Rize ve çevre illerde bahçe bitkilerini tehdit eden "vampir kelebek" için bakanlık düzeyinde mücadele başlatıldı.
Rize'de ilk olarak 2006 yılında gözlenen ve her geçen yıl popülasyonu hızla artarak tarım ürünlerini tehdit eden "Ricania Simulans" isimli böcekle ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından çalışma başlatıldı. Kelebeğe benzediği ve yumuşak bitkilere yapışıp öz sularını emerek beslendiği için halk arasında "vampir kelebek" olarak adlandırılan böcek için bakanlık düzeyinde mücadele kararı alındı.
Konuyla ilgili olarak uzman bir ekiple birlikti Rize'de bir araya gelen TAGEM Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, iki gün süren izlenimleri ile ilgili bilgi verdi. Kaymak yaptığı açıklamada, Bakanlık düzeyinde inceleme başlatıldığını ifade ederek "Bakanlığımıza Rize ve çevresinde Ricania Simulans Popülasyonu'nun arttığı ve çay tarımını olumsuz yönde etkilediği yönünde şikayetler geldi. Bakanlık olarak konulma ilgili olarak uzman bir ekiple birlikte sorunu yerinde tespit etmek istedik. Amacımız Ricania Simulans'ın zarar verip vermediğini tespit etmek, yoğunluğunun ne kadar arttığını anlamak ve neler yapabileceğimizi belirlemekti. Biz biyoteknik, biyolojik yönlerden neler yapabiliriz bunu araştırıyoruz. Kimyasalı asla aklımıza getirmek istemiyoruz. Bu bağlamda kendi araştırmacılarımız ile projeler oluşturacağız. Kısa sürede bunun sonuçlarını üreticilerimizle paylaşmak istiyoruz" dedi.
ÇAYA ZARAR VERMİYOR
Kaymak, yaptıkları incelemede böceğin çay bitkisine zarar vermediğinin tespit edildiğine vurgu yaparak, "Çay tarımında, bahçelerde çok yoğun gözlendikleri için üreticilere bir rahatsızlık verdiği doğru. Ancak çay bitkisine kesinlikle zarar vermediği noktasında uzmanlarımız tarafından tespitler yapıldı. Çay bitkisi Mayıs ayı ile Eylül ayları arasında bazı bölgelerde üç bazı bölgelerde ise dört kez hasat ediliyor. Ricania Simulans ise Ağustos ayının ortalarında yumurta bırakıyor. Yumurtalarını da kurumakta olan bitkilere bırakıyorlar. Kurumakta olan bitkiler hasat edildiği için aslında aynı zamanda popülasyon azaltılmış oluyor. Bu bağlamda ekonomik açıdan bir zararı olmadığını düşünüyoruz. Üreticiler popülasyonu daha da azaltmak için bahçe kenarlarında ki kurumuş bakımsız bitki artıklarını temizlemeleri gerekiyor. Çünkü kuru bitkilere bırakılan yumurtalar 7-8 ay ve kış dönemini bu kuru bitkilerde geçiriyor" şeklinde konuştu.
VAMPİR KELEBEK
Kaymak, Ricania Simulans isimli böceğin halk arasında "vampir kebelek" olarak adlandırıldığını ifade ederek "Bu böcek halk arasında kelebek olarak biliniyor. Ama hemiptera familyasından dört iğneli sokucu emici ağız yapısına sahip bir böcektir. Ancak kelebeğe benzediği için halk arasında "vampir kelebek" olarak adlandırılıyor. Buna bizde çok şaşırdık. Biz bu ismin kullanılmasını tercih etmiyoruz. Ricania demeyi tercih ediyoruz. Ricania Simulans için çay üzerinde çalıştık ama fasülye, salatalık ve kivi gibi bitkilerde taze sürgünleri tercih ettiği için ve bitki öz suyu ile beslendiği için bahçelerde zararlı olabiliyor" dilye konuştu.