Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesindeki Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından su ürünleri avı sırasında; zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması, veya kullanım hataları gibi nedenlerle denizlerde terk edilmiş av araçlarının temizlenmesi amacıyla çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Çalışmaların bu yılki etabının başlangıcında; Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Uysal, Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, bakanlık personeli hazır bulundu.
Yapılan çalışmaları izleyen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay gazetecilere yaptığı açıklamada, "Denizlerimizde kaybolmuş yada bir şekilde deniz dibinde takılıp kalmış ağların, balıkçıların korkulu rüyası olan "hayalet ağ" olarak etki göstermemesi için doğal resif niteliğinde bulunan kayaların üstünde açılması ve balıkların diğer su ürünleriyle birlikte tekrar bu bölgede saklanabilecekleri ve üreyebilecekleri alanları tekrar kazandırabilmek için av faaliyetleri sonrasında takılmış ağları denizlerimizden çıkarıyoruz. Bu faaliyetimiz; İstanbul, Çanakkale, Bursa açıkları, Mersin, Adana açıklarında etti. Bugün de Ayvalık açıklarındaki deniz dibi kaylıklarını bu ağlardan temizliyoruz. Özellikle kırmızı mercanların bulunduğu bu alanlar bizim için, ekolojik denge için son derece önemli bölgelerdir. Bu çalışmalar için Tarım Bakanlığı'mızın bütçesinden yaklaşık 2 milyon lira harcanarak, 15 bin dekar alan denizlerimizde tarandı. Bu çalışmalarda yaklaşık 300 bin metrekare ağ temizlendi. Ayrıca 2 bin civarında "pinter" ve "sepet" dediğimiz doğaya, denizlere zararlı olan malzemeler temizlendi. Bu sayede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı misyonu çerçevesinde sadece üretime değil, çevreye, balıkçılığa ve denizlerimize olan olumlu etkileri olan projeleri destekliyor ve sürdürüyoruz" diye konuştu.
Söz konusu çalışmaların tüm hızıyla süreceğini anlatan Mustafa Altuğ Atalay, "Bakanlık olarak önümüzdeki senede bu çalışmaların bütçesine devam edeceğiz. Bizim özellikle halkımızda ve balıkçılarımızdan, çevreye duyarlı dalgıçlarımızdan istirhamımız; bu tür ağları buldukları zaman il ve ilçe müdürlüklerimize haber vererek bizim işimizi kolaylaştırmaları bizim için çok büyük avantaj sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı da yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın güzel bir uygulamasına ait çalışmada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Denizlere terk edilmiş av malzemelerinin denizin doğa yapısını da bozduğuna işaret ede Vali Yazıcı, "Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına, ağ ve benzeri av malzemelerinin denizin altındaki yaşama ve üreme alanlarını olumsuz etkilemesini ortadan kaldırmak adına Tarım Bakanlığı'mızın sürdürmüş olduğu bu çalışmalara teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yapmış olduğu çalışmanın son derece güzel bir çalışma olduğunu kaydeden Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan ise; "Deniz dibi canlılarının yaşam alanlarının temizlenmesi adına çok güzel bir çalışma. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ama bence buradaki asıl sorumluluğun denizden ekmeğini kazanan insanlarımızın hassasiyetlerinde saklı olduğuna inanıyorum" dedi.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise; yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Bugün gerçekten çok güzel bir deniz dibi temizliği oldu. Biliyorsunuz ki; denizde bırakılmış olan ağlar deniz dibindeki canlılara çok büyük zararlar veriyor. Bunların temizlenmesi çok önemli. Ayvalık bu konuda çok özel bir bölge. Çünkü kızıl mercanlarımız dünya çapında bir değer sahip. Ayvalık'ta yaşayan bir deniz ve su altı var. Bunun popülasyonu gayet güzel. Balıkçıları "hayalet ağ" olarak isimlendirdikleri deniz dibindeki atıl durumdaki ağlar deniz dibindeki balıklara çok zarar veriyor. Bu yüzden de bu çalışmayı başlayan bakanlığımızı ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum" dedi.
AYVALIK'TAKİ ÇALIŞMALAR 3 YILDAN BU YANA SÜRDÜRÜLÜYOR
Ayvalık'ta yapılan söz konusu çalışmalar kapsamında; 2015 yılında 16 lokasyonda çalışmaların yapıldı bu çalışmalarda da 69 dalış yapılarak deniz dibindeki 40 hektar alanın tarandığı bu taramaların ardından da 3 bin 500 metre kare ağın çıkarıldığı öğrenildi.
Aynı çalışmaların 2019 yılındaki etabında ise; 9 lokasyonda yapılan çalışmalarda 2 bin 350 dekar alanın tarandığı, 4 bin 50 metre kare ağın deniz dibinden çıkarıldığı bildirildi. Bu çalışmalarda; 2 adet trol takımı ve 500 metre parakete ağın deniz dibinden temizlendiği açıklandı.
Yapılan çalışmaların bu yılki etabında ise; 8 bin 500 metre kare ağ, 3 parça uzatma ağı, 1 adet gırgır ağının 10 ayrı dalışla çıkarıldığı belirtildi.
Deniz dibinin balıkçılar tarafından "hayalet ağ" olarak niteledikleri denizlerde terk edilmiş av araçlarının temizlenmesinin tüm hızıyla sürdürüleceği de gelen bilgiler arasında.