İzmir'in Çeşme ilçesinde koylarda yapılan deniz dibi ve kıyı temizliğinde iki tona yakın atık toplandı.
Çeşme Kaymakamlığı ve Çeşme Belediyesinin desteğiyle, Çeşme Liman Başkanlığının organizasyonunda gerçekleşen deniz dibi ve kıyı temizliğine, İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Çeşme Denizciler Derneği, AYSİ Marina, Ulusoy Liman İşletmesi, IC Çeşme Marina, Turmepa Deniz Temiz Derneği İzmir Şubesi, Maskot Turizm, Ege Gemicilik ve Su Altı Hizmetleri ve Grand Star Gezi Teknesi temsilcilerinin yanı sıra bazı vatandaşlar ve 4 Çinli turist katıldı. Çeşme sahilinde ve balıkçı barınağında 10 dalgıcın deniz dibi temizliği ile başlayan etkinlikte, sahil boyunca deniz dibini tarayan dalgıçlar, çok sayıda atık malzemeyi belediye temizlik görevlilerinin yardımıyla karaya çıkardı.
BALIKÇI TEKNESİNE TEPKİ
Dalgıçlar arama yaptığı sırada Babiş adlı bir balıkçı teknesinin uyarılara rağmen balıkçı barınağına girmesi herkesi korkuttu. Dalgıçların yaşamını tehlikeye sokan balıkçının duyarsızlığına tepki gösteren dalgıçlar, deniz dibi temizliğini yarım bırakarak karaya çıktı.
Yapılan çalışma hakkında bilgi alan Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Çinli turistlerle tanışarak gönüllü yardımlarından dolayı teşekkür etti. Etkinliğe katılanlar, Kaymakam Mustafa Erkayıran ile hatıra fotoğrafı çektirdi, ardından Grand Star adlı gezi teknesiyle Eşek Adasına gitti. "Lütfen ayak izlerinizden başka hatıra bırakma" uyarı levhasının olduğu Eşek Adasında yoğun bir kirlilikle karşılaşan gönüllü ekip, kıyı boyunca çevre temizliği yaptı. Dalgıçların da deniz dibinde temizlik yaptığı koydan toplanan çok miktarda atık poşetlenerek tekneye yüklendi. Koyda yapılan temizliğin ardından etkinliğe katılanlara balık ve mevsim salatası ikram edildi. Gönüllü ekip, yemekten sonra iki koyda daha temizlik yaptıktan sonra Çeşme'ye geri döndü.
"FARKINDALIK OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ"
Etkinliği organize eden ve her yıl geleneksel olarak yaptıklarını dile getiren Çeşme Liman Başkanı Nihat Tozman, kendilerine destek veren kurum ve kişilere teşekkür ederek, "Çevre duyarlılığını artırmak ve koyların temiz tutulması için bir hassasiyet oluşturmak için buradayız. Farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. İnsanlarımızın denizi sevmelerini sağlamamız ve çevre duyarlılığı konusunda eğitmemiz ve farkındalığı artırmamız gerekiyor" dedi.
TURMEPA Deniz Temiz Derneği İzmir Şubesi Proje Koordinatörü Saygın Yörük de şunları söyledi:
"Sezon öncesinde bu tür etkinlikler işlevsel oluyor. Tabi ki, denizi temizlemenin en güzel yolu kirletmemek. Amacımız bu farkındalığa dikkat çekmek. Denizlerimizin kirlenmemesi gerektiği fikrini empoze etmek. Denizlerin kirli olduğunun daha çok yazın farkına varılıyor. Denizi, maalesef biz kirletiyoruz. Denizler, yüzde 80 oranında, karadan, insan eliyle kirleniyor. Topladığımız atıklar doğada kaybolmuyor. Çok uzun zaman yolculuğunu devam ettiriyor. Bir cam şişenin, ortalama 4 bin yıl, bir plastiğin yaklaşık 500-700 yıl arasında doğada yok olmadığını insanlara anlatmaya çalışıyoruz. İnsanlardan biraz daha farkındalık bekliyoruz. Denize duyarlı olan herkese, "Felaketin kıyısına gelmeden kıyılara gelin" diyoruz."