Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde kurulu baraj göllerinde yapılan kafes balıkçılığı yöre halkı için önemli geçim kaynağı haline gelirken üretilen alabalıklar işlendikten sonra çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.
Artvin Valisi Ömer Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çoruh Nehri üzerinde kurulan barajların elektrik enerjisi üreterek ülke ekonomisine katkı sunarken, göllerinde yapılan kafes balıkçılığının da yöre halkına maddi kazanç sağladığını dile getirdi.
Doğanay, Artvin’in mevcut akarsu kaynakları, yapımı tamamlanmış Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajları ile yapılacak üç baraj gölüyle önemli su ürünleri yetiştiricilik potansiyeline sahip olacağını belirtti.
Borçka Barajı'nın 2009 yılında elektik üretmeye başladığını anımsatan Doğanay, "Bu barajımızda kafes balıkçılığının başlamasıyla başta ilimiz ekonomisine ve ülke ekonomisine önemli katkı sunmaya başladı. Ülkemizin yanı sıra Avrupa ülkeleri ile Japonya’ya alabalık ihraç etmenin gururunu yaşıyoruz. Barajlar üreticilerimiz için yeni bir iş kapısı olmasının yanı sıra beraberinde istihdam da sağlamış oldu." dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dursun Okur, Borçka Barajı gölünün yıllık 9 bin ton alabalık kapasitesi bulunduğunu belirterek, göl üzerindeki faal 7 tesiste 20017 yılı içerisinde 2 bin ton alabalık üretiminin hedeflendiğini ifade etti.
Üretin balıkların işleneceği işleme fabrikasının Artvin’de bulunmadığını aktaran Okur, "Baraj gölünde üretilen alabalıklar Elazığ, Malatya ve Kahramanmaraş illerine gönderiyoruz. Buradaki işleme tesislerinde işlenerek satışa sunuluyor. Balık işleme fabrikasının ilimize kazandırılması için çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.
Japonya’ya alabalık ihracatı başladı
Borçka Barajı gölünde kafes balıkçılığı yapan Hasan Akkuzu da 5 yıldır su ürünleri alanında faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, baraj gölünde 2 bin 500 ton kapasiteli 3 adet kafes alabalığı tesislerinin bulunduğunu vurguladı.
Borçka Barajı’nda bir yıl önce kafes alabalığı üretimine başladıklarını belirten Akkuzu, şunları söyledi:
"Ürettiğimiz alabalıkları 3 kilo ağırlığa ulaştırıp somon balığı haline getiriyoruz. İlk somon balıklarını Uzak Doğu ülkesi olan Japonya’ya ihraç etmeye başladık. Yaklaşık 50 ton alabalığı Japonya’ya ihraç ettik. Hedefimiz büyük bir pazara sahip olan Japonya’ya 10 bin tona ulaşmaktır. Ayrıca Rusya, Çin, Güney Kore ve Güney Afrika ülkelerinden siparişler almaya başladık. Bu ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Dünyanın neresinden olursa olsun gelen talepleri karşılamak için büyük bir çaba gösteriyoruz. Amacımız daha fazla alabalık satarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. Ülkemizde ise başta İstanbul ve Antalya olmak üzere talep gelen bütün illerimize alabalık satıyoruz."
Barajda 7 üretici faaliyet gösteriyor
Artvin İçsu Ürünleri Birlik Başkanı Ahmet Küçüksönmez, Borçka Barajı gölünde 7 kafes alabalığı tesisi bulunduğunu belirleterek, "Borçka Barajına 500 ton kapasiteli ilk kafes alabalığı tesisi kuran ilk üreticiyim. Baraj üzerindeki tesislerin toplam üretim kapasitesi 5 bin tondur. Sektörde pazarlama sorunu yok. Çiftçilerimiz ürettikleri alabalıkları ülkemizin her bölgesine satabiliyorlar." diye konuştu.
Küçüksönmez, iki üreticilerinin Almanya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkeleri ile Uzak Doğu ülkesi olan Japonya’ya alabalık ihraç etmeye başladığını kaydederek, "Özellikle yurt dışına ihraç etmek üreticilerimize büyük bir katkı sağlıyor. Bu ihracat biz üreticileri daha da heveslendiriyor ve bu işi daha iyi ve daha kaliteli ürün yetiştirmeye sevk ediyor. Devletimizde bizlere karşılaştığımız sorunların çözümüne yardımcı oluyor.” ifadesini kullandı.