Türkiye'nin ilk lav tüpü mağarası keşfedildi. "Hassa Lav Tüpü" mağarası, Türkiye'nin Ulusal Mağara Envanteri'ne kaydedilen ilk volkanik kökenli doğal mağarası oldu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) Genel Müdürlüğü'nünyürüttüğü Ulusal Mağara Envanteri'ne bugüne kadar kaydedilen bütün mağaralar karstik mağara özelliği taşıyor. Temmuz 2015 güncellemesinde de envanterde yer alan 1377 adet mağara içerisinde volkanik süreçlerle oluşmuş herhangi bir mağara kayıt altına alınmamıştı.
Ancak Hatay'da yapılan ön etüt çalışmalarında Hassa ilçesi sınırları içerisinde lav tüpü mağarası bulunduğu belirlendi ve ortaklaşa yürütülen bir çalışmayla sahada etüt çalışması yapıldı.
MAĞARANIN HARİTALAMA ÇALIŞMASI AĞUSTOS 2016 TARİHİNDE TAMAMLANACAK
Yeri belirlenen lav tüpü mağarasının girişinin bloklarla neredeyse tamamen kapalı olması sebebiyle "daral" olarak adlandırılan ve ancak sürünerek girilebilen bir pasajdan anlaşıldığı kadarıyla mağara bazaltik volkanizma içerisinde gelişmiş, bir ana galeri ile buna bağlı 3 yan koldan oluşan mağara yatay bir tüp şeklinde ilerliyor. Yürütülen çalışmalarda mağaranın 200 metrelik kesiminin ölçümü yapıldı. Ancak her üç galeride de bataklık zeminde ilerlemenin imkansız hale gelmesi ile ölçümler sonlandırıldı. "Hassa Lav Tüpü" olarak adlandırılan mağaranın haritalama çalışmalarının ise Ağustos 2016 tarihinde tamamlanması hedefleniyor.
"HASSA MAĞARASI'NIN ULUSLARARASI ALANDA SIRALAMAYA GİRMESİNİ BEKLİYORUZ"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, lav örtüsünün sahadaki yayılımına göre mağaranın toplam uzunluğunun 1 km'yi geçmesini beklediklerini ifade ederek "Hassa Lav Tüpü Mağarası sahip olduğu özellikleriyle Türkiye'nin Ulusal Mağara Envanteri'ne kaydedilen ilk volkanik kökenli doğal mağarası oldu. Ülkemiz açısından bir ilk olan bu mağaranın aynı zamanda uluslararası alanda da sıralamaya girmesini bekliyoruz" diye konuştu.