Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından biyolojik çeşitlilik bakımından dünya çapında önemli 200 ekolojik bölgeden biri olarak belirlenen Doğu Karadeniz'nin tıbbi ve aromatik bitkilerinin envanteri çıkarılıyor.
Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından biyolojik çeşitlilik bakımından dünya çapında önemli 200 ekolojik bölgeden biri olarak belirlenen, 122 Önemli Bitki Alanı (ÖBA) arasında bulunan, 184 Önemli Kuş Alanı (ÖKA) arasında olan, 537 odunsu bitki, 126 kuş, 30 memeli, 21 sürüngen ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Doğu Karadeniz Havzası'nın ekosisteminin korunması için "Tıbbi ve Aromatik Bitki Envanterinin Çıkarılması, Ticari Kullanımının Araştırılması ve Üreticilerin Eğitimi Projesi" devam ediyor.
DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, bölgede bulunan tıbbi ve aromatik bitkilerin gen kaynağı olarak kullanılacak deneme alanlarında incelemelerde bulundu. Projenin hedefleri doğrultusunda tıbbi ve aromatik bitkilerin envanterinin çıkarılacağını, her ilde ön plana çıkan ekonomik ve ticari öneme sahip olan en az 10 bitkinin Bin metrekare deneme alanlarında dikiminin yapılacağını kaydeden Yüce, "Projenin ikinci aşamasında her ilde en az 50 üreticiye Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Sertifikası verilecek. 30 gün süreli teorik ve uygulamalı eğitimlere katılan üreticilere aynı zamanda bu ürünlerin muhafazası ve pazarlanması gibi konularda destek programları geliştirilecek" dedi.
"BÖLGE GEN HARİTASI GİBİ"
DOKAP Bölge İdaresi tarafından daha önce "Turizm ve Çevresel Sürdürülebilirlik" başlığı altında bir Eylem Planı hazırlanmıştı. Bu plan doğrultusunda hazırlanan raporda bölgenin "gen haritası, biyolojik zenginliği ve ekosisteminin" oldukça güçlü ve zengin olduğuna dikkat çekilerek şöyle denilmişti: "Bölgenin sahip olduğu gen kaynakları korunacaktır. Bölge ciddi anlamda bir gen merkezi konumundadır. Bu itibarla genetik kaynakların korunması, yerinde muhafazası ve tahrip edilmeden ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Bakanlıkların uygulamalarının yanı sıra Bölge Valiliklerinin, STK'ların, üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması, biyolojik çeşitliliğin belgelenmesi ve ekonomiye kazandırılması ile ilgili araştırma ve uygulama projeleri geliştirmeleri desteklenecektir. Bölge endemik türler açısından zengin bir floraya sahiptir. Bu floranın tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından envanterinin yapılarak belirlenecek başat türler üzerinde ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılmak üzere çalışmalar yapılacaktır."