerce euroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması gayesiyle uygulamaya konulan eylem planı çerçevesinde 17 orman bölge müdürlüğünde trüf aşılı fidan kullanmak suretiyle 400 dekar trüf ormanı kurma çalışmaları sürüyor. Trüf ormanlarının oluşturulması için gerekli fidan ihtiyacının kendi fidanlıklarında yetiştirilmesi gayesiyle teknik elemanlara eğitim veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Denizli ve Muğla Orman Bölge Müdürlüklerindeki fidanlıklarda pilot uygulama çalışmalarına başlayarak, trüf aşılı bin 200 adet fidanı başarı ile üretti. Kurumda farklı birimlerde görev yapan bir heyeti İspanya'daki trüf merkezine göndererek eğitim aldıran Bakanlık, Denizli'de üretilen fidanların aşılarının başarılı olup olmadığını da eğitim alan bu personeller aracılığıyla kontrol ediyor.
"TÜRKİYE'NİN TRÜF PAZARINDAN DAHA İYİ BİR GELİR ELDE ETMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, trüf mantarının çok ciddi gelir getiren bir ürün olduğunu ve ülke genelinde tesis edilecek ormanlarla trüf pazarındaki paydan Türkiye'nin de iyi bir gelir sağlaması için çaba harcadıklarını söyledi. Hazırladıkları eylem planı çerçevesinde çalışmalara bütün hızıyla devam ettiklerini ifade eden Bakan Eroğlu, "2016 yılında Denizli Orman Fidanlığı'nda 5 bin adet, Muğla Fidanlığı'nda ise bin adet aşılı fidan üretimi için bir program yaptık. Yapılan bu program doğrultusunda çalışmalara başlayarak üretilen fidanları aşılama aşamasına getirdik. Önümüzdeki günlerde aşılama çalışmalarını başarılı bir şekilde neticelendireceğiz inşallah" diye konuştu.
2014 yılında başladıkları eylem planını 2018 yılında tamamlayacakları bilgisini veren Bakan Eroğlu, odun dışı orman ürünlerinin üretimi hususunda muazzam çalışmalar yaptıklarını ve kırsal kesime yeni istihdam imkanları oluşturmaya devam edeceklerini kaydetti.