Bu Belirtileri Gösteriyorsanız Kalp Krizi Geçiriyor Olabilirsiniz!

Kalp Krizi Belirtilerine Dikkat!

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Oğuz Konukoğlu, kalp krizi belirtilerine dikkat çekiyor ve kalp krizi belirtilerinin zamanında fark edilmesinin hayat kurtarıcı olabileceğini vurguluyor. Birçok kişi bu belirtileri yanlış anlayabilir veya göz ardı edebilir, ancak erken müdahale hayati önem taşır. Kalp krizinin belirtileri, risk faktörleri ve neler yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak, doğru adımlar atmayı sağlayacaktır.

KALP KRİZİ NEDİR?

Kalp krizi (myokard enfarktüsü), kalbe giden kan akışının aniden kesilmesiyle meydana gelir. Bu durum, kalp kasının oksijensiz kalmasına ve hasar görmesine yol açar. Zamanında müdahale edilmezse kalıcı hasarlar ve hatta ölüm riski doğurabilir. Kalp krizi genellikle koroner arterlerin yağ, kolesterol ve diğer maddelerle tıkanması sonucu oluşur.

KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİ

Kalp krizinin belirtileri ani gelişebilir ve bazen hafif başlayabilir. Belirtileri doğru tanımak, hızlı müdahaleyi mümkün kılarak hayat kurtarabilir. İşte en yaygın kalp krizi belirtileri:

Göğüste yoğun ağrı veya baskı hissi

Vücudun diğer bölgelerine yayılan ağrı

Nefes darlığı

Soğuk terleme

Baş dönmesi veya bayılma

KALP KRİZİ RİSK FAKTÖRLERİ

Kalp krizinin belirtilerini bilmenin yanı sıra, kimlerin risk altında olduğunu bilmek de önemlidir. Aşağıdaki faktörler kalp krizi riskini artırabilir:

Yüksek tansiyon

Yüksek kolesterol

Sigara kullanımı

Diyabet

Obezite

Sedanter yaşam tarzı

Stres ve anksiyete

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri