350 milyon kişi depresyonda
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 7 Nisan “Dünya Sağlık Günü” için bu yılın temasını “Depresyon” olarak belirlerken, Sağlık Bakanlığı da “Sağlığınız için stresten uzak durun” çağrısı yaptı.
Medya Takip Ajansı Interpress’in Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı verilerinden yola çıkarak yapmış olduğu araştırmaya göre, kişinin daha önce zevk aldığı etkinliklerden artık zevk alamaması, ilgi kaybı, isteksizlik, kendini değersiz hissetme, karamsarlık, umutsuzluk ve hatta ölüm düşünceleri ile seyreden depresyonun dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilediği ortaya çıktı. Ayrıca medyanın sağlık haberlerine yoğun ilgi gösterdiği belirlenirken, geçen yıl sağlık ile ilgili yazılı basına 761 bin 748 haber, depresyon hakkında ise 22 bin 586 haber yansıdığı görüldü.
KADINLAR ERKEKLERE GÖRE 2 KAT DAHA STRESLİ …
Avrupa’da ruhsal rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların yüzde 20’sinin depresyondan kaynaklandığı, bazı ülkelerde ise bu oranın yüzde 26’lara kadar çıktığı belirlendi. Depresyonun, madde kullanımı diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi bir çok hastalığın oluşma riskini artırdığı, yüksek gelirli ülkelerde bile, depresyon hastalarının yaklaşık yüzde 50'sinin tedavi altına alınamadığı belirlendi. Ülkemizde depresyona bağlı kaybedilen yaşam yıllarına bakıldığında erkeklerin yüzde 6,4’ünün, kadınların ise yüzde 10,7’sinin depresyondan etkilendiği tespit edildi. Dünya genelinde erkeklere göre kadınlarda depresyon görülme ihtimalinin yüzde 50 daha fazla olduğu saptandı. Interpress’in bu yıl çıkan sağlık haberleri ile ilgili yapmış olduğu incelemeye göre yılbaşından bu yana yazılı basında çıkan sağlık haber sayısı 200 bini geçerken, depresyon hakkında ise yazılı basına 6 bin 597 haber yansıdığı tespit edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.