Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, çevre konusunda dünyanın en büyük ve ortak sorununun sera gazı salınımı olduğunun altını çizdi.
Fransa'nın başkenti Paris'te OECD'ye üye 35 ülkenin Çevre Bakanları'nın katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda Türkiye'yi Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki temsil ediyor. 2 gün sürecek zirve öncesi Paris'te bir haber kanalının canlı yayın konuğu olan Bakan Özhaseki zirvenin gündem maddeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Kendi ülkem temizse, başka ülkelerin kirliliğine duyarsız kalabilirim" yaklaşımının kabul edilemez olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, çevre konusunda dünyanın en büyük ve ortak sorununun sera gazı salınımı olduğunun altını çizdi. Gelişmiş ülkelerin çok büyük oranda çevreyi kirlettiklerini belirten Bakan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye olarak bu kirliliğe bizim katkımız çok az. Fakat buna rağmen kendimizi temiz tutup, dışarıdakilere gözümüzü yumamayız. Bu konuda ortak kararlar alıp, bu ortak kararlara da herkesin titizlikle uymasını sağlamak gerekiyor."
"2 DERECELİK ISINMA VAR"
Son 35 yılda dünyada gerçekleşen iklim değişikliklerine dikkat çeken Bakan Özhaseki, "Gelinen nokta itibariyle 2 derecelik bir ısınma var. Bu da ne yazık ki çeşitli felaketlere sebebiyet veriyor. Sel felaketlerindeki artış, tropikal bir takım fırtınalar, deniz yükselmelerinin sebebi bu ısınmadan kaynaklanıyor" diye konuştu.
Temiz suya ulaşmada dünyanın birçok ülkesinin ciddi zorluklar çektiğini belirten Bakan Özhaseki, "Dünya'nın birçok ülkesi temiz suya ulaşımda zorluklar yaşarken ve buna bağlı olarak ölümlerle karşı karşıya kalmışken, bizim ülkemizde 24 saat çeşmelerden aralıksız su akıyor. Ne yazık ki bundan dolayı Türkiye'de su bol gibi bir anlayış var. Bu çok yanlış ve tehlikeli bir anlayış. Türkiye'deki bütün ırmakları, nehirlerin toplamı, Tuna'nın debisinin yarısı kadar. Yani biz su zengini bir ülke değiliz. Onun için su kullanımında çok dikkatli olmalıyız" ifadelerini kullandı.