Terör örgütü PKK'nın özellikle Kobani olaylarında adeta lojistik üssü olarak kullandığı Suruç Belediyesi, İçişleri Bakanlığınca yapılan görevlendirmenin ardından başlatılan hizmet seferberliğiyle dikkati çekiyor.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlendirmenin yapıldığı Suruç'ta daha önce terör örgütü PKK'ya aktarıldığı raporlarla tespit edilen belediye bütçesinin hemen hemen yarısı şu anda yatırımlara ayrılıyor.
Belediyenin aylık 30 milyon liralık bütçesinin 15,5 milyonu yatırım harcamasına, 4,5 milyonu personel giderlerine, geri kalanı ise önceki belediyenin borçlarının ödenmesine ayrılıyor.
Belediye Başkan Vekili Ferhat Sinanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyeyi devraldıklarında korkunç bir manzarayla karşılaştıklarını belirtti.
Belediyenin borcunun bulunduğunu ancak sahada yatırımının bulunmadığının net bir şekilde görüldüğünü vurgulayan Sinanoğlu, göreve gelir gelmez piyasaya olan 5,5 milyonluk borcu ödeyerek işe başladıklarını söyledi.
"Borçlar terörün finansmanda kullanılmış"
Kamu borçlarının ise yapılandırılarak ödendiğini anlatan Sinanoğlu, şöyle devam etti:
"Yapılandırmayla beraber ödememiz ile borcumuz şu anda 11 milyona düştü. Piyasaya borç kalmadı yani Suruç Belediyesinin piyasaya borcu kalmadı temizledik ama biz bu borçları görüyoruz herhangi bir hizmet olmadığını da görüyoruz. 17 yıldır muhtarlarımız ve kanaat önderlerimiz hizmetin olmadığını da söylüyor. Hizmet üretilmeden borçlar terörün finansmanında kullanılmış, Suruç maalesef özellikle terör örgütünün Kobani sürecinde yaşadığımız üzücü olaylar nedeniyle bir lojistik üstü olarak kullanılmış. Suruç Belediyesinde birçok silahın, roketin bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Hali hazırdaki eski belediye başkanının kaçtığını ve adli makamlarca arandığını da biliyoruz."
"Örgütle bağlantılı 135 kişi işten çıkarıldı"
İlçedeki çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından temin ettikleri personelle ilçede yatırım seferberliğine başladıklarını aktaran Sinanoğlu, "Eski personelle ilgili araştırmalar yaptık 191 personelin hemen hemen bir çoğunun işe bile gitmediğini gördük, inceledik. Bununla ilgili 22 işçimiz, 14 memurumuz, 3 sözleşmeli ve 96 taşeron personelimizle ilgili gerekli soruşturmayı yaparak 135 personelin görevine son verdik. Daha sonra yeni kurduğumuz ekiple beraber ilçemize nasıl hizmet edebiliriz ne şekilde katkı sunarız, terörden uzak, daha yaşanılabilir bir ilçe olması için ne yapabiliriz diye göreve başladık." şeklinde konuştu.
Daha önce belediyenin hizmetten ziyade ideolojik ve marjinal bir örgüt gibi faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Sinanoğlu, "Özellikle Suruç Belediyesinin teröristleri hastanelere ulaştırmak için bir lojistik merkezi gibi kullanıldığını görüyoruz. Sözde çalışan olarak gösterilen personelin çalışıyor gibi gösterilerek bunlardan alınan maaşların terör örgütüne aktarıldığını da biliyoruz bununla ilgili de soruşturmalarımız adli makamlarca sürdürülüyor." dedi.
"İlçenin girişinde hizmet fark ediliyor"
Sinanoğlu, Suruç'un daha müreffeh bir ilçe olması ve kültürel sanatsal faaliyetlerle anılması için yaklaşık bir yıldır yoğun bir çaba gösterdiklerini dile getirdi.
İlçe genelinde sokak, cadde, park, bahçe ve okullarda hummalı çalışmaların yürütüldüğünü vurgulayan Sinanoğlu, ilçenin ana güzergahındaki cadde ve sokakları da yenileyerek halkın hizmetine sunduklarını söyledi.
İlçenin vitrini konumundaki ana güzergahında Prestij Caddesi açtıklarını belirten Sinanoğlu, şunları kaydetti:
"Caddelerimizdeki çalışmaları tamamladık. Kaldırım ve parke uygulamalarıyla değişim hemen ilçe girişinde fark edilmeye başlandı. Kırsalda ulaşımın sağlanması için 10 ayda 130 kilometre kaplama asfalt gerçekleştirdik. Köylerin kendi arasındaki ulaşımını daha konforlu hale getirdik. İlçemizde 8 adet park yaparak hizmete açtık. 3 aile destek merkezi kurduk, binin üzerinde kadınımız buradan faydalanıyor. Hem boş vakitlerini değerlendiriyor hem bütçelerine katkı sağlıyor hem de meslek öğreniyorlar. GAP Bölge Kalkınma İdaresi desteğiyle açtığımız merkezde ise 7 ila 14 yaş arasındaki gençlerimiz satrançtan bilgisayara, masa tenisinden voleybola kadar bir çok sosyal faaliyeti de gerçekleştirme imkanı buluyor. Atıl durumda bulunan iki katlı merkezi Suruç Kültür Merkezi olarak faaliyete geçirdik. Yaklaşık 150 kişiye girişimcilik kursu verdik. İlçede 7 halı saha için çalışma başlattık. Semt pazarı kazandırdık. Hazırlığında olduğumuz bir çok proje daha var. İlçeye büyük bir meydan kazandıracağız."