Başarının en büyük anahtarının çalışmak olduğunu unutmayın”

Başarının en büyük anahtarının çalışmak olduğunu unutmayın”
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, aylık iş ve ekonomi dergisi Capital’in, üniversite öğrencilerine ve yeni mezun gençlere yönelik hazırladığı Genç Capital ekinde, başarının yol haritasını paylaştı.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, aylık iş ve ekonomi dergisi Capital’in, üniversite öğrencilerine ve yeni mezun gençlere yönelik hazırladığı Genç Capital ekinde, başarının yol haritasını paylaştı.

Konukoğlu, “uzun ince bir yol” olarak tanımladığı hayatın güzellikleri ve zorluklarının bulunduğunu anımsatarak, “Bu yolda yürürken düzlükler, geçit vermeyen dağlar, vadiler, vahalar var. Ne yaparsanız yapın, bu yolda nasıl yürürseniz yürüyün, ancak asla yalnız yürümeyin” dedi. 

Üniversitelilerin son derece zor olan öğrenimlerini tamamlayınca iş hayatına atılacaklarını ve şimdi “çok zor” olarak algıladıkları okul yıllarını, yıllar sonra özleyip “aslında ne kadar rahatmışız” diyeceklerini duyar gibi olduğunu anlatan Konukoğlu, bundan sonra yaz ayları denilince, akıllarına tatil yerine sıcağa rağmen, bitirmeleri gereken görevlerinin geleceğine vurgu yaptı. 

DOĞRU MEKANI SEÇİN

“Önce ne yapacağınıza karar verin. Sonra doğru mekânı seçin. Doğru mekan bazen İstanbul gibi metropol, bazen de akrabalarımızın, dostlarımızın bulunduğu, aynı dünyayı paylaştığınız kendi köyünüz ya da şehriniz olabilir” diyen Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Kendinizi nerede mutlu hissedeceksiniz orada olmak daha doğrudur. Sonuçta sosyal yaşamınız başarınızda büyük etken olacaktır. Ayrıca her şey kariyer ya da makam değildir. Herkes farklı düşünebilir. Ancak ben üniversite sonrası ya büyük denizlere açılırdım ya da en üst düzey amirimle veya tercihen işverenimle göz temasında olabileceğim, dirsek dirseğe çalışabileceğim bir işi tercih ederdim. Okyanusta yüzeceksem, onu okyanus yapan alt yapıdan faydalanır, gerek kurumun gerekse kurumdaki kıdemlilerin bilgi ve tecrübesi ile kendimi hızlı geliştirme imkânı bulurum.

Buralarda yer edinmek, aradan sıyrılıp yukarılara tırmanmak hem çok kolay hem de çok zordur. Çok kolay, çünkü zoru hissedip sakinleyen mesai arkadaşlarından farklı olarak daha fazla ve azimle çalışıp, ipi önde göğüslemeniz mümkün. Zor, çünkü ayrıca sizin gibi düşünenler olacaktır. Ama farkı yaratacak olan sizin azminiz, gayretiniz olacaktır. Neden orta boy ya da küçük işletme? Çünkü burada aile ortamı yaratmak daha kolay. Üst amirlerle, işverenle bire bir çalışmak başka bir şey. Böyle çalışmanın zorlukları da var, avantajları da. Kurulacak yakın dostluklar sayesinde, samimi çalışma ortamına sahip olmak, büyük olasılıktır.

İster köyünde, ister metropol bir şehirde, ister deryada, ister küçük bir gölde ol,  işe nerede başlarsanız başlayın işinizi önemseyin, sevin ve çok çalışmayı kendinize yük olarak görmeyin, başarının en büyük anahtarı çalışmak olduğunu unutmayın. Ne yaparsanız yapın, yaptığınız işi birinci sınıf yapın. Yer süpürürken en iyi siz süpürmelisiniz, karpuz satarken karpuzun en iyisini siz satmalısınız,  bir şeyi taşırken, menzile önce siz varmalısınız. Göreviniz ne olursa olsun büyük bir istekle, arzu ve azimle yapmalısınız.”

“BEKLENİLMESİ GEREKENİ” DE YAPINIZ

Gençleri, “Sadece sizden isteneni yapmakla, sıra dışı olmazsınız. Ayrıca, sizden “beklenilmesi gerekeni” de yapmalısınız” sözleriyle uyaran Konukoğlu, “Sizden beklenenin sınırlarını tespite gelince, işte buna siz karar vereceksiniz. Ne olmak istiyorsanız, nerede olmak istiyorsanız, o sınırları siz zorlayarak hedefe koşmalısınız” ifadelerini kullandı.

Başarılı olmak isteyenin mutlaka işini sevmesi gerektiğinin altını çizen Konukoğlu, "Sevmediğiniz bir işte başarılı olma şansınız olmadığı gibi, öyle bir iş ortamı ayrıca sürdürülebilir olmayacaktır. İşinizi ya da işyerinizi sevemedinizse, işinizi teslim edeceğiniz son güne kadar en iyi yapan, yine siz olmalısınız” önerisinde bulundu.                                 

Herkesten daha iyi olmak isteyenlerin, başarılarını şansa, tesadüflere bırakmaması ve kaderlerini başkalarının çizmesine müsaade etmemeleri gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, şunları kaydetti:

“Kendiniz olmaktan, fark yaratmaktan başka çareniz olmadığını unutmayınız. İşinize dört elle sarılın, tutkuyla yapın, gözünüzü, kulağınızı, emeğinizi hedeflerinizden ayırmayınız. Siz işten değil, iş sizden korkmalı. Engeller aşmak için vardır. Anlamlı başarılar zorlukları aşınca ortaya çıkar. Sizi siz yapacak olan, bu zorlu yolda yılmadan, taviz vermeden, tutarlı çalışmalarınız olacaktır.

Sorunlarla uğraşırken, çözüm odaklı olun. Sizden beklenen sorunların tespitinden sonra, onları çözmüş olmanızdır. Şikâyet etmekle geçireceğiniz vaktinizi, çözümlere ayırırsanız hem daha mutlu olursunuz, hem de daha başarılı. Bu yolda yürürken, arada yalnız kalsanız da asla yalnız yürümeye heves etmeyin. Güzel bir Afrika sözü vardır; ‘Hızlı gitmek istiyorsan yola yalnız çık, daha uzaklara ulaşmak istiyorsan yanına başkalarını da al.’

Hedefleriniz büyükse, bir yandan herkesten çok çalışırken, diğer yandan çalışma arkadaşlarınızla iyi bir iletişim içinde olunuz. Takım ruhunu taşıyamayanlar, birlikte çalıştığı kişilerle aynı dili konuşamayanlar, birbirini kucaklayamayanlar, paylaşmayı ve yardımlaşmayı yapamayanlar sonunda yalnız kalırlar. Başarılı olmak istiyorsak, birbirimizi anlamaya çalışıp, bütünleşmeliyiz, niteliklerimizi ve güçlerimizi aynı hedefe odaklamalıyız, ‘Ben’ yerine  ‘Biz’ demeyi özümsemeliyiz.”

BARDAĞIN DOLU TARAFINA BAKINIZ

“Her zaman bardağın dolu tarafından bakınız. Sürekli kötümser düşüncelerle çok uzaklara gidemezsiniz” diyen Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir düşünür, şansınızla ilgili yorum yapmayınız diyor. İnsan etrafındaki olumsuzluklara odaklanınca, kuvvetli taraflarını göremiyor. Karamsarlık içinde, motivasyondan, takım ruhundan uzaklaşıyorsunuz. İyimser insanlar, sadece kendilerini motive etmezler, etraflarına da sürekli pozitif enerji yayarlar.

Hayallerinizi geniş tutun. Eskiden hayal kuran insanlar hayalperestlikle itham edilir,  eleştirilirlerdi. Günümüz dünyasında hayal edemediğin hiçbir şeye ulaşılamadığı çok açık olarak ortadadır. Hedefiniz ne yaparsanız yapın ulaşılamayacak ya da çok az çaba göstermekle kolay uzanılacak, ulaşılacak olmamalı. Hayallerinizi projelere dönüştürüp, hedefinize odaklanın. Başarmak için mutlaka ulaşılabilir hedefler seçin. İş yaşamında kesinlikle dar açıdan bakmayın; bakış derecenizi yüksek tutun.

Sizden önde koşanların oralara nasıl yükseldiklerini anlamaya çalışıp kendinize strateji çizin. Bazen kendimizi bizden önce koşanlarla mukayese edip, hırslanmalıyız ve oralara ulaşmak için çok gayret göstermeliyiz. Bir taraftan önde koşanlara gıpta ederken diğer taraftan farklı yaptıklarımızı gözden geçirip, gelebildiğimiz başarının da küçümsenmemesini fark edip mutlu olmasını bilmeliyiz. Herkes Bill Gates, Steve Jobs olmak ister. Ama bulunduğunuz yerin, en iyilerinden biri olmak da çok gurur vericidir.”

“İŞİN HİLESİ DÜRÜSTLÜKTÜR”

Gençlerin her şeyden önce kendilerine, ailelerine, çevrelerine, işlerine karşı dürüst olmaları, birlikte oldukları kişilerin güvenini temin etmeleri ve asla bundan ödün vermemelerine dikkati çeken Konukoğlu, “Anı yaşamak yerine, maraton koşucusu olmaya bakın. Rahmetli babam ‘İşin Hilesi Dürüstlüktür’ derdi. İnsan neden hile yapar, daha çok kazanmak, daha çabuk elde etmek için. O halde dürüst olun ki, tökezlemeden, ağır bedeller ödemeden başınız dik, alnınız açık ilerleyesiniz” dedi.

“Atalarımız, öğrenmenin yaşı yoktur derler. Bizler de, bilgilerinizi tazeleyin diyoruz. Herkesten öğrenebileceğiniz mutlaka farklı şeyler vardır” diyen Konukoğlu, şu uyarıları sıraladı:

“Eskiden gelişmeler yavaş ilerler, insanlar bilgiye zor ulaşırdı. Şimdi yeni bir şeyler keşfetsek dahi ertesi gün, bir bakıyoruz ki demode olmaya yüz tutmuş. Etrafımızı sürekli takip etmeliyiz ve ‘Her sabah güneşin tekrar doğduğu, dünyanın yeniden şekillendiğini’ unutmamalıyız. Başkalarının tecrübelerinden doyasıya faydalanmayız. En ucuz kaynak, en geçerli bilgi, başarıya giden en kısa yol, başkalarının tecrübelerinden faydalanmaktır. Ortaokulu, liseyi ya da üniversiteyi tekrar okusanız, eminim birçok şeyi farklı yapmak istersiniz. İşte, bunun adına tecrübe diyorlar. O nedenle başkalarının tecrübelerinden faydalanmak hem çok ucuz, hem de çok önemli.

Daha önce bu yollardan geçmiş insanların hayat hikâyeleri büyük bir hazinedir. Toplum olarak maalesef okuma alışkanlığımız çok zayıf. Eski nesillerin önemli bir kısmı, böylesine büyük bir hazineden yoksun ve bihaber olarak çalıştılar ve en azından yavaş ilerlediler, bedeller ödediler. Bu nedenle, gerek kendi konularınızla ilgili, gerekse diğer insanların hayat hikâyelerini anlatan kitaplar okuyunuz. Kendinizi daha iyi yetiştirmek için başkalarının yıllarını harcayarak ve bedellerini ödeyerek kazandıkları tecrübeleri,  bol bol kitap okuyarak edinmeye çalışın, sürekli kendinizi yenileyiniz.

Ayrıca, sosyal hayatta, sivil toplum kuruluşlarında görev alıp, çözümün parçası olmaya çaba gösteriniz. Sivil toplum kuruluşlarında yer almanız, çabalarınıza toplumsallık boyutu katacaktır. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Zafer, zafer benimdir diyebilenindir. Başarı ise başaracağım diye işe başlayarak, sonunda başardım diyenindir’ sözü, başarıya giden yolda ışığınız, rehberiniz olsun. Leo Burnett’in, ‘Elini daima yıldızlara uzat, dokunduğun yıldız olmasa bile, çamur da olmayacaktır’ sözünü aklınızdan çıkarmamanız dileği ile sizleri sevgiyle kucaklıyorum.” 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.